Hoe fotografeer je de maan? Ga goed voorbereid op pad! In dit artikel praten we over het fotograferen van de maan en de bijbehorende instellingen. Lees je mee?

Hoe fotografeer je de maan

De maan fotograferen op de automatische stand is een ramp. De maan geeft enorm veel licht en is vaak klein aanwezig in je beeld met een donkere omgeving. Jouw camera zal het licht verkeerd meten en moeite hebben met scherpstellen. Door in de handmatige stand te fotograferen kan je dit voorkomen en behoud je zelf de controle.

Vind je het lastig om op de handmatige stand te fotograferen? Dan kan je ook proberen om in de voorkeuzestand S of Tv te fotograferen. Dit is de sluitertijdvoorkeuze. Jij stelt dan de gewenste sluitertijd in. De camera kiest dan een juist diafragma en ISO-waarde. Voor de mooiste resultaten wordt de M-stand vaak toch wel het mooist.

Wil je hier graag hulp bij? Met ons Fotografie Startersboekje bestaande uit 28 handige fotokaarten of een online cursus nachtfotografie maak je een vliegende start!. Dan ben je binnen no-time vertrouwd met de handmatige stand van je camera.

Fotografeer bij voorkeur in RAW

De maan fotograferen is best lastig, zeker als je dit voor een eerste keer doet. Door in RAW te fotograferen kan je achteraf gemakkelijk nog een aantal aanpassingen doen, zoals de belichting of witbalans aanpassen als dat nodig is. Vind je het lastig om in RAW te fotograferen of bewerk je foto’s niet na? Dan kan je in de camera instellen dat je camera de foto’s opslaat in zowel RAW als in JPEG. Dan heb je altijd achteraf de keus welk bestand je wilt gebruiken.

 

Volle maan fotograferen avondfotografie, hoe fotografeer je de maan

EXIF: 600mm, 1/100, f 6,3, ISO 16.000.

 

Instellingen

Geen enorm lange sluitertijden

Je kunt de maan uit de hand fotograferen. De maan geeft enorm veel licht af. Vaak is een sluitertijd van 1/100 of 1/160 voldoende. Plus, de maan draait om de aarde. Een te lange sluitertijd zou zorgen voor overbelichting en bewegingsonscherpte. Die onscherpte zie je al heel snel. Een sluitertijd van 5 seconden is al genoeg om bewegingsonscherpte te laten zien.

Een sluitertijd van 1/100 is een mooi uitgangspunt. Zoek de juiste balans op waarbij jij nog scherp uit de hand kunt fotograferen, waarbij je een goede belichting krijgt en waarbij de maan ook nog scherp te zien is. Lekker oefenen en experimenteren!

Klein diafragma

Doordat de maan zo ver weg staat heeft jouw diafragma weinig effect als je alleen de maan in beeld hebt. Toch is het slim om je diafragma iets dicht te draaien voor meer scherpte. Denk aan een diafragma van f 8 tot f 11.

 

Maansverduistering boven het Paard van Marken

Maansverduistering boven het Paard van Marken door Wesley Heyne.

 

Lage ISO

Probeer je ISO zo laag mogelijk te houden om ruis te voorkomen. Dit zal misschien niet altijd lukken als jouw foto met de huidige sluitertijd en diafragma te donker wordt. Als dat het geval is, wees dan niet bang om de ISO omhoog te schroeven. Als je wat ruis ziet, maar daardoor wel een goed belichte foto hebt is dit altijd de juiste keus. Probeer dan wel een maximum ISO-waarde te kiezen. Dat is de ISO-waarde waarbij jouw camera niet teveel ruis vertoont om de kwaliteit van de foto ernstig te verstoren. Welke ISO-waarde jij nog acceptabel vindt moet je zelf even uitzoeken. Dit is voor iedereen anders en het verschilt per merk en model camera.

Witbalans

De witbalans heeft effect op je kleuren. In het geval van een normale maan kan je de witbalans best op automatisch laten staan. De automatische witbalans geeft vaak de juiste kleuren weer. Fotografeer je een maansverduistering of bloedmaan? Dan is het aan te raden om je witbalans handmatig te kiezen. Je witbalans kan de rode kleur van de maan niet goed herkennen waardoor je maan in de foto een hele andere kleur krijgt. Lees hier tips om je witbalans handmatig in te stellen.

Spotmeting

Maak je gebruik van de sluitertijdvoorkeuze? Dan kan je de manier veranderen waarop de camera het licht meet. Standaard staat jouw camera ingesteld op matrixmeting. Dit houdt in dat jouw camera in het gehele beeld het licht meet. Dit is echter niet nauwkeurig. Voor een nauwkeurige lichtmeting kies je spotmeting. Plaats spotmeting op de maan en je maan zal een goede belichting krijgen.

Fotografeer je in de M-stand? Dan zal je zelf je instellingen moeten wijzigen om tot een goede belichting te komen.

Handmatig scherpstellen

De camera heeft niet alleen moeite met lichtmeting. Ook automatisch scherpstellen vindt de camera lastig. In de praktijk zal je wellicht merken dat de camera blijft focussen, maar niet scherp stelt. Probeer daarom handmatig scherp te stellen.

