Regelmatig zie je avond- en nachtfoto’s voorbij komen die ontzettend warm van kleur zijn. Deze foto’s slaan volledig geel en oranje uit. Het is niet realistisch meer en niet fijn om naar te kijken. Ik geef je in dit artikel drie tips om dit probleem te voorkomen.

Kies de juiste witbalans

Het krijgen van de juiste kleuren begint met het instellen van de juiste witbalans. Als je witbalans goed is ingesteld, dan krijgt jouw foto realistische kleuren. Natuurlijk mag je je foto iets koeler of warmer qua tint maken, het blijft tenslotte ook een kwestie van smaak. Overdrijf het echter niet, want te koel of te warm verknalt jouw foto.

Tijdens avond- en nachtfotografie is een Kelvin tussen de 3400 en de 4400 een mooi uitgangspunt. Hoe lager het getal, hoe blauwe jouw foto wordt. De voorkeuzestand TL kan ook gebruikt worden. Vind je dit te blauw of kloppen sommige kleuren niet? Ga dan wat hoger zitten in het aantal Kelvin (4400 K of hoger) of kies voor voorkeuze Schaduw of Bewolkt.

Fotografeer ook in RAW zodat je in de nabewerking de witbalans nog aan kunt passen.

 

Beeldscherm kalibreren

Een foto met een te warme witbalans. De lucht is niet meer blauw en de brug is veel te geel en oranje.

 

Beeldscherm kalibreren

Door jouw beeldscherm te kalibreren zorg je ervoor dat alle kleuren op een correcte manier worden weergegeven. Dit is ontzettend belangrijk. Als jouw beeldscherm niet gekalibreerd is, dan is deze foto enkel op jouw scherm naar wens. Dan kan het voorkomen dat je een foto tot in de puntjes nabewerkt, maar dat hij er afgedrukt of op een ander scherm compleet anders uit ziet.

Stel je voor: je hebt een beeldscherm die niet gekalibreerd is. Je bewerkt je foto totdat je er helemaal tevreden mee bent. Vervolgens exporteer je je foto en plaats je de foto op social media. Andere mensen zien dan een compleet andere weergave van jouw foto. Vaak is deze weergave veel te warm of te blauw of is de belichting niet in orde. Mensen zullen je foto snel overslaan. Zonde!

Zorg er dus voor dat je beeldscherm gekalibreerd is en doe dit bij voorkeur elke maand. Je kunt je beeldscherm kalibreren met hard- en software van bijvoorbeeld X-Rite of DataColor

 

Beeldscherm kalibreren

 

Controleer op meerdere beeldschermen

Is je beeldscherm nog niet gekalibreerd, dan kan je het volgende doen.

  • Bewerk je foto op je monitor zoals je de foto graag wilt hebben;
  • Exporteer de foto;
  • Bekijk de foto op een andere monitor of bijvoorbeeld je smartphone
  • Klopt de weergave ongeveer? Dan prima. Klopt de weergave niet? Maak dan opnieuw enkele aanpassingen.

Dit is slechts een tijdelijke oplossing, want op deze manier kost het onnodig een hoop tijd en moeite. Tijd en moeite die je in het fotograferen kunt steken. Kalibreer je beeldscherm vandaag nog en geniet van een optimale weergave op je beeldscherm. Ga jij je beeldscherm kalibreren na het lezen van dit artikel?

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie