Fotograferen tijdens het blauwe uurtje heeft twee grote voordelen. Tijdens het blauwe uurtje heb je de meeste balans in het licht. De kans dat je dichtgelopen schaduwen en uitgebeten hooglichten krijgt is klein. Daarnaast heet het blauwe uurtje niet voor niets het blauwe uurtje. De lucht kleurt dan prachtig blauw! Foto’s met zo’n blauwe lucht zijn magisch en vallen direct op.

In deze video geef ik 5 handige tips voor het fotograferen tijdens het blauwe uur. Deze tips zijn onder de video ook te lezen.

Dit is één van de 50 lessen afkomstig van de online cursus nachtfotografie. Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt in eigen tijd en tempo, inclusief doe-opdrachten en persoonlijke begeleiding.

 

 

Tip 1: Wees op tijd op je locatie

Hoewel het het blauwe uurtje heet duurt het vaak minder dan 60 minuten. Het blauwe uur kent ook een hoogtepunt waarop de lucht het mooist blauw is. Dit hoogtepunt wil je natuurlijk niet missen! Daarnaast wordt de lucht na het hoogtepunt al snel pikkedonker. De balans in het licht is kwijt en je krijgt ineens een heel andere sfeer met zo’n pikzwarte lucht in je foto. De magie is verdwenen. Wees dus tijd op je locatie om jezelf voldoende tijd te geven om te fotograferen tijdens het blauwe uur.

Tip 2: Kijk waar de zon onder gaat

De richting waar de zon op gaat is belangrijk voor het blauwe uur. Aan de kant waar de zon ondergaat komt het blauwe uurtje namelijk iets later op gang. Daarnaast heb je altijd nog een beetje licht van de zon in je foto. Vooral in de zomer duurt het lang voordat het licht van de zon volledig is verdwenen. Kijk meer richting het oosten en je ziet dat het blauwe uurtje al begonnen is. De kleur is dan ook al intenser. On bovenstaand voorbeeld is gefotografeerd in het westen. De zon is al onder, maar laat nog steeds veel licht zien. Boven het licht zie je de blauwe kleur langzaam tevoorschijn komen.

 

Tijdens het blauwe uur fotograferen

Tijdens het blauwe uur fotograferen

 

Tip 3: Intensere kleur met lange sluitertijd

Kies voor een juiste belichting tijdens het blauwe uur. Als je foto is onderbelicht komt de kleur niet goed tot haar recht.

Tip 4: Blijf iets langer hangen

In bovenstaande tip kon je ziet dat je door het verlengen van je sluitertijd de intensiteit van de blauwe lucht kunt versterken, Dat houdt in dat je soms net even wat langer moet blijven staan. Jouw foto’s worden altijd iets lichter dan de werkelijkheid. Dit komt door die lange sluitertijd. Als voor jouw ogen het blauwe uur op zijn hoogtepunt lijkt, dan

Tip 5: Bekijk de tijden van het blauwe uurtje

Met de handige website www.bluehoursite.com kan jij overal ter wereld bekijken hoelaat het blauwe uurtje begint en eindigt.

Voorkom dat je te laat bent. Deze handige website helpt jou met de actuele tijden van het blauwe uur.

Bonustip: Pak het gouden uurtje mee!

Deze tip sluit aan bij de allereerste tip. Wees lekker op tijd om het hoogtepunt van het blauwe uurtje mee te pakken. Maar, als je nog een half uurtje eerder bent kan je het gouden uurtje ook nog meepakken. Je hebt dan mooie lange schaduwen, zacht licht, een mooie oranje gloed en mensen hebben vaak een mooi, gouden randje om zich heen. Onderstaande foto laat de sfeer van het gouden uurtje perfect zien.

 

Het gouden uur op haar hoogtepunt.

 

Hulpgids: Het Blauwe uur

Haal het maximale uit het blauwe uurtje met deze uitgebreide hulpgids:

  • In totaal 50 pagina’s
  • Boordevol tips, tricks en voorbeeldfoto’s
  • 2 doe-opdrachten met persoonlijke begeleiding
Meer informatie over de hulpgids