Heb jij weleens meegemaakt dat je na het maken van een foto paarse strepen of een paarse gloed in je foto terug ziet? Heel vervelend, want vaak merk je dit pas op als je thuis bent. Je gaat vol enthousiasme naar je foto’s kijken en op het grotere computerscherm valt jou ineens die kleuzweem op. Dit is helaas niet op te lossen in de nabewerking. Hoe voorkom je deze kleurzweem? Het antwoord moet je zoeken bij je zoeker.

Die kleurzweem die je ziet is eigenlijk een lichtvlek, veroorzaakt doordat er aan de achterkant van de camera licht binnenkomt. Dit kan je gelukkig eenvoudig voorkomen door je zoeker dicht te zetten of af te plakken. Vaak zit er in de doos van je camera een klein ‘afdekkapje’ die je voor de zoeker kan schuiven. Nu weet je eindelijk waar dit voor is. In duurdere camera’s, vaak in full frame camera’s, zit zo’n ingebouwd ‘gordijn’ waarmee je de zoeker kunt afsluiten. Mocht je dit allebei niet hebben, plak dan simpelweg je zoeker af met een klein plakkertje. 9 van de 10 keer gebruik je je zoeker niet wanneer je op statief fotografeert en scherp stelt met je LCD-scherm.

Voorbeeld van een afdekkapje.

Wees je er in ieder geval van bewust dat het niet afplakken van je zoeker een kleurzweem kan veroorzaken. Het is een kleine tip, maar wel een tip die een nare teleurstelling kan voorkomen.

Lees ook: Maak gebruik van de spiegelopklapfunctie

Lees ook: Waarom je altijd de timer of afstandsbediening moet gebruiken

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!