Zeevonk is een zeer klein alg dat leeft in zee. Ze bewegen zich voort als een wolk in het water. Overdag ziet het zeewater er door zeevonk zalmroze uit, maar ‘s avonds kan het een heel andere kleur laten zien. Ze geven namelijk blauw licht als het water zich hevig beweegt, bijvoorbeeld door golven of als je door het water loopt. Deze kleur wordt veroorzaakt door een chemische reactie. Deze chemische reactie is bedoeld om vijanden af te schrikken.

Wanneer kom je zeevonk tegen?

De zoektocht naar zeevonk is altijd een leuke uitdaging. We weten dat het zich naar de kust verplaatst als het weer kalm is en de temperatuur hoog. Op een zwoele zomeravond heb je een goede kans om zeevonk te spotten. Ze zitten in ondiep water en verplaatsen zich naar dieper water als deze omstandigheden veranderen. Hou je ogen dus goed open (of volg Zeevonk Alert op Facebook). Verschillende fotografen hebben de kans gekregen om zeevonk te spotten en het ook op foto gekregen. Bekijk hieronder enkele foto’s.

 

Zeevonk

Foto: Corne Ouwehand

 

Tips om zeevonk te zien en te fotograferen

Om zeevonk goed te kunnen zien moet het echt goed donker zijn. Dat betekent dat je zeevonk pas écht goed kunt zien ver als het blauwe uurtje al eventjes voorbij is. Vaak betekent dit dat je tijdens en na middernacht nog bezig bent met fotograferen of genieten.

  • Hou het weer en de temperatuur goed in de gaten. Bij een aantal dagen rustig weer en hoge temperaturen voelt zeevonk zich fijn. Je kunt het dan vinden in ondiep water.
  • Gebruik een lange sluitertijd, een zo open mogelijk diafragma (laag f-getal) en een hogere ISO-waarde (800-3200) om zeevonk vast te leggen. Het licht is erg zwak, maar door deze instellingen te hanteren en een statief te gebruiken kan je dit prima vastleggen.
  • Let goed op je witbalans. De blauwe kleur moet natuurlijk wel goed zichtbaar blijven. Een te warme witbalans kan die blauwe kleur een stuk minder mooi maken. Daarnaast scheelt het als je fotografeert in RAW, omdat je achteraf meer mogelijkheden hebt in de nabewerking. Zo kan je het blauw bijvoorbeeld beter verzadigen en de witbalans aanpassen als dat nodig is.
  • Overdag kan je zeevonk herkennen aan een zalmroze gloed en aan veel schuim op de vloedlijn. Samen met rustig weer en hoge temperaturen is de kans groot dat je het ‘s avonds en ‘s nachts tegenkomt.
  • Loop door het water, let op golven of spetter met het water. Hierdoor zal zeevonk blauw oplichten.
  • Hou social media accounts zoals Zeevonk Alert goed in de gaten. Als er zeevonk is gespot wordt dit meteen gemeld.

Zeevonk fotograferen is een super leuke uitdaging! Hieronder zie je enkele foto’s.

Lees ook: Lichtende nachtwolken en zeevonk in éen foto!

Corne Ouwehand

”Op donderdag 11 juni had ik avonddienst. Iets wat ik zeer regelmatig doe na mijn avonddienst, zéker als er geen bewolking is of als ik bijvoorbeeld vermoed dat er zeevonk is, is even ‘uitwaaien’  op het strand. Zo ook 11 juni. Ik keek rond en zag dat er veel zeevonk te zien was. Ik heb mij tot veel te laat nog goed vermaakt! Om 3 uur kroop ik m’n bed in. Heerlijk avondje!”

 

 

Raymond Kamstra

”De schoonheid van de natuur tijdens mijn trip naar Terschelling. De opkomende maan, zeevonk in het water en de warmte van de ochtend.”

 

Zeevonk Raymond Kamstra

 

Bas de Visser

”Foto’s in de nacht van 23 op 24 juni 2019 te Ritthem.”

 

Zeevonk

 

Stefano Janssen

 

Stefano Janssen

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!