Het blauwe uurtje behoort tot het magische avondfotografie. Wat heb je nodig om foto’s in het blauwe uurtje te maken? Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Goed nieuws: je hebt helemaal niet zoveel nodig…

Camera met een M-stand

Tijdens het fotograferen in de avond kan de camera moeite hebben met scherpstellen en lichtmeting. Daarnaast weet de camera in de automatische stand niet precies wat jij wilt. Daarom is het belangrijk om in de handmatige stand van de camera te fotograferen. Zo kan jij de focus overnemen als scherpstellen niet lukt, je belichting aanpassen als het niet helemaal klopt en belangrijker nog, behoud jij de volle controle over het eindresultaat.

Ik begrijp dat het lastig is om in de M-stand te fotograferen. Je hebt kennis nodig over sluitertijd, ISO en diafragma: de drie instellingen die behoren tot de belichtingsdriehoek. Als je moeite hebt met de M-stand kan je de camera ook op de S of TV-stand zetten. Dit staat voor de sluitertijd voorkeuzestand. Stel de gewenste sluitertijd in en de camera zal automatisch een juiste sluitertijd en ISO-waarde kiezen om tot een goede belichting te komen. Nogmaals: het mooiste resultaat krijg je als je in de M-stand van de camera fotografeert.

Ben jij beginnend fotograaf, maar wil je toch een stap verder? Bekijk dan het Fotografie Starterboekje; 28 handige fotokaarten gebundeld in één boekje. Hierin staan alle termen die belangrijk zijn voor elke fotograaf. Het vormt een stap in de juiste richting voor als je in de M-stand wilt fotograferen.

 

 

Stevig statief

Tijdens het blauwe uur ga je fotograferen met lange sluitertijden. Het wordt tenslotte steeds donkerder en met een lange sluitertijd zorg jij voor een correcte belichting en ruisvrije foto’s. Hiervoor heb je een stevig statief nodig, want elke trilling kan jouw foto onscherp maken. Probeer maar eens enkele seconden lang uit de hand te fotograferen zonder te trillen. Dat is onmogelijk.

Gebruik een goed statief dat stabiel op zijn poten staat en niet meer beweegt, ook niet als er wind staat. Het statief moet daarnaast stevig genoeg zijn om jouw camera en objectief te ondersteunen.

Ben je op dit moment op zoek naar een statief of heeft jouw huidige statief niet genoeg stabiliteit? Neem dan gewoon contact met mij op. Ik kan je voorzien van een goed advies.

Gebruik een afstandsbediening of timer

Door de ontspanknop af te drukken met jouw vinger veroorzaak je trillingen en zoals hierboven staat vermeld: elke trilling kan jouw foto onscherp maken. Het afdrukken met de hand willen we dus graag voorkomen. Dit kan je voorkomen door gebruik te maken van een afstandsbediening, met of zonder draad, of met de ingebouwde zelfontspanner van de camera. Een afstandsbediening heb je al vanaf enkele tientjes, dus dat is een goede investering. Als je nu al lekker wilt fotograferen en geen afstandsbediening hebt kan je gebruik maken van de ingebouwde zelfontspanner.

Met de zelfontspanner kan jij de camera de opdracht geven om na 2, 5 of 10 seconden een foto te maken. Je kan de foto dan zonder problemen afdrukken met je hand. Na die 2, 5 of 10 seconden is de trilling die je veroorzaakt al verdwenen.

 

Leofoto statief

Leofoto statief.

Gebruik een afstandsbediening

Afstandsbediening met draad.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids