Renzo Gerritsen is de initiatiefnemer van Avondfotografie.nl en werd in 2014 getroffen door het avondfotografie virus. Sindsdien heeft Renzo zich volledig verdiept in deze magische vorm van fotografie. Met zijn serie Nachtelijk Amsterdam laat hij jou opnieuw kennis maken met onze hoofdstad.

 

 

Wanneer was het moment dat jij bent begonnen met avondfotografie en waardoor?

Mijn interesse voor avondfotografie is geboren in 2014. Ik was gefascineerd door gekke Russen die in hoge gebouwen en kranen klommen in grote steden overal ter wereld. Wat die Russen deden was risicovol, maar het risico werd enorm beloond. Het uitzicht dat ze zagen was waanzinnig! Dit soort vergezichten wilde ik meemaken en toen ik in 2014 op de Fotovakschool begon werd die kans mij geboden.

De A’DAM Toren was toen nog slechts een geraamte en de kroon stond nog niet op het gebouw. Voor de grap zei ik tegen een klasgenoot ‘daar gaan we in’, niet wetende dat ik dat op Kerstavond ook echt zou doen. We liepen naar de toren, kropen langs het hek en waande ons een weg naar binnen. We kwamen in een bizarre situatie terecht. We hadden de toren voor ons alleen en geluid draagt ver over water. We konden alles horen van de treinen die het station op- en af rijden of de mensen die een bezoek hadden gebracht aan EYE, Het was een onwerkelijk gevoel. Ook dit risico werd rijkelijk beloond. Dit was het begin van mijn serie Nachtelijk Amsterdam, mijn visie werd geboren en dit was tevens het begin van een succesvolle carrière als professioneel fotograaf.

 

 

Wat vind je leuk of uitdagend aan avondfotografie?

Het feit dat je met avondfotografie enorm veel creatieve mogelijkheden hebt maakt het voor mij leuk. Wanneer je bezig bent met avondfotografie wordt het nooit zoals je het voor ogen hebt, het wordt altijd anders. Door lange sluitertijden te gebruiken krijg je een volledig andere realiteit te zien dan wanneer je zelf met eigen ogen naar hetzelfde landschap kijkt,

De voorbereiding is ook groot onderdeel van dit proces. Ik bekijk aandachtig het weer voordat ik weg ga en ik kan het weer inmiddels lezen. Ook het zoeken naar nieuwe locaties en een bezoek regelen maakt het leuk, net als natuurlijk het fotograferen zelf. Je staat niet elke dag op locaties zoals onderstaand. Als je dan na een avond fotograferen thuiskomt met een waanzinnig resultaat geeft dat enorm veel voldoening.

 

Nachtelijk Amsterdam

 

Je hebt een serie genaamd Nachtelijk Amsterdam. Wat maakt Amsterdam zo bijzonder voor jou?

Ik hou van de oudheid, de drukte, de grachten en de mensen. Het is er altijd warm. Amsterdam is een bijzondere stad omdat je het kunt vergelijken met een Parijs of een Berlijn. Daar willen wij Nederlanders met zijn allen maar wat graag naartoe terwijl wij zelf ook zo’n stad dichtbij hebben. Amsterdam is ook een uitdagende stad op het gebied van fotografie. De stad wordt veelvoudig gefotografeerd, dus zie maar eens boven die massa uit te komen. Gelukkig, als je goed zoekt, is het nog steeds mogelijk om unieke foto’s te maken door iets te doen wat anderen nog niet gedaan hebben. Als je het dan ook nog weet te verkopen zit je helemaal goed.

Wat is jouw stijl? Waarmee onderscheid je je van anderen?

Ik probeer altijd locaties te vinden waar weinig mensen zijn geweest of kunnen komen. Ik ga bijvoorbeeld nooit naar het Rijksmuseum of de Dam, dat vind ik te gewoon. Ik ga het liefst de hoogte in op plekken die niet voor publiek toegankelijk zijn om vergezichten te fotograferen. Veel mensen denken ook dat ik HDR foto’s maak, maar dat is absoluut niet waar. Ik ben geen held in Photoshop en al mijn foto’s bestaan uit enkele foto’s of uit panorama’s. Het is puur de locatie, de weersomstandigheden en de nabewerking die het mijn eigen maken.

 

 

Is er een fotograaf die jou inspireert op het gebied van avondfotografie?

Op het gebied van avondfotografie inspireert Daniel Cheong mij. Cheong maakt voornamelijk avondfoto’s in Dubai vanaf uiteraard de hoogste skyscrapers en ook het weer is van groot belang in zijn beelden. Dubai is qua weersomstandigheden ontzettend lastig om te fotograferen. Daniel Cheong laat men zien welke mogelijkheden er nog meer zijn. Hij fotografeert met een tilt shift lens en maakt zowel verticaal als horizontaal panorama’s van makkelijk 20+ HDR foto’s.

Welke avondfoto van jouw is jouw favoriet en waarom?

Mijn persoonlijke favoriet is onderstaande panorama. De weersomstandigheden leken roet in het eten te gaan gooien, omdat er veel smog in de lucht zat. Uiteindelijk is dit mijn meest sfeervolle foto tot nu toe geworden.

 

Avondfotografie Amsterdam

 

Hoe zet jij jezelf in de markt?

Zoals ik hierboven al noemde was mijn bezoek aan de A’DAM Toren in 2014 het begin van een succesvolle carriere. De fotoserie die ik daar maakte ging volledig het internet over en ik kreeg mijn eerste aanvragen. Toen wist ik dat men unieke en nieuwe beelden wilde zien. De basis is dus het hebben van een goed product. Vervolgens moet je je foto’s aan de wereld laten zien. Als je niet wordt gezien, verkoop je niets en krijg je ook geen opdrachten. Men moet weten dat je bestaat en wat je hebt te bieden.

Als je één tip mag geven, welke tip zou dat dan zijn?

Wat het weer ook is, ga er lekker op uit. Je weet nooit hoe het weer zich precies gaat vormen en het kan wellicht voor aangename verrassingen zorgen. Is het uiteindelijk toch een teleurstelling, probeer dan een andere keer terug te gaan om het opnieuw te proberen. Soms win je, soms verlies je, soms win je de jackpot.

Meer zien van Renzo Gerritsen? Je kunt Renzo Gerritsen volgen op Facebook, Twitter en Instagram. Je kunt meer van zijn werk bekijken op NachtelijkAmsterdam.nl.