Je kunt op twee manieren handmatig scherpstellen. De eerste manier is om op ‘oneindig’ scherp te stellen. Bij het op oneindig scherpstellen zet je de focusring van je objectief op het Infinity-teken, het achtje (∞). Vaak is er weinig licht of staat de maan heel ver weg. Door op oneindig scherp te stellen wordt de scherpte vaak meteen goed. Controleer achteraf de scherpte nog wel even. Bij sommige lenzen is oneindig op het streepje, bij anderen kan dit net voor of na het streepje zijn.

 

Het Infinity-teken, ∞

 

Een tweede manier om scherp te stellen is via je LCD-scherm en Live View. Bepaal je compositie, zoom via het LCD-scherm in op de maan en stel scherp met de scherpstelring. Zorg er wel voor dat de autofocus uit staat, anders verandert de focus wanneer je op de ontspanknop drukt. Lees hier een uitgebreid artikel over handmatig scherpstellen als je hier meer over wilt weten.

Benodigdheden

Welke lens moet ik kiezen?

De maan staat maar liefst 384.400 km van de aarde vandaan. De maan fotograferen met een groothoeklens kan, maar zorgt ervoor dat de maan ontzettend klein wordt weergegeven. Het is natuurlijk leuker als je de maan dichterbij kunt halen! Fotografeer de maan dus met een flinke telelens. Het minimale brandpuntafstand is toch wel 200 mm en meer is altijd beter, bijvoorbeeld 300 mm of 600 mm. Onderstaande foto heb ik met een 600 mm lens gemaakt. Als je met zulke lange lenzen fotografeert is een goed statief van harte aan te raden.

 

Maan fotograferen

Wachtend tot de maan zich vertoont.

Maan fotograferen, maansverduistering, hoe fotografeer je de maan

Maansverduistering op 600 mm.

 

Statief mag, maar is niet noodzakelijk

Een volle maan is zo helder dat je die uit de hand zou kunnen fotograferen. Dat komt doordat een sluitertijd van rond de 1/100 of 1/160 vaak genoeg is. Toch is het aan te raden om met statief te werken, vooral als je met lange telelenzen werkt. Die extra stabiliteit is gewoon heel fijn. Vergeet niet om de beeldstabilisatie UIT te zetten als je fotografeert vanaf een statief.

Het nadeel van fotograferen op statief in dit geval is dat je redelijk snel en vaak je camera opnieuw moet positioneren. De maan beweegt sneller dan je denkt en voor je het weet is de maan uit beeld verdwenen of uit het midden geschoven. Het fijne van fotograferen in de handmatige stand is dat je de instellingen niet hoeft te veranderen als je eenmaal een goed belicht beeld hebt. De helderheid van de maan blijft over het algemeen redelijk constant. Daardoor kan je je volledig concentreren op de compositie.

Afstandsbediening of zelfontspanner

Fotografeer je op statief? Maak dan gebruik van een afstandsbediening of de ingebouwde zelfontspanner van je camera. Hierdoor verklein je de kans op bewegingsonscherpte.

Maak je foto’s interessanter met een voorgrond

Voor mij was het goed kunnen fotograferen van de maan een persoonlijke mijlpaal, maar ik had meteen een volgend doel: de maan fotograferen met een voorgrond. Betrek de maan in je omgeving of voeg een voorgrond toe! Dat maakt jouw maanfoto meteen een stuk specialer. Onderstaande foto heb ik gemaakt in Frankrijk.

Zoals je ziet is de maan wat overbelicht, maar dat vind ik niet erg. Het is ontzettend lastig om zowel je voorgrond als de maan beide goed belicht te krijgen. Soms moet je compromissen sluiten of aan de gang gaan met andere fotografietechnieken zoals HDR fotografie of het mergen van foto’s in Photoshop.

 

Maan fotograferen voorgrond tips

 

Fouten maken mag!

Als het de eerste keer niet lukt, probeer het dan gewoon nog een keer! Elke maand is er een volle maan. Elke maand is er een nieuwe kans om het te proberen. Lezen over fotografie en het vervolgens in praktijk brengen is een wereld van verschil. Daarnaast wil ik je aanraden om tijdens het fotograferen te experimenteren met je instellingen. Ga het gewoon lekker ontdekken.

De eerste fout die ik persoonlijk maakte was dat ik wel dacht alle instellingen te weten. In de praktijk ging dat op zijn zachtst gezegd niet zo goed. Eenmaal op locatie liep ik nog steeds te klooien en te zoeken naar antwoorden op mijn vragen. Uiteindelijk had ik wel resultaat, maar ik was er niet tevreden mee. De tweede poging ging een stuk beter. Ik had enorm veel aantekeningen gemaakt waardoor ik beter was voorbereid. Het resultaat van de tweede poging, daar was ik helemaal tevreden mee! Zorg dus dat je de tips uit dit artikel opschrijft en als een boodschappenlijstje met je meeneemt.

Hopelijk kan ik jou op weg helpen met dit artikel en ga je binnenkort de maan fotograferen. Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op!

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie