Avondfotografie.nl Fotoweek, ik ben trots!
Van 27 mei t/m 31 mei kon je gratis meedoen aan de Avondfotografie.nl Fotoweek. Tijdens de Fotoweek kreeg je elke dag een nieuwe, leuke foto-opdracht. Het doel van deze Fotoweek was om lekker te fotograferen tijdens de lastige corona-tijd en om simpelweg lekker bezig te zijn met fotografie. Ik heb geprobeerd om de opdrachten zo te maken dat je er ook nog wat van kon leren. Zo was er een compositie, sluitertijd en diafragma-opdracht. In dit artikel kan je de opdrachten van de Fotoweek nog eens terugvinden.
Ruim 100 fotografen deden mee tijdens de eerste Fotoweek en ik heb prachtige foto’s gezien. Ik ben daarom hartstikke trots op iedereen die heeft mee gedaan. Of je nu een professional of hobbyist bent, je mag lekker meedoen. Wil je alle foto’s bekijken die zijn ingezonden tijdens de Fotoweek? Zoek dan op #Avondfotoweek of #Avondfotografienl op Instagram of Facebook.
Een volgende Fotoweek komt er zeker aan! Deze gaat plaatsvinden in de wintermaanden. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in via deze link en krijg de datum als eerst te horen!
Dag 1: Beweging
Na wekenlang thuisblijven komt alles gelukkig weer langzaam op gang. Daarom heb ik beweging als eerste opdracht van deze Fotoweek. Tijdens deze opdracht kan je de sluitertijd onder de knie krijgen.
Wil je de foto overdag maken? Dan kan je gebruik maken van de ‘panning techniek’. Pannen betekent dat je jouw onderwerp volgt met de camera. Door met een sluitertijd van ongeveer 1/60 te fotograferen en je onderwerp te volgen met je camera krijg je hele toffe effecten! Als je het goed doet heb je een foto met een scherp onderwerp en een vage achtergrond. Het is wel even oefenen, maar ik heb alle vertrouwen in jou. Lees hier meer over panning.
Wil je de foto ‘s avonds maken? Dan kan je met behulp van een lange sluitertijd beweging laten zien. Fotografeer bijvoorbeeld een voorbijrijdende auto of fietser. Je krijgt dan de lichtstrepen in beeld te zien. Dit is een hele mooie manier om beweging te laten zien. Wil je de opdracht thuis uitvoeren? Dan kan je ook gaan lightpainten. Schrijf bijvoorbeeld jouw naam met een lichtje tijdens het maken van een lange sluitertijd opname. Je wordt verrast door het resultaat. Hier lees je meer over het maken van lichtstrepen en hier over Light painting.
Dag 2: Blijdschap
Maak een foto van iets of iemand waar jij blij van wordt. Dit kan een hele makkelijke opdracht zijn, maar probeer het een uitdaging te maken voor jezelf|!
Dag 3: Ster
Je bent een ster! Daarom is dit onze volgende opdracht.
Dit is een uitstekende opdracht om je diafragma onder de knie te krijgen. Want, je kunt namelijk lichtbronnen als sterren fotograferen! Hoe doe je dat?
Bepaalde lichtbronnen kunnen een ster worden. Je kunt het al zien als je een beetje met je ogen gaat knijpen welke lichtbronnen een ster worden en welke niet. Stel een gesloten diafragma in, f 8 tot f 22. Hoe hoger het getal, hoe heftiger de stervorming wordt. Let op: niet elke lichtbron wordt een ster. Even knijpen met je ogen en je krijgt een indruk.
Het is ook mogelijk met de zon als de zon langs een voorwerp schijnt zoals een gebouw of een boom. Als je in de gelegenheid bent, geef het een kans!
Dag 4: Doorkijkje
‘Doorkijkje’, dit is een echte compositieopdracht. Een doorkijkje, dat wil zeggen dat je een (natuurlijk) kader rondom je onderwerp plaatst. Door het kader blijft het oog van de kijker binnen de foto en wordt het oog naar het onderwerp geleid.
Enkele voorbeelden van een natuurlijk kader zijn bijvoorbeeld twee bomen in het bos. Plaats de bomen aan de zijkant en plaats je onderwerp tussen deze twee bomen. Wat dacht je van een fiets of een brug? Je kunt daar heel mooi doorheen fotograferen. Het is natuurlijk het leukst als je herkent wat nu precies het kader vormt.
Let goed op je omgeving en kijk goed om je heen. Je zal ineens heel veel doorkijkjes zien als je erop gaat letten. Mocht het nou echt niet lukken, dan kan je altijd zelf een doorkijkje creëren.
Dag 5: Contact
Het is vandaag zondag 31 mei oftewel Pinksteren. Misschien bezoek jij vandaag familie of vrienden of heb je een FaceTime gesprek met ze. Misschien ben jij een drankje aan het doen op het terras (want het mag weer) of heb jij wel een heel ander idee bij het woord ‘Contact’. Ik ben in ieder geval heel benieuwd wat voor foto jij maakt bij deze opdracht 🙂
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot