De afgelopen nachten zijn we getrakteerd op kraakheldere luchten! Zelfs op plekken met veel lichtvervuiling kan je genieten van de sterrenhemel én de sterren vastleggen. Dit wordt massaal gedaan. Bekijk hieronder een klein overzicht aan foto’s en laat je inspireren!

Wil jij ook de sterrenhemel fotograferen? Voor handige tips en tricks kan je hier terecht.

Albert Dros

“Het fotograferen van de Melkweg in Nederland is ongelooflijk moeilijk, zeker op deze locatie: de vuurtoren in Marken. Zoals je aan de horizon kunt zien is er een hoop lichtvervuiling. Ik nam deze foto rond 04.30 uur nadat ik ongeveer 30 minuten moest lopen.

Het was laag water met golven zoals ik hier nog niet eerder heb gezien. De omstandigheden waren eigenlijk best aardig, maar erg moeilijk om te fotograferen. Ik ontdekte dat dit eigenlijk niet de beste locatie is om aan het begin van het seizoen de Melkweg te fotograferen. In de zomer stijgt de Melkweg hoger waardoor het makkelijker wordt om boven de lichtvervuiling te fotograferen. Desalniettemin houd ik hier van de hoek van de Melkweg en ik vind het een uniek perspectief dat je pas vroeg in het seizoen twee uur voordat de zon opkomt kunt fotograferen.”

EXIF: f 2.8, ISO 4000, 15 sec

 

 

Sander Grefte

“In deze tijden van onzekerheid, sociale afstand, het combineren van thuiswerken en schoolleraar voelde ik vorige week veel druk. Afgelopen zaterdag moest ik wat foto’s maken om mijn gedachten te laten bezinken. Misschien blies de harde wind wat negativiteit uit mijn hoofd of heeft het licht van Marken een baken van hoop in mijn hoofd gezet, of misschien ben ik gewoon te filosofisch. Ik heb in ieder geval weer de energie om de uitdagingen van deze week aan te gaan. Ik hoop jij ook!”

 

Sander Grefte

Foto: Sander Grefte

 

Alex de Haan

“Na een hele dag binnen zitten moest ik er even tussenuit. Ik ben lekker de weilanden in gegaan waar je niemand tegen komt. Daar heb ik voor de allereerste keer startrails gefotografeerd. De molen is zelfs nog in de juiste positie gedraaid voor de foto. Uiteindelijk heb ik 125 foto’s gemaakt met een sluitertijd van 30 seconden. Deze foto’s zijn vervolgens samengevoegd in het programma StarStax. Dit is een programma die van alle foto’s één foto maakt. Het was een uur lang foto’s schieten met dit als resultaat. ”

EXIF: f 2.8, ISO 1000, 125 foto’s van 30 sec

 

Alex de Haan startrails

Foto: Alex de Haan

 

Jeroen Diks

“Door de heldere nachten kreeg ik het idee om de melkweg te fotograferen. Radio Kootwijk stond ook nog op mijn lijstje, dus dit was een mooi excuus om het te combineren. Voor deze foto had ik alles gepland qua locatie en tijdstip met de Photopills en ik ben om 02.15u vertrokken. Het is een panorama van 9 foto’s. De uitkomst is precies zoals ik in mijn hoofd had!”

EXIF: F4, 20 sec, ISO 3200

 

Jeroen Diks Radio Kootwijk melkweg

Foto: Jeroen Diks

 

Klaas Doting

“Gisteren 24 maart heb ik even een uurtje met een thermoskan op het bankje gezeten bij de ruïne van Batenburg. Ik heb de camera 40 foto’s laten maken met een sluitertijd van 90 seconden. Door de rotatie van de aarde worden de sterren streepjes. De Je ziet een uurtje verdraaiing in beeld. Zonder koffie te morsen.”

EXIF: f 5.6, ISO 500, 40 opnames van 90 sec

 

Klaas Doting ruine Batenburg

Foto: Klaas Doting

 

Leon KijkindeVegte

Hier zie je Leo triplet, een kleine groep sterrenstelsels, 35 miljoen lichtjaar van hier. De foto is gemaakt met een Star 71 telescoop met behulp van de EQ6 Pro Skywatcher. De skywatcher is een tracker die rekening houdt met de draaiing van de aarde. Hiermee het mogelijk wordt om dit sterrenstelsel te blijven volgen met de telescoop en krijg je geen bewegingsonscherpte.

EXIF: f 4.9, ISO 100, 6 x 5 minuten

 

Leon KijkindeVegte

Foto: Leon KijkindeVegte

 

Rutger Bus

“Vanavond eens wat anders. Spullen in de auto en op naar Dark Sky Park Lauwersmeer. In eerste instantie ging ik voor het Zodiakale Licht, maar als je er dan toch bent pak ik ook maar even de telescoop mee. Doel: Dryers nevel in eenhoorn. Dit is een foto rechtstreeks uit de camera.”

 

Rutger Bus

Foto: Rutger Bus

 

Melvin de Waard

Brug De Oversteek in Nijmegen

EXIF: f 2.8, ISO 100, 30 sec

 

Melvin de Waard

Foto: Melvin de Waard

 

Fred Kerkhof

Oude kerk Zwijndrecht onder een strakblauwe hemel.

 

Fred Kerkhof

Foto: Fred Kerkhof

 

Op deze afbeeldingen heerst copyright. Het overnemen en gebruiken van deze foto’s is niet toegestaan zonder toestemming van de maker.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!