Hoe bepaal ik mijn sluitertijd bij avondfotografie?
Jouw sluitertijd wordt bepaald door de hoeveelheid licht op locatie, de opening van het diafragma en het effect wat je wilt krijgen. Maar hoe bepaal je je sluitertijd om een goed belicht beeld te krijgen tijdens avondfotografie? Deze vraag horen wij regelmatig tijdens onze workshops. In dit artikel gaan we het puur hebben over het kiezen van een goede sluitertijd. We laten het diafragma en ISO buiten beschouwing.
Klikken en kijken
De eerste manier om de juiste belichting te kiezen is door eerst een foto te maken en het resultaat te bekijken. Als de foto te donker is, dan weet je dat de sluitertijd langer moet. Als de foto te licht is, dan weet je dat je de sluitertijd korter moet maken. Sommigen fotografen vinden dit een prettige manier om de sluitertijd te kiezen, maar ik raad aan om een van onderstaande tips te gebruiken. Op deze manier leer je je camera beter kennen en kom je sneller tot een goed resultaat.
De lichtmeter is je uitgangspunt
In dit artikel gaan we ervan uit dat je niet op de automatische stand fotografeert, maar volledig handmatig. Als dat het geval is, dan ben je waarschijnlijk bekend met de lichtmeter van je camera. De lichtmeter is een balkje met links ‘min’ (-), in het midden ‘0’ en rechts ‘plus’ (+). Als de indicator in het midden zit, dan krijg je een goed belichte foto. Zit de indicator aan de linkerkant aan de min-kant, dan is de foto onderbelicht. Als de indicator aan de plus-kant zit, dan is de foto overbelicht.
Het kan zijn dat de lichtmeter er op jouw camera anders uit ziet. Sony geeft het bijvoorbeeld aan in de Live View. Onderin beeld zie je +-. Als je daar 0.0 ziet staat de lichtmeter in het midden. Staat daar -1, dan wordt jouw foto 1 stop onderbelicht.
Als je wilt weten welke sluitertijd je moet kiezen om een goed belicht beeld te krijgen, draai dan net zolang aan je sluitertijd totdat je beweging ziet in het balkje van de lichtmeter. Je ziet de indicator dan richting het midden komen. Zie je dit niet gebeuren? Druk dan lichtjes op de ontspanknop. Sommige camera’s meten pas het licht als je de ontspanknop indrukt. Kies vervolgens de sluitertijd waarbij de indicator in het midden van het balkje zit.
Experimenteer
De lichtmeter op 0 is slechts het uitgangspunt. Als de lichtmeter in het midden staat, dan kiest de camera automatisch middengrijs. Het resultaat kan stukken mooier zijn als de foto iets onderbelicht of iets overbelicht is. Experimenteer daarom ook met kortere en langere sluitertijden. Let hierbij goed op je histogram om te bekijken of jouw foto nog genoeg detail bevat in de donkere en lichte delen.
Kijk via Live View
Heb je een systeemcamera? Dan kan je ook heel goed naar je Live View kijken. De Live View van een systeemcamera vertelt jou precies hoe je foto eruit gaat zien nog voordat je de foto hebt gemaakt. Dat heeft met de techniek van deze camera te maken. Maak daar lekker gebruik van zou ik zeggen. Is je beeld te donker? Open dan je diafragma en/of verleng je sluitertijd. Is je beeld te licht? Sluit dan je diafragma en/of maak je sluitertijd korter. Je kunt ook zien of je witbalans en scherptediepte in orde is.
Let op: deze methode werkt minder goed bij spiegelreflexcamera’s. Spiegelreflexcamera’s laten dit namelijk beperkt zien en het is bijvoorbeeld niet mogelijk om vooraf de witbalans en scherptediepte te bekijken.
Ook belangrijk…
Vergeet niet om je lenskap eraf te halen voordat je de juiste sluitertijd wilt kiezen, anders gebeurt er natuurlijk niets. En ja, dit zie ik regelmatig gebeuren tijdens mijn workshops.
Ook hier is het belangrijk dat je je camera goed kent. Bij sommige camera’s laat de indicator van de lichtmeter zich niet zien terwijl je wel veranderingen aan de sluitertijd aanbrengt. Het kan zijn dat je daarvoor een extra knopje in moet drukken op je body of dat je via je menu een instelling moet wijzigen. Bij bijvoorbeeld Canon moet je de ontspanknop half indrukken om de indicatie op de lichtmeter tevoorschijn te halen. Dit is verschillend per merk en model, dus raadpleeg de handleiding als dit bij jou het geval is.
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot