De scherpte in je foto neemt toe naarmate je het diafragma dicht draait (hoger getal). Maar draai je je diafragma teveel dicht, dan kan er diffractie optreden. Wat is diffractie en hoe kan je het voorkomen?

Diffractie, ook wel genoemd straalbreking, betekent als het ware het afbuigen van licht. Wanneer er diffractie optreedt heeft dat een negatief effect op de scherpte en details in een foto. Die nemen namelijk af. Wanneer licht kleine openingen moet passeren, zoals een kleine diafragma opening, zal het licht zich verspreiden en komen lichtstralen met elkaar in aanraking met het gevolg dat de scherpte afneemt.

Hoe voorkom je diffractie?

We kunnen het verhaal nog veel en veel technischer maken, maar dit kan verwarring veroorzaken. Het is belangrijker dat je weet dat er diffractie kan optreden bij een te kleine diafragmaopening. Hoe kan je dit voorkomen? De oplossing is eigenlijk heel simpel: vind de sweet spot van jouw lens. Als je de sweet spot kent van jouw lens, dan weet je op welk diafragma jouw lens het scherpste resultaat zult geven.

Je bepaalt de sweet spot van je lens door je apparatuur op statief te zetten. Zo kan je de foto’s achteraf goed met elkaar vergelijken. Maak vervolgens steeds dezelfde foto waarin je steeds je diafragma een tikkie dicht draait. Ga van f 2.8 naar f 8, f 9, f 10 etc. tot en met f 22 of f 32. Vergeet hierbij niet je sluitertijd langer te maken zodat elke foto dezelfde belichting krijgt. Bekijk de foto’s vervolgens op de computer op ware grootte (100%). Je zal zien dat de scherpte langzaam zal toenemen, maar ook weer zal afnemen. Hier tussenin zit de sweet spot.

Het kost even tijd, maar dat is het waard! Onthoud dat elke lens zijn eigen sweet spot heeft. Je zal waarschijnlijk met al jouw lenzen een andere sweet spot hebben.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!