De effecten van lange sluitertijd uitgelegd
Avondfotografie is geweldig. Wanneer je de technieken in avondfotografie beheerst zal er een wereld voor je open gaan, omdat je gaat ontdekken welke mogelijkheden je in het donker allemaal hebt. Dat zijn er gigantisch veel! Het fotograferen met een lange sluitertijd brengt leuke effecten met zijn mee. In dit artikel leg ik je de effecten van lange sluitertijd uit. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt kan je oneindig mooie foto’s maken!
Maak lichtstrepen
Wat je vaak het eerst ziet in foto’s is dat bewegende lichtbronnen zoals autolampen of vliegtuigen als strepen worden weergegeven. Dit komt doordat de camera licht registreert en als dat licht beweegt, dan legt de camera die beweging vast. Kijk maar eens naar de volgende foto’s. De eerste foto is gemaakt in London. Je ziet hier een drukke weg en je ziet verschillende kleuren licht en vormen. In deze foto rijdt net die iconische dubbeldekker bus voorbij wat hele mooie lichtstrepen laat zien. Hetzelfde zie je bij de tweede foto gemaakt bij een snelweg. Het witte licht komt van de koplampen, het rode licht komt van de achterlichten.
Timing is ontzettend belangrijk bij het maken van light trails. Een te korte sluitertijd betekent een korte lichtstreep terwijl je misschien wel hele lange lichtstrepen wilt. Een korte lichtstreep kan ook halverwege je beeld abrupt stoppen. Welke sluitertijd je nodig hebt is lastig te zeggen. Het is afhankelijk van o.a. de snelheid van het bewegende onderwerp en het aanwezige licht. Je kunt het beste ter plekke met de sluitertijd experimenteren en kijken of het voor jou het juiste resultaat geeft.
Geschikte locaties om light trails te fotograferen zijn bijvoorbeeld drukke kruispunten of wegen, de grachten in Amsterdam of een kermis, maar het kan in principe overal.
Je kunt ook zelf light trails maken! Dit kan bijvoorbeeld met een zaklamp. Als je tijdens het maken van een lange sluitertijd foto met je zaklamp beweegt, dan zal de camera deze beweging registreren. Het is een leuke manier om je naam te schrijven.
Wolken worden strepen
Je kunt enorm veel dynamiek aan een foto toevoegen door te fotograferen wanneer de wolken flink in beweging zijn. Doordat de wolken bewegen tijdens het maken van de foto zullen ze eruit zien als zijde. De textuur is dan uit de wolken verdwenen. In combinatie met een statische voorgrond kan je immens veel dynamiek creëren.
Creëer schimmen
Als je bij een stoplicht fotografeert zie je dat auto’s soms als een schim te zien zijn. Auto’s lijken dan doorzichtig te worden. Dit kan komen doordat de auto’s net niet lang genoeg stil staan om door de camera volledig geregistreerd te worden. Dit kan ook komen doordat jouw sluitertijd niet lang genoeg is. Hetzelfde zie je bij trams, bussen of metro’s. Ook die worden weergegeven als een schim of je kan zelfs door de metro heen kijken.
Vaak zie je ook dat mensen schimmen worden of zelfs volledig uit beeld verdwijnen. Zelfs op de meest drukke punten kan het lijken alsof er niemand is, omdat mensen teveel bewegen om gezien te worden door de camera. Als je je bewust bent van dit effect, kan je dit effectief toepassen en jouw creativiteit de vrije loop laten.
Je kunt sterren creëren
Je hebt het misschien al eens gemerkt. Soms worden grote lichtbronnen weergegeven als sterren. Dit is niet specifiek een effect dat wordt gecreëerd door lange sluitertijd. Dit effect wordt namelijk veroorzaakt door je diafragma. Het is echter wel een specifieke eigenschap die je vaak in avondfotografie terug ziet. Wil je meer weten over stervorming en hoe je dit maakt of voorkomt? Lees dan deze blog.
Water verandert in ijs
Het hoeft niet -10 te vriezen om water in ijs te veranderen. Gebruik simpelweg een lange sluitertijd! Ook dit is een van de effecten die je het vaakst ziet. Hoe wordt het water glad? Het enige wat een camera registreert is licht en water geeft natuurlijk geen licht. Wat water wel doet is het licht reflecteren en dat is wat de camera zal vastleggen: het licht dat reflecteert op het water. Hoe langer de sluitertijd, hoe gladder het water wordt, afhankelijk van hoe rustig of hoe wild het water is. Het gladde water in combinatie met een landschap en gladde wolken zorgen over het algemeen voor een zeer mooi resultaat.
Het helpt enorm bij je ontwikkeling als fotograaf
Als je je bewust bent van hoe de instellingen werken en wat de effecten zullen zijn kan je dit effectief in je avondfotografie toepassen. Daarom is Avondfotografie.nl in het leven geroepen. Avondfotografie heeft vele creatieve mogelijkheden, maar bevat veel technische aspecten. Als je eenmaal weet hoe avondfotografie technisch in elkaar steekt kan je vervolgens werken aan je creativiteit en worden je mogelijkheden veel groter. Het plezier neemt dus toe! Nu weet je de effecten van lange sluitertijden. Lees onze andere tips om die effecten tevoorschijn te krijgen.
Gratis e-book: De effecten van lange sluitertijd
In dit e-book leggen we je kort de effecten van lange sluitertijd uit en laten we aan de hand van voorbeeldfoto’s zien hoe deze effecten eruit zien. Als je de smaak eenmaal te pakken hebt kan je oneindig mooie foto’s maken! Lees o.a. over:
- Lichtstrepen
- Water verandert in ijs
- Stervorming
- Creëer schimmen