Hartstikke leuk dat je op zoek bent naar een camera! Je gaat een geheel nieuwe wereld ontdekken. Een camera kopen is zo gedaan, maar welke camera sluit het best aan bij jouw wensen? Als je gaat zoeken zie je door de bomen het bos niet meer vanwege het enorme aanbod. In dit artikel lees je een checklist van 10 punten die jou zullen helpen bij het maken van een juiste keuze.

Welk type camera kies ik?

Er zijn drie type camera’s waar je uit kunt kiezen:

Compactcamera

Compactcamera’s hebben een vaste lens die je niet kunt wisselen en ze zijn vaak klein van formaat. Je stopt ze makkelijk in je jaszak. Dit maakt compactcamera’s lekker licht en fijn om overal mee naartoe te nemen. De meeste compactcamera’s hebben enorm veel zoom. Denk aan 10x, 20x of zelfs 60x! Het nadeel van een compactcamera is het formaat van de camerasensor. Die is klein waardoor je minder beeldkwaliteit hebt dan bij een systeem- of spiegelreflexcamera. Je hebt wel meer kwaliteit dan je smartphone. Wil je een zakformaat camera voor huis/tuin-en keuken foto’s en wil je geen lenzen wisselen? Dan is de compactcamera een goede keus.

Naast compactcamera’s heb je ook Bridgecamera’s. Dit valt in dezelfde categorie (kleine sensor, geen verwisselbare lens), maar je hebt het formaat van een spiegelreflexcamera.

Spiegelreflexcamera

Spiegelreflexcamera’s zijn groter van formaat en zwaarder in gewicht. Je hebt écht het gevoel dat je wat in handen hebt. Een spiegelreflexcamera heeft geen vaste lens, maar verwisselbare lenzen en een groter formaat sensor. De beeldkwaliteit neemt hierdoor toe. Het wordt een spiegelreflexcamera genoemd, omdat je via een spiegel naar je onderwerp kijkt.

Systeemcamera

Sinds een aantal jaren is de systeemcamera in opkomst. Deze camera lijkt het meest op de spiegelreflexcamera, maar qua formaat meer op een compactcamera. Een systeemcamera heeft verwisselbare lenzen en een grotere sensor, maar geen spiegel. Je kijkt via een schermpje naar je onderwerp. Door het missen van de spiegel wordt het formaat een stukje kleiner en neemt het gewicht af.

Wil je alle gemakken van een spiegelreflexcamera, maar niet de grootte en gewicht? En wil je wel lenzen blijven wisselen? Dan is de systeemcamera een goede keus.

 

Camera kopen

 

Budget

De prijzen van camera’s liggen enorm uiteen. Je hebt camera’s die 200,- kosten, maar ook camera’s die meer dan 3000,- kosten! Als je je budget hebt vastgesteld, dan valt er een heel groot deel van de camera’s af. Dit maakt het maken van jouw keus een stuk makkelijker. Hou je budget echter ruim, want ook het volgende punt is belangrijk en bepalend voor welke camera je kiest.

Hou er wel rekening mee dat je met alleen een camera en lens niet klaar bent. Een camera wordt geleverd zonder geheugenkaart en je wil misschien een tas, een extra batterij, statief of verzekering. Er komen dus altijd kosten bij!

Waar heb ik de camera voor nodig?

Oftewel, welk soort soort foto’s wil ik maken en voor welk doel? Plaats je je foto’s enkel op sociale media, wil je grote prints af kunnen drukken of in lage lichtomstandigheden fotograferen?

Voor foto’s van huis-tuin-en-keuken, foto’s op sociale media of afdrukken voor in fotoboeken is een goede compactcamera al goed genoeg. Wil je grotere afdrukken kunnen maken, dan is een systeem- of spiegelreflexcamera een betere keus vanwege de grotere sensor. Fotografeer je veel in lage lichtomstandigheden zoals binnen? Ook dan kies je voor een systeem- of spiegelreflexcamera. Door de kleine sensor van een compactcamera presteert deze slecht in slecht licht. Je krijgt dan veel sneller veel ruis te zien. Daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen waar je de camera voor nodig hebt.

Megapixels

Ik heb lang in een fotowinkel gewerkt. Het viel mij op dat veel mensen naar het aantal megapixels kijken en dat erg belangrijk vinden. Hoe meer megapixels een camera zou hebben, hoe beter de camera zou zijn. Dat is absoluut niet waar. Megapixels zijn alleen belangrijk als je grote fotoafdrukken wilt maken. Tegenwoordig is het aantal megapixels bij instapcamera’s al zo hoog dat je zonder problemen een print kan maken van minstens 1 m breed.

Zoals eerder gezegd wordt de kwaliteit voor het grootste deel bepaald door de beeldsensor. Met een compactcamera heb je hele mooie afdrukken voor fotoboeken. Met een APS-C sensor kan je al meters afdrukken. Met een full frame sensor kan je je muur behangen met jouw foto.

