Dit jaar start de 10e editie van het Amsterdam light Festival! De 10e editie is om twee redenen een hele speciale editie. Reden 1: het bevat de mooiste lichtkunstwerken van de afgelopen negen edities. Reden 2: het festival heet nu het Amsterdam No Light Festival. De lichtkunstwerken geven de gehele avond géén licht. Zoals elk jaar doen we een rondje om de highlights te fotograferen. Kijk je mee?

Ghost ship

Het lichtkunstwerk genaamd Ghost Ship is een 3D visual op het water bij het Oosterdok, het begin van de route. Een onzichtbare kracht brengt water in de lucht en vormt een mist. Kort daarna schijnt een licht waardoor de mist de vorm aanneemt van een 17e-eeuws schip.

Dit kunstwerk doet haar naam eer aan, want onzichtbaar is het zeker! Het is letterlijk en figuurlijk een ‘ghost ship’.

 

Ghost Ship.

 

Talking Heads

Talking Heads bestaat uit twee hoofden die via talloze emoties met elkaar in wisselwerking staan. Maar hoe kunnen twee kunstkoppen communiceren zonder gezichtsspieren en zenuwen? In tegenstelling tot ons mensen doen Talking Heads het werk met meer dan 4.000 individueel regelbare LED-lampjes per hoofd, die verschillende gezichtsuitdrukkingen bieden.

Momenteel hebben de hoofden helaas last van een depressie. Ze laten geen emoties zien.

 

Talking Heads.

 

Wholy Hole

Wholy Hole is een doorgang waar boten in lijken te worden gezogen. Wanneer een boot naar binnen vaart gaat het licht uit en begint daarna opnieuw. Gedurende een paar seconden bewegen de lichten synchroon om vervolgens onregelmatig te bewegen.

Doordat het licht van dit kunstwerk nu uit is zijn de rondvaartboten verdwaald en weten ze niet meer waar ze heen moeten. Een voor een varen ze de doorgang voorbij. Er is een speciaal team van verkeersregelaars ingezet om de boten in de goede weg te leiden.

 

Wholy Hole.

 

Starry Night

Wellicht komt dit kunstwerk je bekend voor. Zegt de naam Vincent van Gogh je iets? Het kunstwerk Starry Night van Ivana Jelic en Pavle Petrovic is gebaseerd op het beroemde schilderij van Van Gogh. Het achterliggende idee achter dit lichtkunstwerk is dat we in grote steden de sterrenhemel niet meer kunnen zien door de enorme hoeveelheid lichtvervuiling. Op deze manier willen ze dat we weer naar een sterrenhemel kunnen kijken en willen ze dat we stilstaan bij wat we missen: de nachtelijke sterrenhemel.

Goed nieuws: nu het kunstwerk uit is is er weer ietsjes minder lichtvervuiling. In de foto zie je nu meer sterren aan de nachtelijke hemel dan in het lichtkunstwerk zelf.

 

Starry Night.

 

Spider

Je herkent het meteen als enorme spin en dat is precies wat het Franse Groupe LAPS wil laten zien. De enorme spin bestaat uit 80 kleinere spinnen gemaakt van buisjes met LED-licht. Het licht wisselt zo nu en dan waardoor het lijkt alsof de 80 spinnen afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen.

Helaas zijn er momenteel maar 8 van de 80 spinnen in leven.

 

Spider.

 

Corona-maatregelen

Hoewel de kunstwerken zich in de buitenlucht en in de openbare ruimte bevinden, hebben de gemeente en het Amsterdam Light Festival besloten om de tijden aan te passen. Door de huidige corona-maatregelen staan de lichten nu aan tussen 07 u en 09 u ‘s ochtends en tussen 15 u tot 17 u ‘s middags.

Update: de lichten staan weer aan volgens de normale tijden! Je kunt dus weer je bezoek zoals vanouds plannen zonder restricties. Ik wens je veel plezier op het Amsterdam Light Festival!