Het kiezen van de juiste camera voor jou begint bij de vraag: wat ben ik van plan om te fotograferen? Als je deze vraag hebt beantwoordt kan je de volgende vraag stellen: past een compactcamera of systeemcamera het best bij mijn wensen? In dit artikel zetten we de verschillen tussen een compactcamera en een systeemcamera op een rij.

Wel of geen lenzen wisselen?

Dat is de grote vraag. Met een compactcamera is het namelijk niet mogelijk om van lens te wisselen, met een systeemcamera kan dit wel. Een compactcamera heeft meer één lens en daar moet je het mee doen. Vaak komt daar een groot zoombereik voor terug, bijvoorbeeld 10 x zoom, maar ook 20 x of 30 x. Omgerekend kan dit wel 720mm of 1300 mm zijn! Let hierbij goed op optisch of digitale zoom. Digitale zoom zorgt ervoor dat je veel korrel ziet, omdat de camera het beeld dichterbij haalt door de snijden in het beeld. Let dus op optische zoom als je beeldkwaliteit wilt behouden en toch wilt zoomen. Dat je geen lenzen kunt wisselen zorgt ervoor dat je deze camera’s makkelijk in je tas of broekzak stopt. Ze zijn zeer compact en licht.

Wil je wel lenzen wisselen? Dan kan dit met zowel een systeemcamera als met een spiegelreflexcamera.

 

Compactcamera vs systeemcamera vs spiegelreflexcamera verschillen

Compactcamera (rechts) is de kleinste van de drie.

 

Voor- en nadelen compactcamera vs. systeemcamera

Het grootste verschil is dat het bij compactcamera’s niet mogelijk is om lenzen te wisselen. Met systeemcamera’s kan dit wel. Een compactcamera is daardoor nóg kleiner en lichter. Ze passen vaak in je broekzak of jaszak. Een ander groot verschil is de sensor. Systeemcamera’s bevatten een APS-C of full frame sensor. Compactcamera’s hebben vaker een kleinere sensor zoals een Micro Four Thirds of een 1 inch sensor. Dit heeft invloed op de beeldkwaliteit. Compactcamera’s worden ook wel point en shoot camera’s genoemd. Geen gedoe met het veranderen van je instellingen, maar gewoon simpel huis-tuin-en-keuken foto’s.

Hoewel die sensoren kleiner zijn van een compactcamera is de beeldkwaliteit van compactcamera’s de afgelopen jaren enorm verbeterd. Zo heb je niet alleen de mogelijkheid tot filmen in 4K, foto’s delen via Wi-Fi of kijken door een zoeker. Je kunt met deze camera’s ook al jouw instellingen handmatig wijzigen. Dit zijn de compactcamera’s uit het hogere segment. De compactcamera’s uit het lagere segment zijn nog kleiner, kunnen niet in RAW fotograferen en kennen veel minder mogelijkheden tot het handmatig instellen van de camera. Daarnaast bevatten ze een kleinere sensor. Dit zie je terug in de beeldkwaliteit en vormt er bijvoorbeeld sneller ruis bij het hoger zetten van je ISO.

Nog een aantal voor- en nadelen op een rij:

Compactcamera

 • + Klein en licht van gewicht (broekzakformaat)
 • + Geen lenzen wisselen
 • + Vaak veel zoom
 • – Korte levensduur batterij
 • – Sneller ruis door kleine sensor
 • – Vaak geen zoeker
 • – Niet elke compactcamera schiet RAW

Systeemcamera

 • + Je kunt lenzen wisselen
 • + Snellere autofocus
 • + Betere beeldkwaliteit door grotere sensor
 • + Vaker een zoeker aanwezig
 • – Minder groot zoombereik
 • – Vaak een stapje hoger qua prijs

 

Lens compactcamera Panasonic Lumix

Panasonic compactcamera heeft een Leica-lens.

Compactcamera zoeker viewfinder evf

De zoeker.

 

Wanneer kies je voor…

Je kiest voor een compactcamera als je een eenvoudige camera wilt die je voor huis-tuin-en-keuken of vakantiefoto’s wilt maken. Het lenzen wisselen vind je maar niks. Je wil het cameraatje in je broekzak kunnen steken en niet met een grote tas met lenzen rondlopen. Let erop dat compactcamera’s moeilijk kunnen fotograferen als het snel donker wordt of als je snelheid wilt fotograferen. Daar is een compactcamera niet voor gemaakt.

Je kiest voor een systeemcamera als je een stap verder wilt gaan. Ook met een systeemcamera fotografeer je huis-tuin-en-keuken en vakantiefoto’s, maar je hebt veel meer mogelijkheden op het gebied van foto en video. De beeldkwaliteit is een stapje beter en je kunt zelf de instellingen veranderen. Plus, je kunt ook lenzen wisselen.

Compactcamera of systeemcamera: wat kies jij?

Ben je nu overtuigd van je keuze voor een compactcamera of systeemcamera of toch nog niet helemaal? Kijk dan ook eens naar een spiegelreflexcamera, ook een camera waarmee je lenzen kunt wisselen. Wij hebben uitgebreid de verschillen tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera op een rij gezet.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

 • Diafragma
 • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
 • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!