Het geheim van HDR bij nachtfotografie
Als je het hebt over landschaps- of nachtfotografie, dan valt al snel de term HDR. Het is een veelgebruikte fotografietechniek die ervoor zorgt dat in een foto detail behouden blijft in zowel de hooglichten als de schaduwen. Een camera heeft namelijk zijn beperkingen. Hoe wij mensen een landschap of de nacht met onze eigen ogen kunnen beleven, zo kan een camera dat niet.
Maak je een foto in een omgeving met veel contrast en maak je een juiste, gemiddelde belichting? Dan krijg je vaak een foto die erg vlak is. Bij bijvoorbeeld een landschapsfoto zal de lucht niet optimaal zijn als de voorgrond dat wel is. Dit geldt ook andersom. De conclusie: als er extreme verschillen zijn tussen licht en donker, dan wordt het een kwestie van kiezen: óf de hooglichten optimaal óf de schaduwen. Gelukkig is daar de oplossing: HDR.
Onderbelicht, goed belicht en overbelicht
Een traditionele HDR-foto bestaat uit minimaal 3 foto’s; een onderbelichte foto, een goed belichte foto en een overbelichte foto. De onderbelichte foto heeft details in de hooglichten en de overbelichte foto’s heeft details in de schaduwen. De goed belichte foto vormt de basis. Deze foto’s voeg je in een fotobewerkingsprogramma samen tot een HDR-foto. Het resultaat is één foto met detail in de hooglichten en detail in de schaduwen.
Dit is een traditionele HDR-foto die je ‘s overdag kunt gebruiken om grote contrastverschillen aan te pakken. Overdag werkt deze methode erg goed, maar bij nachtfotografie wat minder. Ik ga je nu het geheim vertellen van HDR fotografie bij nacht.
9 stops onderbelichten
Tijdens de nacht heb je 9 van de 10 keer last van uitgebeten hooglichten. Straatlantaarns zijn meestal de oorzaak. Je moet soms wel 9 stops onderbelichten om de lichtintensiteit van straatlantaarns in te dammen! Dit is zo intens dat dit lastig op te lossen valt met een traditionele HDR foto, zelfs niet als jouw HDR-foto bestaat uit 5, 7 of 9 foto’s. Maak je een traditionele HDR-foto bestaande uit 9 foto’s? Dan heb je 4 onderbelichte foto’s, 1 goed belichte foto en 4 overbelichte foto’s. Er is een balans te vinden. Tussen elke foto gebruik je 1 hele stop verschil.
Dit is het geheim van HDR bij nachtfotografie:
In plaats van een gelijk aantal onderbelichte en overbelichte foto’s te maken gaan we dit net even anders doen. We gaan de balans verstoren:
- Maak je eerste foto met de lichtmeter op 0;
- Pas je sluitertijd aan zodat de lichtmeter op +1 uitkomt;
- Maak je tweede foto. Zijn de schaduwen goed belicht? Dan ga je verder met onderbelichten. Zijn je schaduwen nog steeds te donker? Ga dan net zolang door met overbelichten totdat je schaduwen goed belicht zijn;
- Pas je sluitertijd aan zodat de lichtmeter op -1 uitkomt;
- Maak je eerste onderbelichte foto;
- Pas je sluitertijd aan zodat de lichtmeter op -1 uitkomt;
- Maak je tweede onderbelichte foto. Ga net zolang door totdat alle overbelichting uit jouw foto is verdwenen.
- Is alle overbelichting uit de foto verdwenen? Dan ga je verder met de volgende stap.
In bovenstaand voorbeeld zie je de reeks foto’s die ik gemaakt heb. Boven deze reeks staat het eindresultaat van de HDR foto. Deze HDR foto bestaat uit 1 goed belichte foto, 2 overbelichte foto’s en maar liefst 6 onderbelichte foto’s. Als je inzoomt op de straatlantaarn kan je de lichtbol zien zitten.
Wat ik merk is dat ik een volgende keer zelfs méér moet onderbelichten. In bovenstaande HDR foto zijn de hooglichten nog steeds wat te overbelicht. In bovenstaand voorbeeld heb ik 2 stops overbelicht en 6 stops overbelicht. Als je een HDR-foto wilt maken, maak dan altijd meer foto’s dan nodig.
De volgende stap
De volgende stap is het samenvoegen van alle foto’s tot één HDR-foto. Dit kan bijvoorbeeld in Adobe Photoshop, Adobe Lightroom of Aurora HDR. Bekijk hier de video die ik gemaakt heb. In deze video laat ik jou zien hoe je foto’s samenvoegt tot HDR in Adobe Lightroom.
Het verschil
Dit is het geheim van HDR bij nachtfotografie: meer onderbelichten dan overbelichten. In onderstaande voorbeeld zie je het verschil. De eerste foto is de bewerkte HDR foto, de tweede foto is een bewerkte, enkele belichting. Je kunt duidelijk het verschil zien in de straatlantaarn, maar vooral in de gevelreclame links.
Word lid van onze facebookgroep
Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen:
- Krijg antwoord op al jouw vragen
- Laat je inspireren door andere leden
- Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied
Hallo,
Als ik in aurora hdr een hdr maakt is deze altijd te licht, dus niet zoals hij gemaakt is. Moet dus altijd de foto donkerder maken. Licht dit aan een instelling? Kan niets vinden, hoe aurora hdr in te stellen.
Alvast hartelijk bedankt voor het antwoord.
Hoi Wim,
Dit is zo’n specifieke vraag, daar weet ik nu helaas geen antwoord op. Ik kan ook niet zien hoe je de HDR reeks hebt gemaakt. Over het algemeen heeft een HDR foto na het samenvoegen natuurlijk nog wat aanpassingen nodig om hem perfect te maken, maar met HDR fotografie kan dat zonder problemen.
Stuur mij anders even een mailtje op info@avondfotografie.nl. Dan kan ik je een stuk beter helpen.
Met vriendelijke groet,
Renzo Gerritsen