Joost Smits had maar één doel en die heeft hij volledig waargemaakt. Joost vertelt meer over zijn klapper van een foto die hij heeft gemaakt toen het onweer losbarstte in Nederland. Het decor: de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Lees snel verder!

Aan het eind van een tropische week in Nederland barst het onweer los. Dit keer zelfs twee weekenden achter elkaar. Voor mij was dit eindelijk de kans om de foto’s te maken die ik al lang wilde maken. Als je niet in een hoge flat woont zijn er eigenlijk maar twee of drie openbare plekken in Den Bosch waarbij je uitzicht hebt op de Sint-Janskathedraal. De foto met het zij-aanzicht op de Sint-Jan maakte ik vorig weekend (zie onderstaande foto). Mooi, maar niet hét shot dat ik al zo graag wilde hebben. Toen het afgelopen vrijdagavond opnieuw zou losbarsten zorgde ik dat alles klaar lag. Een lege SD-kaart, twee volle accu’s, schone lenzen en alles ingepakt in de tas. De hele avond heb ik weerradars in de gaten gehouden en om 20:30u en 23:15u zou het echt gaan knallen. Helaas. Op het laatste moment nam de eerste onweersbui snel in kracht af en bleef er niet veel over. Al mijn hoop was op de bui van 23:15u gevestigd. Om 22:15u begonnen de alarmbellen op mijn telefoon te rinkelen. De bui van 23:15 uur was opeens héél snel dichtbij gekomen en stormde recht op mijn doel af: De Sint-Jan! Snel sprong ik van de bank, tas op de schouders en de auto in! Gelukkig was ik binnen 2 minuten op locatie.

 

De foto met het zij-aanzicht.

 

Je kan dit soort foto’s op verschillende manieren maken. Ik kies eigenlijk altijd voor de intervalmodus. Ik zet de camera op de juiste instellingen en laat de camera om de zoveel seconden een foto maken met een zo kort mogelijke periode tussen de foto’s om niets te missen. Ooit maakte ik in de haast en vol adrenaline de fout door in de handmatige stand de belichting niet aan te passen. Hou hier rekening mee! Tijdens een onweersbui verandert het licht vaak erg snel van licht naar donker en weer naar licht. Pas tijdens het maken van de foto’s je belichting handmatig aan, of laat het de camera doen in de AV/TV stand. In dit geval stond mijn camera op de TV stand. Zo heb je de controle over de sluitertijd en kan je daar eenvoudig de interval op aanpassen. Deze ‘botsen’ dan nooit met elkaar.

Het leuke aan het fotograferen van bliksem is dat je nooit vooraf weet wat er komt en dat het toch een beetje gevaarlijk is. Daarom is het ook echt spannend! Natuurlijk zijn de instellingen van je camera belangrijk, maar het belangrijkste is toch wel je eigen veiligheid. Ik bekijk daarom vooraf altijd even goed of ik veilig kan staan.

Joost Smits

Inmiddels op de één na hoogste verdieping van een parkeergarage stond alles klaar. Tijdens het klaarzetten flitste het al behoorlijk boven de Sint-Jan. Even was ik bang dat ik de mooiste flitsen had gemist. Mijn camera was net een paar minuten bezig en toen kwamen er drie enorme knallers. Ik werd er bijna door verblind, zó fel en heftig! De donder knalde enorm door de lege parkeergarage, wat een kabaal. Één van deze bliksemflitsen moest er toch wel op staan?. Nog even liet ik mijn camera door lopen, maar de mooiste flitsen waren wel geweest. Snel kijken op het LCD-scherm van mijn camera of de foto’s gelukt waren en ja hoor, in 10 minuten tijd maakte ik drie foto’s die ik al zo lang wilde maken. Wat een enorme bliksems waren dit! Heel blij reed ik naar huis, de SD-kaart in mijn laptop en aan de gang met nabewerken! Trots laat ik hier het resultaat aan jullie zien.

Meer bekijken van Joost Smits? Ga naar zijn Instagram.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!