Lees: het verschil tussen een crop camera en een full frame camera

 

Sensor systeemcamera Sony

Beeldsensor van een systeemcamera.

 

Gewicht

Het gewicht kan een belangrijk punt voor jou zijn, bijvoorbeeld als je veel onderweg bent. Je wil je camera snel kunnen pakken als je een foto wilt maken en je wil geen last van je nek of schouders krijgen na een lange wandeling. Een compactcamera is het lichtst qua gewicht en het meest handzaam. De spiegelreflexcamera is het zwaarst. De systeemcamera zit hier tussenin.

Welke lens kies ik bij mijn camera?

Als je een compact- of bridgecamera kiest is dit natuurlijk niet van toepassing, maar wel als je een systeem- of spiegelreflexcamera wilt. De meeste fotowinkels bieden een kitprijs. Een kit is een camera met lens. Deze kits zijn verschillend. Je hebt kits met een groothoeklens of een kit met een zoomlens of telelens. Klik op onderstaande link om te bepalen welke lens voor jou geschikt is.

Lees ook: de getallen op een lens, waar staan ze voor?

Staar je ook niet blind op camera’s. Soms is de keus van een goede lens veel belangrijker dan de keus van een camera. Dit heeft ermee te maken dat camerabody’s steeds verder ontwikkeld worden. Regelmatig komt er een nieuwe versie uit en daarmee daalt de waarde van jouw camera. Investeer liever in een goed objectief. Een goed objectief behoudt zijn waarde en is ook sterk bepalend voor de beeldkwaliteit van jouw foto. Denk terug aan het kopje ‘budget’. Een duurdere camera kopen is niet altijd per sé beter en ook niet altijd nodig.

Zoeker of alleen scherm?

Alle spiegelreflexcamera’s hebben een zoeker, maar niet alle compact- of systeemcamera’s hebben een zoeker. Bij een camera zonder zoeker kan je alleen via het beeldscherm kijken. Je krijgt meer het gevoel alsof je met een smartphone aan het fotograferen bent. Fotograferen terwijl je door de zoeker kijkt creëert meer het gevoel dat je echt fotografeert. Door een zoeker zie je veel beter wat je kader is en het is ook handig tijdens een zonnige dag. Als de zon op je beeldscherm schijnt, dan kan je vaak minder goed zien terwijl je daar met een zoeker geen last van hebt.

 

Camera kopen

Zoeker.

 

Beeldstabilisatie

Beeldstabilisatie compenseert trillingen die jij maakt als je uit de hand fotografeert. Met beeldstabilisatie kan jij een langere sluitertijd instellen zonder dat je een onscherpe foto krijgt. Veel objectieven hebben beeldstabilisatie, maar ook sommige camera’s hebben dit. Dit kan voor jou een handige optie zijn, maar over het algemeen zijn camera’s en lenzen met beeldstabilisatie iets duurder dan camera’s en lenzen zonder stabilisatie.

Wi-Fi, GPS, touchscreen

Techniek staat niet stil. Je hebt camera’s met Wi-Fi en touchscreen en een select aantal camera’s hebben GPS. Als je touchscreen hebt kan je makkelijk instellingen wijzigen of je foto’s sneller bekijken. Als je camera Wi-Fi heeft kan je met een app foto’s op je smartphone of tablet zetten. Dit maakt het mogelijk om foto’s meteen via social media te delen terwijl je nog op dezelfde locatie aan het fotograferen bent. Als jij een van deze functies belangrijk vindt, let er dan op bij het maken van een keuze.

Advies online of in de winkel

Online is veel waardevolle informatie te vinden. Voor elke camera en lens zijn er wel productreviews te vinden en via camera verkoopsite kan je filters instellen. Kies bijvoorbeeld voor het merk dat jouw voorkeur heeft of vink aan wat ongeveer jouw budget is. Dat maakt de zoektocht makkelijker.

Wil je liever niet online kijken, maar advies krijgen in een winkel? Een goede verkoper zal je vragen gaan stellen en jouw wensen eerst volledig vaststellen. Uit de antwoorden die jij aan de verkoper geeft kiest hij één of meerdere geschikte camera’s voor jou uit. In de winkel is het ook mogelijk om producten te voelen en vast te houden.

Bepaal wat voor jou het meest belangrijk is en maak vervolgens je keuze. Als je een keus hebt gemaakt, kijk dan waar je de beste deal kunt krijgen. Ik wens je heel veel plezier met je (toekomstige) nieuwe camera en mocht je vragen hebben over dit artikel of over starten met fotografie, dan kan je die altijd stellen.

Wil je meer leren?

Informeer dan naar ons handige Fotografie Startersboekje. Het Fotografie Startersboekje bevat maar liefst 28 handige fotografiekaarten met onderwerpen die voor iedere beginnende fotograaf belangrijk zijn. Maak een vliegende start!

  • Incl. handige spiekbriefjes
  • Incl. 12 compositie technieken en 16 praktijkvoorbeelden
  • Beschikbaar als e-book of boekje in a5 formaat

Lees meer informatie over onze fotokaarten.