Spiegelreflexcamera of systeemcamera kopen? Alle verschillen op een rij
Met een spiegelreflexcamera of systeemcamera is het mogelijk om lenzen te verwisselen, maar wat zijn de grootste verschillen tussen deze twee? En wat is uiteindelijk de beste keus voor jou? Daar ga je nu achter komen.
Spiegelreflexcamera of systeemcamera: de spiegel
De naam spiegelreflexcamera zegt het al; er zit een spiegel in. De spiegel in een spiegelreflexcamera zorgt ervoor dat het licht dat binnenkomt je zoeker bereikt. Bij het maken van een foto klapt de spiegel omhoog zodat de sensor belicht kan worden. Het resultaat is een foto. Een spiegelreflexcamera heeft een optische zoeker. Je ziet door de zoeker de werkelijkheid. Het grootste verschil met een spiegelreflexcamera is dat een systeemcamera helemaal geen spiegel heeft. Het licht valt direct op de sensor. Een systeemcamera heeft een digitale zoeker in plaats van een optische zoeker. Je kijkt als het ware naar een digitaal schermpje.
Het missen van de spiegel bij een systeemcamera heeft een aantal voordelen. Vooral op technisch vlak verandert er een hoop. Een van de voordelen is dat de camera kleiner en lichter wordt. De reden dat spiegelreflexcamera’s zo groot en lomp zijn komt namelijk grotendeels door de spiegel. Ben je op zoek naar een camera waarmee je lenzen kunt wisselen, maar wil je geen grote of zware camera? Dan ga je absoluut voor een systeemcamera. Wil je geen lenzen wisselen, kijk dan naar een compactcamera.
Belangrijk: ga je lenzen wisselen van een systeemcamera? Let dan extra goed op! Doordat een systeemcamera geen spiegel heeft is de sensor veel kwetsbaarder voor stof of aanrakingen. De sensor ligt ook nog eens extra naar voren. Lees hier tips voor het juist verwisselen van je lens.
Geen autofocussensor meer: autofocuspunten over het gehele beeld
Geen wattes? Een spiegelreflex gebruikt een aparte sensor voor de autofocus. Deze vind je onder de spiegel en is kleiner dan de beeldsensor zelf. Dat is de reden dat jouw autofocuspunten voornamelijk in het midden van je beeld te zien zijn. Hierdoor wordt het lastig om in de hoeken of net buiten het midden van je beeld scherp te stellen. Bij een systeemcamera heeft de beeldsensor deze taken overgenomen. Je vindt geen aparte autofocussensor meer met als resultaat dat je over het gehele beeld je autofocuspunten kunt gebruiken. Je kunt dus veel makkelijker in de hoeken scherpstellen. In plaats van 9, 11 of 49 focuspunten heb je er nu met gemak 273, 425 of zelfs 693! Het scherpstellen gaat dus makkelijk en snel. Hoewel een systeemcamera kleinere autofocuspunten heeft dan een DLSR maakt het alsnog een wezenlijk verschil.
Direct zien hoe je foto wordt
Op je LCD-scherm en in de zoeker zie je meteen hoe de uiteindelijke foto zal worden. Is de weergave op je LCD-scherm te donker, dan weet je dat jouw foto te donker zal worden. Is jouw foto te licht op het LCD-scherm, dan wordt jouw foto te licht. Dit werkt niet alleen met licht en donker, maar bijvoorbeeld ook met witbalans en scherptediepte. Bij een spiegelreflexcamera zie je dit pas nadat de foto gemaakt is. Je moet altijd goed op je lichtmeter en andere instellingen letten.
Een ander voordeel van de digitale zoeker is dat je veel meer informatie kunt zien. Je kunt zien waar je autofocuspunt zich bevindt, de witbalans, het histogram, focus peaking etc. Je bent minder afhankelijk van je LCD-scherm. Maak je video’s? Door de elektronische zoeker wordt het mogelijk om door de zoeker te blijven kijken terwijl je filmt. Normaal kan dit alleen via het LCD-scherm. Je hebt hierdoor meer zicht en meer stabiliteit dan wanneer je enkel via je LCD-scherm kijkt.
