Ik ben Sven Broeckx, een apotheekassistent uit België. Sinds mijn reis naar de Lofoten in Noorwegen in 2014 ben ik écht begonnen met landschapsfotografie als hobby. Verder hou ik ervan om alleen te zijn in de natuur, dus de combinatie van hiken en fotograferen is wat ik het liefste doe. Ondertussen heb ik al verschillende keren het noorderlicht gezien, dus ik denk dat mijn expertise vooral ligt in berglanschappen en noorderlichtfotografie.

Je maakt prachtige fotoreizen. Wat maakt dit voor jou zo speciaal?

Ik reis graag naar het Noorden zoals IJsland en Noorwegen, omdat daar de natuur op de meeste plaatsen nog echt puur is. Ook zijn er nog vele plaatsen te ontdekken, dus je komt automatisch met unieke beelden thuis. Je kunt in die landen nog écht alleen zijn met de natuur. Bovenop een berg staan bij een mooie zonsopkomst of zonsondergang is voor mij het mooiste wat er is in landschapsfotografie.

 

 

Hoe bereid je je voor op zo’n reis? En wat mag er echt niet missen in je uitrusting?

Ik kan vooraf maanden bezig zijn met de voorbereiding zodat ik zeker geen mooie plaatsen mis en weet waar de zon opkomt, waar het noorden ligt voor het noorderlicht of waar de Melkwegboog zal verschijnen. Wat er bij mij altijd meegaat op reis zijn uiteraard mijn camera, een statief en een groothoeklens. Een groothoeklens gebruik ik in meer dan 90 procent van mijn foto’s.

Kan je jouw stijl omschrijven?

Ik hou persoonlijk van kleurrijke beelden, en ook iets donkerdere beelden, maar ik probeer alles wel natuurlijk te houden. Ik ga zelf zeker niet het landschap aanpassen (bijvoorbeeld bergen groter maken dan dat ze zijn).

 

 

Hoe bereid je je voor op het fotograferen van het Noorderlicht?

Je moet in ieder geval niet te hard letten op de kp-index, een index voor de sterkte van het noorderlicht. Bij een index van 0 zie je niets, bij een kp-index van bijvoorbeeld 4 begint het noorderlicht te dansen. Ik heb prachtig noorderlicht gezien bij een kp van minder dan 1 en ik heb ook al niks gezien bij een kp van 4. Ik let er wel op dat het onderwerp in mijn foto naar het noorden gericht is en toch zeker niet naar het zuiden! Vervolgens kijk ik ook heel goed naar de bewolking en volg ik het weerbericht van de bewolking heel goed. Statisch noorderlicht zonder wolken is in mijn ogen veel mooier dan dansend noorderlicht in een lucht die voor de helft gevuld is met wolken.

Qua compositie zoek ik altijd een sterk onderwerp waarrond mijn foto draait en waar dan het noorderlicht bij komt. Foto’s van enkel het noorderlicht vind ik maar niks.

 

 

Wat wil je bereiken met jouw fotografie?

Ik hoop dat fotografie nog vele jaren een mooie hobby mag blijven en dat ik daardoor nog veel mooie plekken op deze wereld kan zien!

Welke tip wil je aan anderen meegeven?

Voorbereiding is bijna alles! Door je goed voor te bereiden met apps zoals The Photographer’s Ephemeris, Photopills, Google Maps en Google Earth, kan je op voorhand al heel veel te weten komen over bepaalde locaties. Als je graag wil investeren in materiaal, investeer dan in goede lenzen! Deze behouden relatief goed hun waarde en goede lenzen zijn een wereld van verschil. Lees over 5 websites die je enorm zullen helpen bij je voorbereiding.

Tot slot de laatste tip: fotografeer wat JIJ het leukste vindt. Je maakt tenslotte foto’s voor jezelf en niet voor anderen.

Wil je meer te weten komen over Sven Broeckx (en vooral meer zien)? Bekijk dan zijn website of volg Sven op facebook en instagram.