Je gebruikt een statief om bewegingsonscherpte te minimaliseren, maar je kunt meer doen om de scherpte te optimaliseren. In dit artikel lees je statief tips om je statief zo goed mogelijk te benutten:

Poot onder je objectief plaatsen

Lange teleobjectieven hebben niet voor niets een statiefgondel rondom het objectief. Met een statiefgondel wordt het zwaartepunt verplaatst zodat de camera niet het volledige gewicht van het objectief draagt. Met welk objectief je ook fotografeert, probeer altijd een poot van het statief onder je objectief te plaatsen. Hiermee zorg je ervoor dat het zwaartepunt volledig in balans is.

Verzwaar je statief

De meeste statieven hebben een haak aan de onderkant van de middenkolom. Deze haak kan je gebruiken om je statief te verzwaren. Hang bijvoorbeeld je cameratas eraan vast of een zak met zand. Door je statief te verzwaren staat je statief stabieler.

 

Leofoto RF-324C + LH-40 balhoofd statief

Leofoto statief + accessoiressen.

 

Middelkolom laag en dikste delen eerst

Als je niet de maximale hoogte van je statief nodig hebt, schuif dan eerst de dikste delen van de poten uit. Als je dan nog hoogte tekort komt kan je de smallere poten uitschuiven. Dit komt de stabiliteit allemaal ten goede, it’s in the details. Als laatst schuif je de middenkolom uit.

Probeer je middenkolom dus ook zo laag mogelijk te houden. Hoe hoger je middenkolom, hoe groter de kans is dat er onscherpte in je foto sluipt, vooral als het hard waait. Dit betekent natuurlijk niet dat je nooit meer je middenkolom omhoog hoeft te doen. Soms wil je op ooghoogte fotograferen en bij veel statieven moet dan de middelkolom omhoog gezet worden. Vergeet natuurlijk niet dat je ook hele mooie resultaten kunt krijgen vanaf een laag standpunt.

Verwijder je nekstrap

Als er wind staat en je ziet je nekstrap wapperen, dan is het aan te raden om je nekstrap te verwijderen. Door het wapperen begint je statief te trillen en die trillingen zie je regelmatig terug in je foto’s. Zorg ervoor dat je de strap verwijdert of dat je voorkomt dat de strap gaat wapperen.

Als je de meegeleverde nekstrap van je camera gebruikt is het lastig om die te verwijderen. Persoonlijk raad ik je aan om een strap van Peak Design te gebruiken. Peak Design maakt gebruik van handige schijfjes. Door die schijfjes is het mogelijk om je strap binnen 2 seconden los te halen. Ik word niet gesponsord, maar ben wel een tevreden gebruiker. Een ander voordeel is dat het schouderstraps zijn. Deze straps belasten je nek niet zo en je bewegingsvrijheid wordt groter en comfortabeler.

 

Leofoto statief

Renzo Gerritsen nachtfotografie Amsterdam

 

Raak je statief niet aan

Ik zie het zo vaak gebeuren: mensen die onbewust het statief aan blijven raken. Tijdens het wachten houden ze bijvoorbeeld het statief vast of de jas komt ertegen aan. Dit heeft allemaal gevolgen voor de scherpte van je foto. Wees je ervan bewust dat je je statief niet aanraakt en dat je ook niet rond blijft lopen als je bijvoorbeeld op een steiger staat.

Beeldstabilisatie uit

Zodra de camera op statief wordt gezet is het aan te raden om de beeldstabilisatie uit te zetten. Op statief heb je geen beeldstabilisatie nodig en het kan voorkomen dat de stabilisatie voor onscherpe foto’s zorgt. Tijdens een workshop nachtfotografie in Amersfoort had een deelnemer daar veel problemen mee. We hadden alles juist ingesteld en overal rekening mee gehouden. Toch bleven de foto’s maar onscherp worden. We liepen nog een laatste keer de checklist langs en zagen dat de deelnemer vergeten was om de beeldstabilisatie uit te zetten. We hebben de stabilisatie uit gezet en gelukkig werd de foto volledig scherp.

Wist je al dat wij een gratis Nachtfotografie Checklist voor jou hebben? Op de checklist staan alle stappen die je moet doorlopen voor de mooiste en meest scherpe avondfoto’s. Download de checklist hier gratis. 

 

Waar let je op bij aankoop van een statief

Gratis e-book: waar let je op bij aankoop van een statief?

We zien het constant tijdens onze workshops. Statieven die eigenlijk te licht zijn en te onstabiel om scherpe foto’s mee te maken. Het is begrijpelijk, want de aankoop van een camera is al duur genoeg. Waar moet je op letten tijdens de aankoop van een goed statief? In dit gratis e-book gaan we hier dieper op in met o.a. tips over:

  • Soorten statiefkop
  • Minimale en maximale hoogte
  • Gewicht en materiaal

Download hier het gratis e-book!