Firmware updates
Spiegelreflexcamera’s zijn grotendeels volledig mechanisch, systeemcamera’s voor het grootste gedeelte volledig digitaal. Dit maakt het voor fabrikanten zoals Sony of Nikon mogelijk om hun systeemcamera’s te updaten door middel van firmware updates. Werkt de Wi-Fi verbinding niet naar behoren, is de accuduur te kort of gaat het scherpstellen niet scherp genoeg? Met één update kan de fabrikant dit allemaal verbeteren.
Meer voor- en nadelen t.o.v. een spiegelreflex
Voordelen:
- + In-body beeldstabilisatie: de meeste systeemcamera’s hebben in-body stabilisatie. Elke lens wordt hiermee een gestabiliseerde lens, ook als deze geen beeldstabilisatie heeft.
- + Meer beelden per seconde. De spiegel in een spiegelreflexcamera moet elke keer op en neer klappen bij het maken van een foto. Doordat een systeemcamera die spiegel mist wordt het mogelijk om makkelijker meer beelden per seconde te schieten. In plaats van 3, 5 of 6 beelden per seconde zit je met snel op 10, 20 of zelfs 30 beelden per seconde.
- + Geen spiegel = geen geluid meer. Bruiloft of begrafenis fotograferen? Dat kan vanaf nu volledig stil!
- + Gezichtsherkenning en eye-focus. Gezichtsherkenning zien we zowel bij spiegelreflex- als systeemcamera’s, maar eye-autofocus is iets nieuws. Schiet je veel portret, dan weet je dat het van essentieel belang is dat de ogen scherp zijn. eye-autofocus maakt dit een makkie doordat de autofocus automatisch op de ogen van een persoon (of dier) scherp stelt zonder dat jij zelf het autofocuspunt op het oog moet plaatsen.
Nadelen:
- – Let op de accuduur. Bij systeemcamera’s is die over het algemeen korter, omdat je een digitale zoeker en geen spiegel hebt. Dit vreet meer batterij. De accuduur wordt steeds beter, maar zorg minstens voor 1 of 2 batterijen extra als je een lange dag gaat fotograferen.
- – Gewicht en grootte. Het voordeel kan voor jou ook een nadeel zijn, omdat je misschien grote handen hebt. Een systeemcamera ligt dan niet lekker in de hand.
- Digitale zoeker: deze bevat minder detail en dynamisch bereik dan een optische zoeker. De kans op moire (vreemde patronen) kan ook toenemen. Daarnaast kan het voorkomen dat het beeld in de zoeker gaat flikkeren door de frequentie van het licht of je ziet vertraging, lag genoemd.
Weg met de spiegelreflex! Of toch niet?
Met al deze voordelen zou je zeggen dat je niet meer naar spiegelreflexcamera’s hoeft te kijken, maar gewoon een systeemcamera moet kiezen. Toch gaat mijn voorkeur uit naar een optische zoeker en geen digitale zoeker. Daarnaast vind ik zo’n grote spiegelreflexcamera ook wel lekker. Je hebt echt wat in je handen, iets wat je goed vast kunt houden. Daarnaast neemt men je sneller serieus als je met zo’n groot ding aan komt zetten. Dat is anders bij zo’n ‘miezerig’ systeemcamera’tje, dat lijkt minder professioneel. Als je accuduur belangrijk vindt heeft de spiegelreflexcamera een streepje voor, omdat er grotere batterijen in kunnen. Je kunt er langer mee schieten. Beide camera’s hebben zijn voor- en nadelen. Welke voor- en nadelen voor jou belangrijk zijn bepaalt of jij voor een spiegelreflex of systeemcamera kiest.
Bereid je wel vast voor. Systeemcamera’s zijn absoluut de toekomst en er wordt door fabrikanten enorm veel in geïnvesteerd. Mijn gok is dat systeemcamera’s de spiegelreflexcamera’s op alle gebieden zullen inhalen. Wat vind jij: kies jij voor een spiegelreflex of systeemcamera en waarom? Laat jouw mening horen in de reacties!
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot