Lichtende nachtwolken en zeevonk; het houdt ons elk jaar weer bezig. Lichtende nachtwolken zijn zeer zeldzaam en de zoektocht naar zeevonk kan een leuke uitdaging zijn. Corne Ouwehand had geluk en kon dit beide in één foto krijgen. Corne Ouwehand, de maker van deze foto’s, vertelt meer over deze bijzondere avond.

Lees meer over het fotograferen van zeevonk en het fotograferen van lichtende nachtwolken.

 

Lichtende nachtwolken en zeevonk. 

 

“Ik ben Corné Ouwehand, 25 jaar oud en kom uit Katwijk. Ik werk als Spoedeisende hulp verpleegkundige op de SEH van het LUMC te Leiden. Nachtfotografie is daarnaast een hobby voor mij. Met name astrofotografie trekt mij enorm. Daarnaast ben ik niet vies van een andere ‘vorm’ van fotografie.

Op donderdag 11 juni had ik avonddienst. Iets wat ik zeer regelmatig doe na mijn avonddienst, zéker als er geen bewolking is of als ik bijvoorbeeld vermoed dat er zeevonk is, is even ‘uitwaaien’  op het strand. Zo ook 11 juni. Na m’n dienst reed ik even langs het strand. Na een bewolkte dag begon het net een beetje open te trekken. We zitten in de periode dat er een goede kans is op lichtenden nachtwolken (NLC). Op de NLC radar, de radar waar activiteit voor lichtende nachtwolken te zien is, was de hele dag wat activiteit zichtbaar. Daarom ging ik nu naar strand om te kijken of er wat te zien was. De afgelopen dagen had ik al 2x héél subtiel wat gezien, maar niet veel bijzonders.

Nu liep ik het strand op rond half 12 en zag ik al heel subtiel wat lichtende nachtwolken, echter nog te vaag om ze goed te fotograferen. Ik keek nog even rond en zag dat er een stuk verderop veel zeevonk te zien was. Toen ik naar het zeevonk stuk liep werden de lichtende nachtwolken steeds feller en kon ik bijna een perfect plaatje maken van zowel lichtende nachtwolken als het zeevonk toen ik op de juiste plek stond. Na een hoop foto’s kwam er helaas bewolking waardoor de nachtwolken verdwenen. Gelukkig werd het zeevonk alleen maar feller en heb ik me (tot veel te laat) nog goed vermaakt! Om 3 uur kroop ik m’n bed in. Heerlijk avondje!”

 

Bekijk hieronder de prachtige foto’s die Corne heeft gemaakt:

Volg Corne op Facebook of op Intagram.

 

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!