Een scheve horizon in je foto kan behoorlijk storend zijn! Hoe voorkom je een scheve horizon en zijn er manieren om het achteraf op te lossen? In dit artikel lees je tips.

Let op je houding

Een goede houding tijdens het fotograferen kan een hoop verbeteren in je foto’s. Een stabiele houding voorkomt sneller onscherpe foto’s en in dit geval kan het ook helpen bij het voorkomen van een scheve horizon. Probeer stevig op je benen te staan en plaats je benen iets uit elkaar. Hou de camera met twee handen vast. De linkerhand plaats je onder je objectief en met de rechterhand pak je de camera vast. Probeer niet in de camera te knijpen, maar hou hem lekker ontspannen vast. Door vervolgens je ellebogen tegen je lichaam te plaatsen heb je een goede en stabiele houding. Het helpt ook als je door de zoeker kijkt, omdat je camera dan dicht bij je gezicht staat.

 

Scheve horizon

 

Lijnenspel

Kijk goed naar de lijnen in je omgeving. De horizon is niet altijd (volledig) zichtbaar. Maak dan gebruik van de verticale lijnen. Kijk bijvoorbeeld naar bomen, gebouwen of lantaarnpalen. Als die recht staan staat je horizon 9 van de 10 keer ook goed.

Handige opties op je camera: waterpas en raster

Je camera heeft een aantal erge handige opties. De meeste camera’s beschikken tegenwoordig bijvoorbeeld over de optie Live View. In die optie live view kun je een raster instellen. Aan de hand hiervan kun je dus goed op de horizontale en verticale lijnen letten. Een tweede optie die ook veel camera’s tegenwoordig bevatten is een digitale waterpas. Deze is meestal via de info-knop in te stellen. Waar deze optie zit en of jouw camera dit ook heeft verschilt per camera. Kijk daarvoor even in je handleiding!

Als je camera deze beide opties niet heeft of als je liever geen gebruik maakt van de live view functie kun je ook nog altijd de scherpstelpunten als hulppuntjes gebruiken of een waterpas aanschaffen die op je flitsschoentje past.

 

Horizon digitaal

Digitale horizon in de camera.

 

Gebruik een statief

Ik denk dat dit één van de makkelijkste opties is om direct voor een rechte horizon te zorgen. De meeste statieven hebben ook die waterpas, maar met statief heb je geen last van je eigen beweging en de volledige controle over je camera.

Adobe Lightroom

Mocht het met deze tips nog niet helemaal lukken, dan is dat nog niet zo erg. Je kunt het namelijk ook achteraf in een fotobewerkingsprogramma corrigeren. In dit voorbeeld heb ik de horizon gecorrigeerd in Adobe Photoshop. Ga in de linkerbalk naar de crop-tool (C), dan bovenin naar ‘Rechttrekken’ en trek vervolgens de streep (liniaal) over de horizon heen. De foto zal zich dan automatisch rechtzetten. Hou hierbij wel rekening dat er mogelijk een (groot) deel van je foto verloren kan gaan. In Lightroom is dit ook mogelijk. Ook daar heb je een crop-tool (R) met dezelfde mogelijkheid om een liniaal te trekken.

In zowel Photoshop als Lightroom heb je ook ‘Transformatie’. Via Transformatie kan je de foto automatisch rechttrekken of handmatig lijnen trekken.

 

Rechtzetten in Photoshop

Rechtzetten in Photoshop.

Transformatie in Adobe Lightroom

Transformatie in Adobe Lightroom

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!