De richting waar de zon opkomt en ondergaat heeft een grote invloed op het blauwe uur. Bekijk aan de hand van voorbeeldfoto’s hoe dit het blauwe uur beïnvloedt. Belangrijk ezelsbruggetje: de zon komt Op in het Oosten en gaat Weg in het Westen.

Let op de richting van de zon

Het is belangrijk om rekening te houden met de richting waar de zon onder gaat of op komt. Dit heeft gevolgen voor de duur en intensiteit van het blauwe uur. Fotografeer je in de richting waar de zon ondergaat? Dan duurt het wat langer voordat het blauwe uur te zien is en uiteindelijk haar hoogtepunt bereikt. Wat je ook vaak ziet is een klein randje licht onder het blauwe uurtje en boven je landschap. Dat is het laatste beetje zonlicht van de dag. Het mooie hiervan is dat je perfect de overgang van licht naar donker in beeld kunt brengen.

Wil je écht een intens blauw uurtje zonder vervuiling van de zon? Fotografeer dan tijdens zonsondergang richting het oosten. De zon gaat onder in het westen wat betekent dat het blauwe uur in het oosten iets eerder begint. Het blauwe uurtje wordt daar ook eerder meer intens. Daarnaast heb je ook geen last van die lichte band van de zon. De blauwe kleur is egaler.

Fotografeer je tijdens zonsopkomst? De zon komt op in het oosten, dus voor een intens blauw uurtje fotografeer je richting het westen. Bekijk hieronder enkele voorbeelden:

Deze foto is gemaakt richting het westen, richting zonsondergang

Je ziet dat de lucht prachtige kleuren heeft. De lichte band kan je hier goed zien. Dat de kleuren zo zichtbaar zijn heeft vaak ook te maken met bewolking dat ver weg ligt of door bijvoorbeeld smog.

 

Renzo Gerritsen blauwe uur Amsterdam het IJ A'DAM toren (1)

 

Deze foto is gemaakt richting het noorden, iets meer weggedraaid van de zonsondergang.

Het blauwe uurtje is egaler geworden. Er zijn minder verschillende kleuren zichtbaar.

 

Renzo Gerritsen blauwe uur Amsterdam het IJ A'DAM toren

 

Voorbeeld 2: Deze foto is gemaakt richting het westen, richting de zonsondergang

De band van de zon is erg goed zichtbaar en je ziet een prachtig verloop in de kleur. Het is een soort natuurlijk vignet.

 

blauwe uur richting van de zon

 

Als we nu in tegenovergestelde richting fotograferen, richting het oosten, krijg je een heel andere foto:

Je hebt geen licht van de zon. De blauwe kleur is veel egaler geworden en er zit ook weinig verloop in de kleur.

 

blauwe uur richting van de zon

 

Deze foto’s geven goed weer wat de zon voor invloed heeft op het blauwe uurtje. Wil je duidelijk die overgang van licht naar donker zien? Fotografeer dan in de richting waar de zon op komt of ondergaat. Wil je een egaal blauw uurtje? Fotografeer dan in tegengestelde richting. Voor de exacte tijden van het blauwe uurtje, kijk hier.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids