Waarom je bij avondfotografie een statief gebruikt of een andere stabiele basis mag duidelijk zijn. Het voorkomt trillingen en elke trilling, hoe licht hij ook is, is een trilling te veel. Maar het gebruiken van een statief of stabiele basis alleen is niet genoeg. Maak gebruik van de ingebouwde timer of een afstandsbediening.

Maak gebruik van de ingebouwde timer

Wanneer je fotografeert op statief, gebruik dan de ingebouwde timer van je camera of een afstandsbediening. Het afdrukken van de foto met je vinger veroorzaakt namelijk ook trilling, meer dan je denkt. Met de ingebouwde timer kan je de camera zo instellen dat hij pas na bijvoorbeeld 2, 5 of 10 seconden een foto maakt. De trilling van het afdrukken is dan al uit de camera verdwenen.

Nikon.

Gebruik een afstandsbediening

Een afstandbediening doet eigenlijk hetzelfde als de ingebouwde timer, maar met een afstandsbediening kan je de camera op afstand bedienen. Vaak heb je met een afstandsbediening ook veel meer mogelijkheden. Met een afstandsbedieningen kan je bijvoorbeeld scherpstellen en een complete reeks foto’s kan maken met een bepaalde tijd ertussen, een timelapse. Je kunt perfect in de Bulb-stand fotograferen doordat je zelf bepaalt hoelang de sluitertijd is, bijvoorbeeld 2 seconden of 120 seconden. Bij sommige afstandsbedieningen kan je die knop vastzetten zodat je de knop geen 2 minuten lang ingedrukt hoeft te houden. Dan kan je tijdens het fotograferen genieten van een lekker warm kopje thee of koffie uit je thermoskan.

Er zijn simpele en goedkope afstandsbedieningen die puur jouw camera het commando kunnen geven om de foto te maken. Zo’n afstandsbediening heb je bijvoorbeeld al vanaf een paar tientjes. Ze zijn er zowel draadloos als met draad.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!