Het vergt veel kennis en ervaring over de camera om technisch een goede nachtfoto te kunnen maken. Laat je hierdoor niet afschrikken. Oefening baart kunst en de weg ernaartoe is ook hartstikke leuk! Als je eenmaal weet hoe je technisch een goede nachtfoto maakt houdt het niet op. Met een aantal simpele bewerkingen kan je je foto nóg mooier maken. Vaak is dit proces net zo leuk, zo niet leuker, dan het fotograferen zelf.

Nachtfoto bewerken in Adobe Lightroom

In deze video van een klein kwartiertje neem ik alle stappen met je door in het programma Adobe Lightroom. Dit programma is zeer geschikt voor het bewerken van al jouw foto’s, vooral als je een hele serie foto’s wilt bewerken. In de video laat ik je o.a. zien hoe je de foto volledig recht zet en hoe je je foto op een juist manier kunt verscherpen en ruis kunt verminderen. Natuurlijk laat ik je ook zien hoe je de hooglichten en schaduwen aanpakt, hoe je een juiste witbalans kiest en hoe je je foto kunt bijsnijden. Dit en veel meer zie je in onderstaande video.

 

 

De grootste uitdaging

De grootste uitdaging bij nachtfotografie is het vinden van een goede balans tussen licht en donker, tussen de hooglichten en de schaduwen. Dat begint bij het kiezen van een juiste combinatie sluitertijd, diafragma en ISO waarbij je de juiste belichting kiest. Vervolgens kan je je belichting controleren door je histogram te bekijken. Als het histogram in orde is weet je dat je je nachtfoto zonder problemen veel mooier kunt maken in de nabewerking doordat er nog genoeg informatie en detail zit in de hooglichten en schaduwen. De camera kent namelijk beperkingen. Bij een juiste belichting en balans kan je die beperkingen laten verdwijnen in de nabewerking.

Een andere manier om die goede balans te vinden is door een HDR foto te maken. Ook hier heb ik twee video’s van gemaakt die zich afspelen in Adobe Lightroom: ‘HDR foto samenvoegen’ en de ‘HDR foto nabewerken’. Deze kan je straks ook lekker bekijken. Veel plezier gewenst! Als je vragen hebt, laat het ons dan vooral weten. We geven graag antwoord op al jouw vragen.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!