De maansverduistering van 27 juli 2018 had veel fotografen in zijn greep. We gingen er massaal op uit om het spektakel te fotograferen. Sommigen slaagden, anderen niet. Wesley Heyne is één van de fotografen die erin is geslaagd en hoe! Wesley fotografeerde de maansverduistering boven het Paard van Marken en is ongetwijfeld één van de mooiste foto’s die we hebben gezien. Wesley vertelt kort meer over de voorbereiding, het fotograferen en hoe de foto tot stand is gekomen.

Vorige week zei een collega en mede hobbyfotograaf tegen mij: ga je vrijdag mee? Want dan is er de bloedmaan. Dat laat ik me geen twee keer zeggen. We gingen op zoek naar de mooiste locatie van waaruit we de maan (en mars, licht te zien recht onder de maan) goed in het zuidoosten konden zien. We moesten goed open terrein hebben of veel water, want de maan zou laag boven de horizon blijven. Binnen 5 minuten hadden we het Paard van Marken bedacht. Een prachtige locatie en een mooi onderwerp voor de voorgrond.

 

Bloedmaan Paard van Marken maansverduistering-2

Een goed belichte foto van het gehele landschap.

Goed belichte foto van de maan en dat steeds opnieuw.

 

Op locatie aangekomen gingen we lopend met de camera op zoek naar de perfecte spot en toen kwam de sluierbewolking. Dat was nou net niet de bedoeling. Gelukkig bleef dit redelijk laag boven de horizon en na alles opgesteld te hebben en wat geduld kwam daar die waanzinnig rode maan. Vanaf dit moment tot een uur of 1 ’s nachts hebben we non stop foto’s gemaakt.

Voor de vuurtoren en het verloop in de lucht (van schemer naar nacht) heb ik sluitertijden van 15 tot 20 seconden gebruikt om deze ruisvrij te krijgen. De ISO heb ik op 100 gehouden. Het diafragma tijdens de schemer stond op f 10 en naarmate het donkerder werd stapsgewijs naar f 1,8. Voor de maan heb ik tussen de lange sluitertijden door foto’s geschoten van rond de 1/150 tot 1/640 seconden.

Thuisgekomen heb ik de volgende dag alles samengevoegd met Photoshop en er nabewerking aan toegevoegd die ik de sfeer ten goede vond komen. De foto’s zijn gemaakt met de Nikon D7100 en de Sigma 18-35mm F1,8 ART lens.

 

Bloedmaan Paard van Marken maansverduistering

Eindresultaat.

 

In het eindshot heb ik de scherpe manen uit andere foto’s in de foto met het Paard van Marken geplakt. Deze manen staan op exact dezelfde plaats als waar deze in de lange sluitertijdshots overbelicht zijn. Zo is uiteindelijk dit eindresultaat tot stand gekomen met een goede voorbereiding, veel fotograferen en nabewerking met photo blending in Photoshop.

Wil je meer weten over Wesley Heyne? Je kunt het werk van Wesley Heyne volgen op Facebook, Instagram en 500px. Heb jij ook een waanzinnige foto gemaakt en wil je daar meer over vertellen? Laat het ons weten! 

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!