Het tulpenseizoen is begonnen! Eind maart tot de eerste week van mei komen de prachtige tulpenvelden weer tevoorschijn. De tulpen zijn op haar mooist midden april. Lees in dit artikel meer over tulpenvelden fotograferen plus een aantal regels.

Regels

Elk jaar komen er honderdduizenden mensen op de tulpenvelden af. Het is natuurlijk een prachtig gezicht. Toch zijn er enkele ongeschreven regels waar je rekening mee moet houden als je de tulpenvelden gaat bezoeken of gaat fotograferen:

  • Betreed de tulpenvelden NIET, tenzij je toestemming hebt van de kweker. Alle tulpenvelden zijn privé terrein en er bestaat een groot risico dat de bollen en de velden beschadigd raken.
  • Als je de tulpenvelden wilt betreden. probeer dan contact te leggen met een kweker en vraag de kweker vriendelijk of het mag. Als het niet mag, respecteer dan de keus van de kweker.
  • Neem geen bloemen mee naar huis! De tulpenvelden zijn privé terrein en je wilt zelf ook niet dat er bloemen uit jouw tuin worden gepakt.
  • Als er een hek rondom het tulpenveld staat, klim er dan niet overheen. Het hek staat er met een reden.

Jaarlijks kampen kwekers met duizenden euro’s schade aan de tulpenvelden. Respecteer elkaar.

”Enjoy the Flowers, respect our Pride”

 

Tulpenvelden fotografie

 

Tulpenvelden fotograferen: handige tips

We gaan nu verder met enkele handige tips om jouw tulpenfoto’s zo mooi mogelijk te maken.

Plan jouw foto’s

Door jouw foto’s te plannen kan jij de tulpen in combinatie met bijvoorbeeld een zonsondergang in beeld brengen. Houd goed het weerbericht in de gaten en kijk hoe laat de zon ondergaat. Kijk ook goed naar de richting waar de zon ondergaat. Op welke locatie moet jij staan om de tulpenvelden samen met de zonsondergang te fotograferen? Hetzelfde kan je doen met een molen of andere bezienswaardigheid. Een tulpenveld in combinatie met een molen zorgt voor een oer-Hollands plaatje.

Gelukkig bestaan hier handige websites en apps voor. Als je je foto’s op de laptop wilt plannen, bekijk dan de website van The Photographer’s Ephemeris. Wil je het via een app plannen, kijk dan eens naar de PhotoPills app. Natuurlijk is Google Maps ook een goede website. Google Maps kan je bijvoorbeeld vertellen waar je kunt parkeren en waar je naartoe kan voor tulpenvelden.

Plaats een voorgrond of ander onderwerp in je achtergrond

Als je straks alleen maar thuis komt met foto’s van de tulpen, dan heb je weinig variatie in je foto’s. Probeer eens een voorgrond of extra onderwerp in je foto te plaatsen. Fotografeer bijvoorbeeld over iemands schouder van iemand die naar de tulpenvelden kijkt of breng de kweker in beeld. Laat een molen of boerderij in je achtergrond zien. Dit maakt je foto net wat interessanter.

Om je foto’s interessanter te maken kan je de velden ook fotograferen bij een dreigende wolkenlucht of in de regen. Wil je niet in de regen fotograferen, fotografeer dan na de regenbui. De tulpen zullen dan bedekt zijn met mooie regeldruppels.

 

Tulpenvelden fotograferen handige tips

Tulpen fotograferen

 

Groothoek of telelens?

Neem ze beide mee! Als je beide lenzen gebruikt vergroot je de kans om met een grote variatie aan beelden thuis te komen. Met een groothoeklens kan je de tulpenvelden in haar geheel vastleggen. Met een telelens kan je gemakkelijker details vastleggen, bijvoorbeeld die ene bloem die net wat harder is gegroeid of die gele tulp tussen de rode tulpen.

Heb je wellicht ook nog een macrolens? Dan kan je ervoor kiezen om met je macrolens te fotograferen. Je kunt dan de details van de tulpen en het blad fotograferen.

Speel met diepte

Een tulpenveld is prachtig in haar geheel, maar ook in detail. Bij een wijd beeld van een compleet tulpenveld kies je vaak voor veel scherpte. Kies dan voor een diafragma tussen f 8 en f 13. Bij detail wil je vaak weinig scherpte zien om daar alle aandacht op te vestigen. Kies in dat geval voor een diafragma van f 5.6 of lager. Het is belangrijk (en leuk!) om tijdens het fotograferen te experimenteren met de scherpte.

Met een telelens wordt het laten zien van diepte wat makkelijker dan met een groothoeklens. Door op een veld in te zoomen kan je het veld ook voller laten lijken.

Fotografeer vroeg of tijdens zonsondergang

Overdag kan het erg druk zijn met mensen die naar de velden komen kijken. Er staan dan vaak mensen in je beeld. Overdag kan je ook last hebben van hard licht van de zon. Door vroeg te gaan heb je geen last van groepen mensen en heb je geen last van hard licht. Tijdens zonsondergang heb je vaak zacht licht en een zonsondergang is een mooie toevoeging in je tulpenfoto.

 

Tulpen fotograferen handige tips

Tulpenvelden fotograferen handige tips

 

Let op de kleuren

Sommige tulpenvelden bestaan uit één kleur, maar er zijn ook velden die meerdere kleuren laten zien. Probeer deze kleuren met elkaar te combineren. Laat bijvoorbeeld een tweescheiding zien met een rij gele tulpen aan de linkerkant en een rij tulpen aan de rechterkant.

Lijnenspel

Tulpenvelden zijn super geschikt voor het laten zien van een mooi lijnenspel. Fotografeer tussen een strook tulpen door. Dit zorgt voor een heel symmetrisch beeld en voor een mooie scheiding tussen de rijen tulpen. Je kunt velden ook vanaf de zijkant fotograferen voor een horizontaal lijnenspel of fotografeer vanaf de punt van een tulpenveld. Dit zal zorgen voor diagonale lijnen.

Als je een tulpenveld bezoekt, loop dan lekker rond en kijk goed om je heen. Neem de tijd voor het fotograferen.

Kies voor een kikvorsperspectief

Bij het kikvorsperspectief fotografeer je je onderwerp vanuit een laag standpunt. Door bij de tulpenvelden voor het kikvorsperspectief te kiezen kan je de bloemen heel groot laten lijken. Dat geeft een heel tof en speels perspectief. Ga dus lekker op de grond liggen met je camera en kom op gelijke hoogte (of lager) met je onderwerp.

 

Tulpenvelden fotografie handige tips

Tulpen fotograferen handige tips

Kikvorsperspectief.

 

Fotografie Startersboekje – 28 handige fotokaarten

Maak een vliegende start! Het Startersboekje bevat onderwerpen die voor iedere fotograaf belangrijk zijn:

  • Incl. handige spiekbriefjes
  • Incl. 12 compositie technieken en 16 praktijkvoorbeelden
  • Beschikbaar als e-book of boekje in a5 formaat
Meer informatie