Sommige fotografen jagen op tornado’s, Diana Venis-kerkhoven jaagt op vulkanen. In dit artikel neemt Diana je mee in haar laatste reis naar vulkaan Cumbre Vieja op La Palma en laat ze indrukwekkende foto’s zien.

In mei 2021 ging ik een werkende vulkaan fotograferen in IJsland genaamd Fagradalsfjall. Wat was ik ontzettend onder de indruk! Omdat het een behoorlijke tocht was van twee uur klimmen heb ik alleen foto’s overdag gemaakt en niet in de avond. Toen, 19 september 2021, barstte de vulkaan op La Palma voor het eerst sinds 50 jaar weer uit. Helaas door alle as en de in zee stromende lava was het niet mogelijk om er veilig naartoe te vliegen.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik besloot in november 2021 opnieuw een poging te wagen. Het duurde even voor ik een vlucht te pakken kon krijgen, maar de reis kon beginnen. Op zondagavond landde ik op La Palma en na ingecheckt in het hotel te zijn was natuurlijk meteen het eerste wat we deden naar de vulkaan toe gaan.

 

Vulkaan fotograferen

EXIF: ISO 640, f10, 10 sec, 200 mm.

 

Een pikdonkere bochtige bergweg leidt naar de vulkaan toe. We gingen door een tunnel en toen wauw! Een rood/oranje hemel, brandende grond naast je, een vuurspuwende berg, een rood gekleurde zee, as die je op de voorruit hoort vallen. Mijn mond viel volledig open, wat indrukwekkend!

Waar Fagradalsfjall op IJsland een schone vulkaan is, is Cumbre Vieja een uitermate vieze vulkaan. Er zat een gigantische aswolk in de weg die door weinig wind ook op zijn plaats bleef. Gelukkig kwamen de omhoog gestuwde gassen en lava er wel langsheen.

En dan de afweging, ga ik hoog in mijn ISO-waarde om een snellere sluitertijd te krijgen en de lava te bevriezen? Of neem ik een langzamere sluitertijd waardoor ik meer het effect krijg van bijvoorbeeld staalwol fotografie en je bogen krijg van de wegvliegende vuurstukken? Ik heb gekozen voor het laatste, omdat ik dat een veel mooier effect vind.

Na een aantal foto’s gemaakt te hebben zag ik ineens felle weerlichten verschijnen in de aswolk met daarbij het geluid van kanonslagen. Door de elektrisch statische deeltjes in de aswolk die tegen elkaar aan wrijven ontstonden er bliksemschichten. Het was een fantastisch schouwspel naast al het fantastische schouwspel van de vulkaan zelf.

 

Vulkaan fotograferen

EXIF: ISO 500, f 2.8, 13 sec, 116 mm.

 

De volgende dag bij daglicht zie je de ravage goed. Voor fotografen is dit natuurfenomeen fantastisch, maar voor de bewoners zelf is het een regelrechte ramp. Veel mensen zijn hun huizen kwijt, bananenplantage’s zijn volledig verwoest. Overal ligt een dikke laag as die overal intrekt. Auto’s gaan kapot, filtersystemen van zwembaden raken verstopt. Iedere dag moet men de daken van het as ontdoen, omdat dit anders te zwaar voor het dak wordt en instort.

Dan komt er ook af en toe nog wat regen. In de regendruppels zit de as en de ruitenwissers smeren dit over de gehele ruit waardoor je letterlijk niets meer ziet. Je ziet de mensen daar ook met flessen water rondrijden die zij door het voorportierraam al rijdend over hun voorruit leeg gooien om wat te kunnen zien. De vulkaan spuit overdag bijna alleen as en rook en terwijl ik daar was ontstond er ook nog een landspout (een soort kleine tornado) door de hitte van de lava in het lavaveld welke ik ook vast kon leggen.

Daarna probeerde ik bij zee te komen om te kijken of de lavastroom nog steeds de zee bereikt. Helaas door alle afsluitingen kwam ik uiteindelijk wel bij zee, maar op een plek waar ik geen uitzicht had op de lavastroom. Ik besloot om weer terug te rijden naar het hotel om mij daar klaar te maken voor de avond.

 

EXIF: ISO 800, f 8, 4 sec, 236 mm.

 

Tijdens de reis terug scheen de zon weer en zag ik voor mij de aswolk over het land heen trekken. Dit zag er bijna hetzelfde uit als een zandstorm, achter mij de vrolijke zon en voor mij bijna net zo donker als in de avond, een rare gewaarwording. Het vliegveld werd deze dag dan ook afgesloten doordat vliegverkeer niet mogelijk was wegens de vulkanische as.

In de avond ging ik weer terug naar de vulkaan. Inmiddels regende het weer en was dit natuurlijk funest voor de camera. Gelukkig was ik hier op voorbereid en had de camera in twee regenhoezen gepakt. Ik heb bewust voor een lens gekozen die binnenwaarts zoomt (de lens komt dus niet naar buiten waardoor hij ook geen stof of water naar binnen kan halen tijdens zoomen). Verder was ik flink ingepakt met een ffp2 masker, muts, capuchon en een skibril, omdat deze de ogen goed afsluit. Door de regen was er geen grote aswolk en was er meer zicht op de vulkaan waardoor je de lava ook aan de zijkanten van de berg af zag lopen, een magnifiek gezicht.

Na toch behoorlijk wat foto’s gemaakt te kunnen hebben besloot ik weer naar het hotel terug te gaan. De volgende dag was het de laatste dag dat ik de vulkaan nog kon vastleggen met de eventuele lavastroom. Hierop besloot ik dit keer via het zuiden naar de westkant van het eiland te rijden, maar hier werd ik al snel door de politie tegengehouden en op zijn Spaans gesommeerd om om te keren. Ik besloot in de stadjes wat foto’s te maken hoe de as bezit neemt van het dagelijks leven.

 

EXIF: ISO 160, f 5.6, 1/160 sec, 119 mm.

 

Ik besloot toch weer een poging te wagen om bij zee te komen. Dit keer moest ik een aantal omwegen nemen om bij zee te komen, maar ik kon nog steeds niet op de plek komen waar de lavastroom daadwerkelijk de zee bereikt. Doordat het nu avond was en je de lavastroom veel beter ziet door het licht was het een ontzettend mooi spektakel om de reis mee af te sluiten. De hemel kleurde mooi rood en de zee ook, een zeer indrukwekkend gezicht.

 

Vulkaan fotograferen

EXIF: ISO 400, f 13, 30 sec, 70 mm.

 

De reis was zeer indrukwekkend en meer dan waard! Een zeer gevaarlijk natuurfenomeen wat voor de bewoners zelf een ramp is, maar voor de fotograaf een zeer mooie, indrukwekkende en adembenemende uitdaging om het vast te leggen.

Een vulkaan fotograferen, wat is dat gaaf! Alles is vastgelegd met mijn Sony A7Riii met een Sony 70-200 mm f2.8 GM lens, en een Sony 200-600 mm GM lens.

 


Word lid van onze facebookgroep

Deel jouw mooiste foto’s in onze interactieve facebookgroep ‘Avondfotografie – Avond & Nacht‘! Dit zijn de voordelen als je lid bent:

  • Krijg antwoord op al jouw vragen
  • Laat je inspireren door andere leden
  • Handige tips en laatste nieuwtjes op fotografiegebied

Word lid van onze facebookgroep