Hoe belangrijk is een schone camera eigenlijk? Nou, voor een goede werking van je camera is een schone camera cruciaal. Wie kent het nou niet dat vervelende vlekje bij een hoger F-getal of die mooie blauwe lucht die wordt verpest door stof? Elke gebruiker van een camera, spiegelreflex of systeemcamera, gaat hier op den duur last van krijgen. Lees meer over je camera sensor reinigen.

 

Camera sensor reinigen

Stofjes op de sensor.

 

Het vuil komt op diverse manieren (in)direct in de camera en op de sensor. Wissel je veel objectieven of heb je een objectief met een groot zoombereik, dan loop je extra kans op een vervuilde sensor. Hele kleine stofdeeltjes zweven overal door de lucht. Deze zijn zo klein dat ze niet goed zichtbaar zijn met het blote oog. Deze worden ook gemeten in Micrometer of PPM (deeltjes per miljoen), maar toch zijn zij vaak groot genoeg om toch een groot aantal pixels op je sensor af te dekken. Hier hebben wij het dan over een vervuilde sensor.

De sensor is niet het enige onderdeel in de camera die last heeft van stof. Denk bijvoorbeeld aan het matglas, de spiegel zelf, de lichtmeter en de autofocus sensor hebben hier ook last van. Die kunnen op hun beurt ook beschadigen.

Zelf schoonmaken?

Dit kan, maar de ervaring leert dat iedereen er een eigen methode op nahoudt. Ik heb zelfs meegemaakt dat een klant met wattenstokjes en zeepsop heeft geprobeerd de sensor en de spiegel te reinigen. Ook bestaat de kans op permanente schade door onkundig schoonmaken, denk hierbij aan zand of ander hard stof wat krast op de sensor.

De blaasbalg, tsja, ik ben er niet zo’n fan van. De meeste fotovakhandelaren zullen hem absoluut aanbevelen om alles weer schoon te krijgen. Het feit is dat je het stof eigenlijk alleen maar dieper in de camera blaast en het zich gaat ophopen bij het sluiter en spiegelmechanisme. Dit gaat op den duur voor storingen zorgen. Een gemiddelde sluiter of spiegelreparatie is al gauw 300/500 euro. Zonde! Goed onderhoud van jouw camera is dus erg belangrijk. Je verlangt namelijk behoorlijk wat van jouw camera. Waarom niet eens wat terug doen voor de camera?

Camera sensor reinigen, Schoonmaakset camera en objectief

Blaasbalg, lensdoek, stift met kwast.

 

Hoe weet je of je stof op je sensor hebt?

Je kan er natuurlijk op wachten tot het in beeld verschijnt, maar dan ben je diezelfde avond nog lang aan het retoucheren in Lightroom. De universele manier om dit te testen is als volgt:

Zet je camera op de diafragmavoorkeuze (A/Av) en draai het diafragma helemaal dicht (f 22 of hoger). Zet de autofocus uit en op Infinity (platte 8), maak een goed belichte foto van een lichte of witte achtergrond en bekijk de foto terug op een groot scherm op 100% vergroting. Zie je hier donkere vlekken of stofvlekken? Dan heb je een vuile camera en is het raadzaam om je camera te laten reinigen.

Het objectief reinigen kan je best zelf, Neem hier voor een goed microvezel doekje en begin met een rond draaiende beweging van binnen naar buiten. ook zijn hier “natte methoden” voor, maar dit vergt meer kennis. Niet elk objectief is immers afgedicht tegen vocht van buiten af. De fotospeciaalzaak kan dit ook voor jou doen en vaak is dit de service van de zaak. Kortom, goed onderhoud is erg belangrijk voor de levensduur van je camera en garandeert mooie foto’s en minder nabewerking om die just spots weg te shoppen!

Wil je je camera sensor reinigen? Ga dan voor advies of een camera sensor reiniging naar de fotospeciaalzaak.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!