In deze rubriek vergelijken fotografen hun eerste nachtfoto’s met de nachtfoto’s die ze nu maken. Ze vertellen over hun eerste keer nachtfotografie, over de uitdagingen en hoogtepunten en delen met jou de belangrijkste les die ze gaandeweg hebben geleerd. Dit keer is het de beurt aan Wesley Heyne.

Het begin

In 2016 stond een reis naar Canada en Amerika op de planning voor de zomer. Ik speelde al eventjes met het idee om meer met fotografie te gaan doen en mijn compactcamera te wisselen voor een echte spiegelreflex. Deze kwam er in de vorm van een Nikon D3300 met kitlens 18-55mm. Daarbij een eenvoudig statiefje en afstandbediening welke volgens het internet noodzakelijk zijn voor het nachtfotograferen. De weken voor de vakantie ben ik gaan youtuben om tips te krijgen hoe je die vette foto’s maakt als het donker is.

Eenmaal aangekomen in het land van bestemming, wilde ik de eerste avond meteen eens proberen of hetgeen wat ik op youtube gezien had, zelf in de praktijk kon brengen. Toronto was de stad waar we waren en ik wilde naar de Flatiron Buillding. Een driehoekig, oud gebouw. Net zoals er een in New York staat. Statief laag bij de grond, camera een beetje schijn omhoog en ik kreeg het gebouw er net op. Naar achteren kon ik niet, want daar stonden geparkeerde auto’s. Het was nog aardig timen tussen de stoplichten door om een aardig beeld te krijgen met mooie lightrails van de langsrijdende auto’s. Onderstaande foto is het resultaat.

Ik was helemaal blij! Mijn eerste nachtfoto was gelukt. Eenmaal thuisgekomen heb ik aan een paar Lightroom-knopjes getrokken tot het mij wel aardig leek.

 

Wesley Heyne - eerste avondfoto

Eerste avondfoto van Wesley Heyne.

 

Hoe zit het nu?

Alle camera-gear is intussen ingewisseld. geupgrade en uitgebreid. Zelfs een drone maakt onderdeel uit van de uitrusting welke al lang niet meer in een grote rugzak past. Omdat ik de afgelopen jaren zo veel avondfoto’s gemaakt heb liep ik al snel tegen beperkingen aan. De kitlens is prima, maar maakt niet de meeste scherpe foto’s. Met de camera wilde ik ook wel een stapje hoger. Het statiefje kon het gewicht van de nieuwe Nikon D7100 en Sigma 18-35mm Art lens niet meer aan, dus er moest een zwaarder exemplaar voor aangeschaft worden.

Dan maar gelijk door naar de laatste avondfoto. Zoals jullie waarschijnlijk wel eens gezien hebben hou ik van een beetje photoshopwerk. Inspiratie haal ik van Instagram en met een eigen draai probeer ik een eigen verhaal te vertellen. Voor deze plaat wilde ik de Cunerakerk in Rhenen met zonsondergang op de plaat zetten vanaf de overzijde van de Nederrijn. Vanaf deze plek heb je een fantastisch vrij zicht op de complete toren inclusief een spiegeling in het water. Het idee was om de top van de kerktoren tussen twee vingers als een schaakstuk op te pakken. Hiervoor heb ik de kerk in verticale panorama geschoten op 70mm, omdat ik wist dat de hand nog boven de kerk geplaatst moest kunnen worden zonder er lucht bij te photoshoppen. Mijn hand heb ik thuis in de achtertuin geschoten op 18mm. Deze had ik naar de kerk niet meegenomen. dus ik heb ongeveer dezelfde lichtomstandigheden afgewacht en toen 40 variaties in pose en instellingen geschoten zodat er allicht een juiste tussen zit welke past in de kerkfoto.

Nu begint het werk op de computer. Lagen en maskers maken om in de ene foto de toren deels weg te poetsen en in de andere deze iets te liften. Een nieuwe laag voor de hand. Vergroten, verkleinen, schuiven, kleuraanpassingen. Zelfs de schaduw van het topje van de toren tussen mijn vingers. Met 1 zo’n plaat ben ik 5 á 6 uur bezig tot ik tevreden ben en denk dat het er ‘realistisch’ uitziet.

 

Wesley Heyne - laatste avondfoto

Laatste avondfoto van Wesley Heyne.

 

Wat heb ik in de tussentijd geleerd?

Wat ik geleerd heb in de 4 jaar tussen deze twee foto’s is dat ik nu foto’s van te voren bijna helemaal plan. Het beeld zit al voor 90% in mijn hoofd. Met een beetje geluk krijg je nog iets extra’s in beeld of vindt je uiteindelijk een betere kijkhoek. Ik heb een idee wat het onderwerp op de plaat moet zijn rn of ik hier nog een creatieve manier meer mee gaan doen, want dit is ook niet altijd het geval. Weersomstandigheden, stand van de zon of maan zijn belangrijk, mocht dit onderdeel van de compositie uitmaken. Daarnaast verken ik in Google Maps de locatie. Waar kan ik staan ten opzichte het onderwerp?

4 jaar geleden was ik blij dat ik überhaupt een foto in het donker kon maken. Een foto die ik als er nu naar kijk mooi vind. Met de kennis van nu zou ik de lijnen rechttrekken in de nabewerking en tijdens het fotograferen misschien foto’s maken met verschillende belichtingen om een betere HDR foto te maken. Het blijft ook goed om je te verdiepen in foto’s van anderen en het internet te raadplegen als je ergens tegenaan loopt of iets nieuws wilt leren. Ik blijf altijd nieuwsgierig naar de creatieve mogelijkheden van de camera en de mens erachter. Probeer door zo veel mogelijk verschillende dingen te proberen en fotograferen mijn stijl te vinden. Of ik die al gevonden heb weet ik nog niet. Ik weet wel dat ik nog steeds erg blij ben als ik met dat ding op pad ben om weer iets nieuws te proberen.

Meer zien van Wesley Heyne? Volg Wesley op Instagram of Facebook.

Je fotografie verder ontwikkelen?

Op Avondfotografie.nl vind je leuke manieren om jouw fotografie te ontwikkelen! Bekijk ons handige Fotografie Startersboekje of volg een workshop of Photowalk om het in de praktijk te leren. Wil je liever online leren? Volg dan onze online cursus of download ons uitgebreide e-book Avondfotografie.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!