Elke fotograaf heeft het zien en fotograferen van het noorderlicht wel op zijn of haar bucketlist staan. Om het noorderlicht te kunnen zien gaan we in de meeste gevallen naar IJsland of Noorwegen. Daar is de kans het grootst om het te kunnen zien. Toch kan het noorderlicht ook in Nederland gezien worden! Die kans komt slechts enkele keren per jaar voor.

Het noorderlicht ontstaat door langdurige uitbarstingen op de zon. Tijdens zo’n uitbarsting vallen er elektromagnetisch geladen deeltjes naar beneden. Als deze deeltjes in onze dampkring terecht komen ontstaat het noorderlicht.

Om het noorderlicht in Nederland te kunnen zien moeten deze uitbarstingen ontzettend heftig zijn. Er moet een zogenaamde zonnestorm woeden, dan zijn die uitbarstingen het grootst. Zelfs dan is er geen garantie dat je het fenomeen zult zien. Het is soms niet fel genoeg waardoor het niet met het blote oog te zien is, maar soms wel met de camera! Hoe noordelijker je in Nederland zit, des te groter de kans wordt om het te zien. Daarnaast moeten er heldere en donkere omstandigheden zijn.

Twee nachten geleden werden twee fotograferen verrast door het noorderlicht in Nederland. Ze vertellen meer over hun foto:

Marjolein van Roosmalen

‘Mijn eerste plan was om de wassende maan te fotograferen met het seinhuisje, omdat je dan mooi de schaduwkant van de maan kunt zien. Toen liep ik erlangs en dacht ik: ik ga nog even met mijn 16 mm lens een foto maken, omdat het zo mooi helder was. Toen zag ik ineens een paarse gloed in mijn foto. Ik keek op de Aurora app en zag ik een kp van 5.6. Toen wist ik zeker dat het het noorderlicht was! Dan sta je op Terschelling, op de plek waar ik ben opgegroeid en fotografeer ik het noorderlicht. Dat is echt zo mooi en bijzonder.’

EXIF: 16 mm, ISO 1600, 10 sec, f 2,3

 

Noorderlicht fotograferen in nederland

 

Corné Ouwehand

Al enige tijd had ik het idee om een melkweg panorama te schieten over de bloemenvelden. Als eerst begon ik met zoeken naar geschikte velden en wachtte ik op de juiste omstandigheden. In de nacht van 17 april waren de omstandigheden perfect! Geen maan en kraakhelder, tijd om op pad te gaan. Eenmaal op locatie begin ik met het schieten van mijn panorama. Eerst richting zuid/oost waar de core van de melkweg zich bevond. Daarna stapje voor stapje naar het noorden.

Daar viel me iets opvallends op. Op de eerste foto die binnenkwam richting noord zag ik een vage roze gloed. Ik bekeek diverse noorderlicht apps en kwam tot de conclusie dat de KP index op 6 stond (6 op schaal van 9 is vrij hoog). Een KP index van 6 betekent dat je in Nederland het noorderlicht, of althans, een klein staartje, kunt vastleggen met je camera. Met het blote oog was het niet zichtbaar, maar de camera met een lange sluitertijd ving het licht wel op! Hier had ik totaal geen rekening mee gehouden en was dan ook razend enthousiast toen ik dit zag. Een mooie bijkomstigheid op mijn anders vrij ‘normale’ panorama!

EXIF: 14 mm, 2 keer 1 min sluitertijd, ISO 1600, f 8

 

Noorderlicht fotograferen Nederland

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie