Benodigdheden voor nachtfotografie op een rij: starten met nachtfotografie
Je hebt helemaal niet veel nodig om te kunnen starten met nachtfotografie! In dit artikel zetten we de benodigdheden voor nachtfotografie op een rij zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan.
Camera die je handmatig kunt instellen
Het is van belang dat je een camera hebt waarmee je handmatig je instellingen kunt veranderen zoals sluitertijd, diafragma en ISO. Dit kan een spiegelreflexcamera zijn, maar ook systeemcamera’s kunnen dit. Het handmatig instellen van je camera is ontzettend aan te raden. Je camera heeft het in de automatische stand vaak mis tijdens de nacht en je hebt op deze manier veel meer controle over het eindresultaat. Een nachtfoto kan bijvoorbeeld ook heel mooi zijn als de foto onderbelicht of overbelicht is. Door handmatig te fotograferen kan jij dit soort aanpassingen maken.
Het in bezit hebben van zo’n camera is niet voldoende. Je moet je camera natuurlijk ook goed kennen. Niet alleen moet je weten hoe je de camera instelt en wat de voorkeuzestanden betekenen. Je moet ook weten wat deze instellingen doen en wat voor effect deze hebben op jouw foto. Alleen dan kan je je camera ten volste benutten en de mooiste beelden maken.
Laat je hier niet door afschrikken, alles valt te leren! Door een workshop te volgen leer jij dit in slechts één avond of neem een kijkje in mijn blog.
Stevig statief
Stabiliteit bij het maken van long exposure foto’s is essentieel voor een scherp beeld. Die stabiliteit begint bij een stevige ondergrond. Dit kan een muurtje zijn of een zak met rijst, zolang de ondergrond maar stabiel is en niet beweegt. Dit gaat natuurlijk het makkelijkst met een statief. Dit kan een normaal driepootstatief zijn of een gorillapod.
Een gorillapod is een statief met flexibele poten waardoor deze ideaal geschikt is voor cityscapefotografie. Een gorillapod is klein en licht en door de flexibele poten klem je dit statief gemakkelijk om een lantaarnpaal of reling van een brug voor een uniek perspectief! Het statief met de meeste stabiliteit is een driepootstatief, het statief zoals we die allemaal kennen.
Ben je op dit moment op zoek naar een statief of heeft jouw huidige statief niet genoeg stabiliteit? Raadpleeg dan ons gratis e-book ‘tips voor het kopen van een goed statief‘. In dit e-book vertellen we je waar je op moet letten bij aankoop van een statief zodat je hier jarenlang plezier van hebt.
Afstandsbediening of draadontspanner
Het afdrukken van de foto met je hand is niet slim. Je moet lichtjes op de ontspanknop duwen voordat de camera een foto maakt. De kans dat je de camera in dat geval laat bewegen is heel groot, vooral als je camera niet volledig stabiel op statief staat. Het gevolg is een onscherp beeld. De oplossing is door een afstandsbediening of draadontspanner te gebruiken. Door een afstandsbediening of draadontspanner te gebruiken wordt de foto gemaakt zonder dat je de ontspanknop in hoeft te drukken.
Heb je geen afstandsbediening? Geen paniek! Jouw camera heeft vast en zeker een ingebouwde zelfontspanner. De zelfontspanner kan je instellen op bijvoorbeeld 2 seconden, 5 seconden of langer. Stel je je zelfontspanner in op 2 seconden, dan maakt de camera de foto na 2 seconden wachten. Eventuele beweging veroorzaakt door het drukken op de ontspanknop van je camera is dan uit je camera verdwenen.
Niet noodzakelijk, maar wel handig
Zonnekap
Een zonnekap bij nachtfotografie? Schroef hem erop! Een zonnekap is bij nachtfotografie om meerdere redenen super handig, maar de belangrijkste reden is dat het lensflares voorkomt. Lensflares zijn lichtvlekken die het vaakst in je foto tevoorschijn komen als je dit niet wilt. Een zonnekap is ook handig ter bescherming. Het voorkomt stoten en krassen op het glas van je lens. Heb je een filter op je lens zitten? Dan is het het best al je deze eraf schroeft. Een filter vergroot de kans op lensflares of andere vlekken enorm.
Lensdoekje
Een stofje of vuiltje op je lens zie je terug in je foto’s. Daarom is het altijd handig om een lensdoekje in je tas te hebben. Bestel ons lensdoekje en je hebt niet alleen schone apparatuur, maar ook altijd handige belichtingsdriehoek spiekbriefjes bij de hand!
Lampje
Tsja, het heet niet voor niets nachtfotografie. Je doet dit in het donker als er weinig licht is. Je camera instellen bij geen of weinig licht is heel moeilijk, dus neem een lampje mee zodat jij alle knoppen op je camera makkelijk kunt vinden. Wanneer ga jij beginnen met avondfotografie?
Workshop nachtfotografie
Wil je de fijne kneepjes van het vak leren onder begeleiding van een professional? Dit kan tijdens een van onze workshops nachtfotografie. Volg bijvoorbeeld een workshop in Amsterdam, Amersfoort of Rotterdam en leer o.a. hoe je je camera handmatig instelt. Lees hier meer informatie.
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot
Ik heb je blog over nachtfotografie met veel interesse gelezen. Ik heb net geïnvesteerd in apparatuur omdat ik een weblog wil opzetten over Nederlands meest fotogenieke stad. Dat is natuurlijk Rotterdam. Ik weet zeker dat Rotterdam bij nacht een prachtig plaatje oplevert.
Dag Ivan, fijn om te horen! Rotterdam is bij uitstek één van de mooiste steden om nachtfotografie te beoefenen. Dat kan ook jij, vooral nu je hebt geïnvesteerd. Ik wens je succes en mocht je vragen hebben over (nacht)fotografie, dan mag je die altijd stellen.
Groeten,
Renzo Gerritsen
Bedankt voor het delen van de tips over avondfotografie. Ik ben mij hierin steeds meer aan het verdiepen, omdat ik het erg interessant vind. Goede tip om een draadontspanner te kopen. Ga straks gelijk op zoek.
Hoi Marie,
Fijn om te horen! Mocht je vragen hebben, dan kan je die altijd aan mij stellen. Avondfotografie is tenslotte mijn specialiteit. Succes!
Groeten,
Renzo Gerritsen