Dat bokeh een prachtig effect is, dat mag inmiddels bekend zijn. Het bokeh-effect laat zich zien als ronde bolletjes in de voor- of achtergrond van je foto. In dit artikel ga ik je leren hoe je bokeh combineert met portretfotografie voor sfeervolle foto’s!

De wintertijd is donker en grauw, maar biedt op het gebied van fotografie enorm veel mogelijkheden. De stad vult zich met sfeerverlichting en de kerstboom komt tevoorschijn. De behoefte om deze donkere dagen samen met iemand door te brengen wordt groter en groter. Voeg daar een camera aan toe en je kan prachtige foto’s maken. Leuk ter herinnering of voor de kerstkaart.

We gaan bij het begin beginnen. Hoe fotografeer je het bokeh-effect?

Voor het mooiste bokeh-effect volg je de volgende stappen:

  • Fotografeer bij voorkeur met een lichtsterk objectief
  • Kies een zo open mogelijk diafragma, bijvoorbeeld f 2.8 of f 1.8
  • Kies een lang brandpuntafstand (minimaal 50 mm)
  • Hou de afstand tot het onderwerp klein
  • Hou de afstand van je onderwerp en de achtergrond groot

Heb je dit eenmaal onder de knie? Dan komen we aan bij je onderwerp. Je kan een statisch onderwerp kiezen, maar bokeh ook combineren met portretfotografie door een model als onderwerp te kiezen. Het bokeh-effect geeft jouw portretfoto een extra dimensie. Het schreeuw gezelligheid!

 

Portretfotografie met bokeh

Portretfoto met bokeh gemaakt met flitslicht.

 

Hoe doe je dat precies?

Zoek een geschikt model en kies de juiste compositie. Kies een compositie uit waarbij je je model mooi in beeld hebt, maar waarin je ook duidelijk lichtjes op de achtergrond ziet. Houd hierbij rekening met het rijtje dat hierboven vermeld staat. Kies vervolgens de juiste instellingen die zorgen voor een goede belichting en stel scherp op je model. Druk nu de foto af en daar is je resultaat; een portretfoto met het bokeh-effect. Leuk!

Geschikte plekken om dit soort foto’s te maken zijn in mooi verlichte winkelstraten of thuis voor de kerstboom.

Instellingen

Het diafragma is de belangrijkste instelling. Die stel je dus als eerst in. Het is belangrijk om een zo laag mogelijk f-getal in te stellen voor een duidelijk bokeh-effect. Stel vervolgens een sluitertijd in van minimaal 1/60 of korter, bijvoorbeeld 1/100 of 1/200. Kies je een te lange sluitertijd, dan wordt je model onscherp, omdat het model teveel beweegt. Is je foto met deze instellingen te donker? Verhoog dan je ISO-waarde totdat je foto goed belicht is.

Ben je nog niet zo bekend met de M-stand? Fotografeer dan in de A/AV-stand op je instelwiel. Dit is de diafragma voorkeuzestand. Stel een zo open mogelijk diafragma in (laag f-getal). De camera stelt vervolgens automatisch de sluitertijd en ISO-waarde in voor een goede belichting. Zo hoef jij je alleen zorgen te maken over het diafragma. De camera zorgt voor de rest. Handig als je nog niet helemaal weet hoe je instellingen werken.

Wil je meer leren over de functies van je camera? Kijk dan eens naar ons handige Fotografie Startersboekje: 28 handige fotografiekaarten.

 

Portretfotografie met bokeh

De kerstboom als achtergrond.

 

Meer licht

In het donker fotograferen kan een uitdaging zijn. Hoewel je onder de lichtjes staat kan het gebeuren dat er te weinig licht valt op je model. Met behulp van extra licht kan je dit oplossen.

Zorg dat je je belichting zo instelt dat de achtergrond goed belicht is en dat je een mooi bokeh-effect ziet. Maak nu eens een foto. Is je model goed belicht? Super! Is je model niet goed belicht? Maak dan gebruik van flitslicht of bijvoorbeeld de zaklamp van je telefoon om je model extra te belichten. Dit kan het verschil maken. Fotograferen bij straat- of gevelverlichting wil ook nog weleens helpen.

Portretfotografie met bokeh, ga jij dat ook proberen? Deel dan gerust je resultaten in onze gratis facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Ik ben erg benieuwd. Voor vragen mag je altijd contact opnemen of een reactie achterlaten.

 

Online cursus bokeh

Word een master in het fotograferen en toepassen van bokeh:

  • Handige praktijkvideo’s over bokeh
  • 2 uitdagende doe-opdrachten mét feedback
  • Nu met gratis bokeh-figuurtjes kit t.w.v. 14,95.
Meer informatie