Als je uit de hand fotografeert is beeldstabilisatie een zeer welkome functie. Kleine bewegingen die je maakt terwijl je uit de hand fotografeert worden door de beeldstabilisatie gecorrigeerd. Hierdoor blijft je foto scherp ondanks die kleine bewegingen, ook bij relatief langere sluitertijden. Dit kan vaak al zo’n 2 stops schelen en in uiterste gevallen zelfs al 5 stops! De beeldstabilisatie kan je vinden op je lens (VR, IS, OSS, etc), mits jouw lens stabilisatie heeft. Niet elke lens heeft namelijk stabilisatie.

Fotografeer je op statief, dan is het ten zeerste aan te raden om de beeldstabilisatie UIT te zetten. De camera staat dan al stabiel, maar de stabilisatie kan alsnog gaan corrigeren. Dit komt doordat de stabilisatie in essentie zijn eigen trillingen detecteert.  Gebeurt dit corrigeren tijdens een opname, dan wordt je opname onscherp. Deze regel geldt voor elke keer dat je camera op statief of stabiele ondergrond staat. Heeft jouw lens geen stabilisatie, dan hoef je hier natuurlijk niet op te letten.

De stabilisatie in de lens is een optische stabilisatie. Dit houdt in dat alle optische lensdelen meebewegen met elke minimale beweging zodat het beeld continu scherp blijft.

 

Leofoto carbon statief nachtfotografie

Camera op statief? Beeldstabilisatie UIT!

 

Maakt dat ene schuifje zoveel verschil?

Uit een eerdere ervaring met een deelnemer tijdens een van mijn workshops avondfotografie, was dat ze vergeten was om de beeldstabilisatie uit te zetten. Het beeld werd keer op keer volledig onscherp terwijl ze wel alles goed had ingesteld en handmatig had scherpgesteld. Kort daarna kwamen we er gelukkig achter dat de stabilisatie nog aan stond. Die hebben we meteen uitgezet en de onscherpte was daarna volledig verdwenen. Probeer jezelf aan te leren om de beeldstabilisatie dus écht altijd uit te zetten!

In-body stabilisatie en verschillende benamingen

Het kan zijn dat je ‘in body stabilisatie’ hebt (IBIS). Dat betekent dat de beeldstabilisatie in je camerabody verwerkt zit. Dit is een digitale stabilisatie. Bij digitale beeldstabilisatie detecteert de sensor wanneer het beeld beweegt om de opname vervolgens iets uit te stellen. De foto wordt dan gemaakt op een moment dat de sensoren geen beweging meer registreren.

Elk merk heeft een andere benaming voor beeldstabilisatie. Vind hieronder de benaming voor de meest bekende merken.

  • Nikon: VR (Vibration Reduction)
  • Canon: IS (Image Stabilization)
  • Sony: OSS (Optical Steady Shot)
  • Panasonic/Leica: MegaOIS, PowerOIS
  • Tamron: VC (Vibration Compensation)
  • Sigma: OS (Optical Stabilization)

Waarmee fotografeer jij? Lees verder na de foto.

 

VR: beeldstabilisatie bij Nikon.

 

Voordelen van beeldstabilisatie

Zoals eerder gezegd helpt beeldstabilisatie bij het verbeteren van je scherpte als je uit de hand schiet. Dit heeft nog een aantal andere voordelen:

  • Ben je bekend met de sluitertijdregel? Om altijd scherpe foto’s te kunnen maken moet jouw sluitertijd minimaal gelijk zijn aan het brandpuntafstand waarmee je fotografeert. Fotografeer je op 200mm, stel je sluitertijd dan in op 1/200. Fotografeer je op 50 mm, stel je sluitertijd dan in op 1/60. Met beeldstabilisatie kan je nog enkele stops ‘smokkelen’. Stel je voor, je kan nog scherp uit de hand fotograferen op 1/60 van een seconde zonder stabilisatie. Jouw stabilisatie corrigeert 2 stops. Dit betekent dat je met stabilisatie je sluitertijd met 2 stops kunt verlengen tot 1/15 van een seconde. Dit scheelt enorm!
  • Fotografeer je met een telelens? Dan wordt het nog lastiger om je beeld scherp te houden. De lens is zwaarder en langer waardoor je meer beweegt. Daarnaast worden handtrillingen meer en meer zichtbaar naarmate de brandpuntafstand toeneemt. Trillingen worden flink verminderd door het hebben van een beeldstabilisatie.
  • Film je veel? Dan zorgt een beeldstabilisatie voor een mooier en vloeiender beeld.

 

Heb ik beeldstabilisatie nodig?

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe camera of lens is het handig om te kijken of je beeldstabilisatie nodig hebt. Fotografeer je veel sport of werk je veel vanaf statief? Dan is beeldstabilisatie niet per sé nodig. Maak je veel foto’s uit de hand, sta je veel in donkere ruimtes en wil je ook filmen? Dan is het hebben van een stabilisatie absoluut geen overbodige luxe. Stel jezelf deze vraag als je een nieuwe camera of lens zoekt, want het hebben van wel of geen stabilisatie is een verschil van enkele honderden euro’s.

 

Photowalk Amsterdam

Leer meer over avondfotografie!

Heb je moeite om je nachtfoto volledig scherp te krijgen of zijn je foto’s veel te licht of te donker? Zie je veel ruis in je foto’s of zijn jouw hooglichten veel te uitgebeten? Ik leer jou tijdens een 3 uur durende workshop nachtfotografie hoe jij de camera de baas bent.

Schrijf je in voor een workshop