Een camera heeft liefde nodig. Hou kan je je camera onderhouden? We duiken dieper in de technische kant van de camera waar jij als fotograaf op vertrouwt.

In mijn vorige blog kon je lezen dat een schone camera zorgt voor een vrolijke fotograaf. Je leest dit artikel hier terug.

De fotocamera

Als je de camera vanbinnen bekijkt is het een verzameling van printplaten en kabeltjes, een accu, beeldscherm en een sensor. Dit alles zo compact mogelijk op elkaar gezet zodat de camera zo licht en compact mogelijk kan worden en toch maximaal presteert. Reparatie is daarom ook een behoorlijke klus en vaak worden onderdelen in het geheel vervangen. Het is nagenoeg onmogelijk één specifiek onderdeeltje te vinden en te repareren.

Veruit het belangrijkste onderdeel van de camera is de sensor. Deze zit diep in de camera weggewerkt voor maximale bescherming. Bij systeemcamera’s is dit anders door de vernieuwde configuratie van de camera waardoor de spiegelbehuizing is komen te vervallen en de sensor meer vooraan gezet is. Een systeemcamera heeft dan ook minder onderdelen, is compacter en lichter. Ook zijn onderdelen samengevoegd, de autofocus sensor zit bijvoorbeeld nu in de fotosensor (als laag) en het penta prisma is vervangen door een display.

 

Camera onderhouden

 

Het objectief

Eigenlijk één grote wiskundesom! Je hebt het aantal millimeters, de focusafstand, het diafragmanummer, het aantal glazen en groepen in het objectief, maar het is best simpel. In het objectief zitten een aantal glazen lenzen (9/14 stuks gemiddeld) die op maat zijn geslepen en gepolijst. Door het groeperen van deze lenzen geef je het objectief een bepaalde functie (tele, wide, macro, etc.). Een van deze ‘lenzen’ kan ook bewegen in het objectief zelf. Dit is de focus. Meestal op 3/4 van het objectief zit het diafragma die de gevraagde hoeveelheid licht doorlaat. In gestabiliseerde objectieven is er ook een ‘lens’ geplaatst die “zweeft” en de bewegingen van de fotograaf corrigeert.

Onderhoud

Ja, net zoals je auto moet je af en toe je camera onderhouden. Wat voor onderhoud dat is hangt af van het type camera. Bij een compactcamera is voornamelijk het schoonhouden van de camera en het poetsen van de frontlens voldoende. Let echter op stof of zand, dat is een sluipmoordenaar voor compactcamera’s. Een spiegelreflexcamera en verwisselbare objectieven verdienen meer aandacht. Denk hierbij aan het schoonmaken van de behuizing, de spiegel, spiegelbehuizing en het matglas, de autofocussensor en bovenal de fotosensor. Een systeemcamera is de kruising tussen de compactcamera en spiegelreflexcamera, maar heeft doordat de sensor prominent vooraan staat veel vaker een sensorreiniging nodig.

Sensor cleaning kit camera, camera onderhouden

Middelen voor sensor cleaning.

 

Vergeet de accessoires niet!

De accu is hier een belangrijk onderdeel van. Die houdt niet van kou of van teveel warmte en wil ook niet helemaal leeg zijn. Zeker in de winter doe je er goed aan de accu in een binnenzak of dicht bij het lichaam te houden voor de warmte. Zo voorkom je ook dat je ‘s winters sneller met een lege accu staat. Het UV filter wil ook wel eens graag schoongemaakt worden aan de binnenkant. Vergeet hierbij niet de randjes en schroefdraad mee te nemen. De geheugenkaartjes na elke keer gebruik formatteren in uw camera. Dit voorkomt dat er een leesfout ontstaat en er waardevolle foto’s verloren gaan.

Bij het statief, zeker na een bezoek aan het strand, modderpoel of water, loont het de moeite om de buizen en het lock-mechanisme goed schoon te maken, Dit voorkomt het vastzitten van de buizen. Bij duurdere statieven, zoals bijvoorbeeld een Leofoto statief, kan je de poten eruit draaien om ze volledig schoon te maken.

Mocht al dit onderhoud toch te spannend zijn voor jou of weet je niet precies hoe dit moet? Maak dan een afspraak bij de camera vakhandel. Die zijn hier voldoende in gespecialiseerd en hebben voldoende ervaring om het snel en probleemloos op te lossen.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!