Fotograaf Cees Kassenberg is een meester in het plannen van foto’s. In dit artikel neemt Cees je mee in het proces van het vastleggen van de volle maan met een voorgrond.


Voor veel fotografen is de maan een onderwerp om zo nu en dan eens te fotograferen. Al snel is het een saai rond ding en wordt het tijd om de maan met een voorgrond of onderwerp te fotograferen. Hierdoor zijn veel interessantere composities mogelijk dan alleen de maan zelf.

Aan de hand van dit voorbeeld neem ik je mee in het proces van het vastleggen van de volle maan met een voorgrond. De volle maan op zich is iets minder fraai dan alle andere manen. Doordat bij volle maan de zon recht tegenover de maan staat, verdwijnt er veel diepte op het maanoppervlak. De schaduwen zijn minimaal waardoor kraters bijna niet meer zichtbaar zijn. Bij andere maanstanden komt dit veel beter naar voren, maar ik blijf een volle maan toch bijzonder vinden. Er moet dan wel een spannende compositie mee gemaakt kunnen worden.

Ik houd van eenvoudige composities en lijnen. Hoe minder elementen in het beeld, hoe makkelijker het voor de kijker is om te begrijpen wat het verhaal is. Dit geldt zeker bij maanfoto’s. De maan naast een kerktoren, een eenzame boom of een vuurtoren is al genoeg. Het begint altijd met een idee. In dit geval een snelweg met lichtsporen en de opkomst van een grote volle maan.

 

Volle maan fotograferen met een voorgrond: workflow en techniek

 

Locatie

Met een idee op zak komt direct de volgende vraag; de locatie. Om de maan zo groot mogelijk te fotograferen heb je afstand nodig tot je onderwerp of voorgrond, zodat er zoveel mogelijk mm’s op je camera kan. Ik heb gezocht naar een plek boven een snelweg waar ik op een viaduct zover mogelijk met een telelens kan fotograferen. Dat is nog een hele klus, want in Nederland slingeren de wegen enorm waardoor je op veel plekken niet eens met een 200 mm uit de voeten kunt, laat staan met 500 mm. Uiteindelijk een plek boven de A28 gescout waarbij ik met 500 mm nog een heel stuk snelweg in beeld heb en dan ook nog oostwaarts gericht, want het gaat om de opkomst.

Hoe komt het dat de maan zo groot is? De diameter van de maan wordt bepaald door de afstand tussen de camera en je onderwerp. Hiervoor geldt “de regel van 100”. In mijn shot is de afstand tot het einde van de snelweg ongeveer 1500 meter. Hierdoor wordt de diameter van de maan ongeveer 15 meter en beslaat daarmee de helft van de totale breedte van de snelweg. Dat is dus behoorlijk groot.

Er zijn allerlei apps beschikbaar waarmee goed te bepalen is waar en wanneer de maan opkomt. Ik gebruik hier Photopills voor. Via deze app kan ik voor ieder gewenst tijdstip zien waar de maan op een bepaalde plek op de wereld opkomt. Via de Photopills app kan ik dus bepalen op welke datum de volle maan precies in het verlengde van de weg opkomt. In dit geval op 28 januari 2021. Ik bedacht dit plan tijdens coronatijd ergens in de zomer, dus een melding gemaakt in mijn agenda op de juiste datum. Bij dit soort shoots is planning uiteraard cruciaal, maar het is ook verstandig om de dag voor volle maan alvast een kijkje te nemen op locatie om te zien of je berekening klopt. Het is handig als je tijdens het scouten al rekening houdt met loopruimte. Een halve meter naar links of rechts kan veel uitmaken, maar dan moet die ruimte er wel zijn.

 

Volle maan fotograferen met een voorgrond

EXIF: ISO 64, 1000 mm, f 16, 30 sec.

Volle maan fotograferen met een voorgrond

EXIF: ISO 64, 1000 mm, f 11, 1/13 sec.

 

Techniek

De techniek achter het shot. Om de lichtsporen te creëeren gebruik ik een sluitertijd van 30 seconden. Omdat de aarde een stuk sneller draait dan je zou denken is bij een dergelijke lange sluitertijd de maan onscherp en een uitgebeten witte vlek geworden. Dus zo snel mogelijk na de eerste foto maak ik dezelfde foto, maar dan belicht op de maan. In photoshop voeg ik beide opnames samen tot het uiteindelijke resultaat. Aangezien de maan blijft verplaatsen heb je ongeveer 5 minuten de tijd om het shot te maken. Daarna staat de maan alweer zoveel hoger dat het effect weg is.

Daarnaast ben je enorm afhankelijk van het weer. Een beetje sluierbewolking kan net dat beetje extra geven, maar er bestaat een kans dat je de maan niet eens te zien krijgt. Voor dit shot ben ik zoals gezegd een dag voor volle maan naar de plek geweest om te controleren of mijn planning klopt. Uiteraard maak je dan meteen wat opnames. Gelukkig maar, want de volgende avond was het bewolkt en regenachtig en heb ik de maan niet gezien. Het uiteindelijke resultaat is dus niet een perfect volle maan. Op 17 januari 2022 staat de maan weer in de juiste positie voor dit shot. Ik heb hem in mijn agenda gezet.

Zo kan je de maan fotograferen met een voorgrond! Bekijk meer foto’s van Cees Kassenberg op zijn website of Facebookpagina.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!