Bij het lezen van de titel was de eerste gedachte die je waarschijnlijk had: “Over welke groothoeklens gaat dit?”. Dit heeft ook te maken met de vraag: “Welke lens is het meest geschikt als ik landschappen wil fotograferen?”. In veel fotografiegroepen of fotoclubs waar je lid van bent krijg je vaak overal hetzelfde antwoord: ”Voor landschappen heb je een groothoeklens nodig”. Wat als ik je vertel dat ik mijn favoriete landschapsfoto’s heb geschoten met een telelens? In dit artikel laat ik jou enkele foto’s zien.

 

Nikon D800e: 200 mm, ISO 100, f 5.6, I/100
Nikon Z7: 85mm, ISO 64, f 1.8, 1/100
Nikon D800e, 200mm, ISO 100, f 8, 1/100

 

De telelens bij landschapsfotografie

Elke lens is bruikbaar voor elk soort fotografie zolang je weet hoe je er mee moet omgaan. Zo heeft elke lens zijn eigen eigenschappen. Bij een groothoeklens wordt alles in de verte juist heel klein, terwijl bij een telelens de achtergrond juist groter wordt. Dit heeft te maken met de compressie die een telelens met zich mee brengt. Je krijgt een samengedrukt perspectief. Een telelens wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij het fotograferen van bossen. Dit wordt gedaan, omdat het vaak zeer chaotisch is in het bos. Met een telelens breng je de eenvoud in je foto’s terug door de elementen te isoleren.

Een lens met een brandpuntafstand van onder de 35 mm wordt gezien als groothoek. Voorbeelden van groothoeklenzen zijn de Nikon 14-24 mm, de Canon 16-35 mm of de Sony 24 mm.

 

Verschil 24 mm en 70 mmVerschil tussen 24 mm en 70 mm.

 

Mijn favoriete foto’s zijn gemaakt met een telelens

Een groot deel van mijn favoriete foto’s heb ik geschoten met een telelens. Onderstaande foto’s zijn gemaakt met een Nikon 70-200 mm f 4 G, een Nikon 105 mm f2.8 G of de Nikon 85 mm f 1.8 S. De reden dat deze foto’s onderdeel zijn van mijn favorieten is omdat deze foto’s de mood, mijn gevoel én wat ik zag op dat moment perfect kunnen overbrengen. Elk van deze foto’s hebben een verhaal. Elke foto is gemaakt op momenten dat ik dacht dat ik die avond of ochtend geen foto meer kon maken.

De eerste foto met de kerk en de vogels bijvoorbeeld. Deze foto was één van de laatste foto’s die ik maakte die avond. Ik reed in mijn auto en was op weg naar de laatste locatie van die avond voor een astro shoot. Ik reed over een brug en zag in een snelle flits dit beeld voor mij.

 

Landschappen met een telelensFoto 1: 85 mm. Foto 2: 200 mm.
Foto 3: 105 mm

 

De tweede foto is gemaakt in het bos. Dit was toen ik mijn groep kwijt was geraakt en door het bos aan het dwalen was. Ik kwam dit pad tegen en zag het laatste mooie licht van die ochtend door de bomen heen komen. Dit was de laatste foto die ik die ochtend maakte.

De laatste foto is gemaakt in Rome. Ik heb moeten rennen om nog een plekje te kunnen bemachtigen op de brug. Dit is namelijk een zeer gewilde hotspot om foto’s van te maken en tijdens de zonsondergang stond ik nog heel erg anders. Na deze foto was het licht compleet verdwenen.

Had ik bovenstaande foto’s kunnen maken met een groothoeklens? Nee, dat was niet gelukt. Maakt het uit welke telelens je gebruikt? Nee, absoluut niet. Je kan het doen met elke telelens die je tot je beschikking hebt. Vergeet dus vooral je telelens niet mee te nemen als je lekker de natuur of stad in gaat! Het zal je verrassen met welke resultaten je thuis kunt komen.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!