Avondfotografie is wat ik het liefst doe. Het is heerlijk om ‘s avonds met mijn camera op pad te gaan en op zoek te gaan naar mooie locaties en invalshoeken. Je herkent het vast wel, de zoektocht naar het perfecte plaatje. Er is echter één ding dat mij te vaak tegenhoudt en dat is mijn aluminium statief. Het weegt in totaal zo’n 4 kg inclusief kop. Dat is een aardig gewicht, zeker als je ook je apparatuur met je mee aan het slepen bent. Door het gewicht van het statief merk ik dat ik de afgelopen maanden steeds vaker thuis blijf en geen foto’s maak. Gelukkig heb ik sinds kort de oplossing gevonden en die oplossing heet Leofoto.

Leofoto RF-324C + LH-40 balhoofd

Ik fotografeer sinds kort met de Leofoto RF-324C met LH-40 balhoofd. Dit is een carbon statief met een gewicht van 1,9 kg inclusief balhoofd. Hoewel het maar 2 kg scheelt met mijn aluminium statief voelt het als een verademing. Met het Leofoto statief heb ik absoluut niet het gevoel dat ik met lood in mijn schoenen door de stad loop, zeker niet als ik het statief in de draagtas of aan mijn rugzak met mij mee neem. Het gevolg is dat ik vaker op pad ga om foto’s te maken en er ook meer plezier in heb. Dat is voor mij het allerbelangrijkst.

 

Avondfotografie workshop

Nikon D850 op Leofoto carbon statief op macrohoogte.

Statief aan de rugzak. Foto gemaakt door Quentin Rademaker.

Specificaties op een rij:

  • 10 laags carbon statief
  • Slechts 1,9 kg incl. balhoofd
  • Draagvermogen van 15 kg
  • Min. hoogte 17 cm – max. hoogte 170 cm
  • Ingeklapt: 57 cm
  • 10 jaar (!) fabrieksgarantie
  • Wordt geleverd met verlengbare middenkolom, draagtas, multitool en spikes

In de praktijk

Het statief wordt geleverd met draagtas en is ingeklapt zo’n 57 cm. Dit maakt het mogelijk om het statief urenlang zonder problemen met mij mee te nemen. Ik haal het statief uit de tas, draai de poten uit met het makkelijke Twist-Lock systeem (draaiknoppen) en zet hem neer. Het bepalen van je compositie gaat gemakkelijk met het balhoofd. Ik kan snel mijn compositie bepalen door het balhoofd los te draaien en precies te werk gaan door aan de frictieknop te draaien. Het statief heeft een afneembaar middenkolom om de stabiliteit te vergroten. Zonder middenkolom is de maximale hoogte 140cm, met middenkolom maximaal 170 cm.

Een Leofoto statief kan je gerust in zand of (zee)water neerzetten. De poten kan je eruit draaien waardoor het makkelijk wordt om de poten schoon te maken. Leofoto levert spikes mee zodat het stevig in bijvoorbeeld modder of zand kan staan. Het statief kan dus best een stoot hebben en zo kan je zelf je statief onderhouden. Er zit een multitool bij zodat je altijd een inbussleutel bij je hebt, bijvoorbeeld om je statiefplaat stevig op je camera te bevestigen.

Wat je er extra bij kunt aanschaffen is een magic arm. Met een magic arm wordt het mogelijk om accessoires aan het statief te bevestigen. Denk hierbij aan een LumeCube LED-lamp, een microfoon of een smartphone adapter. Ik gebruik de magic arm i.c.m. de smartphone adapter zodat ik tijdens het fotograferen de Nikon app Snapbridge kan gebruiken. Zo kan ik mijn camera instellen, mijn foto’s bekijken én meteen delen op social media terwijl de smartphone aan het statief bevestigd zit.

 

Leofoto RF-324C + LH-40 balhoofd statief

Wat er geleverd wordt met het statief + Leofoto Magic Arm

Nikon SnapBridge en Leofoto Magic Arm

Leofoto Magic Arm en Nikon SnapBridge

 

Investeer in een goed statief

Het statief is je grootste vriend als je werkt met lange sluitertijden, want zelfs de kleinste trilling kan jouw foto verpesten. Ik begon met een kunststof statief van rond de vijf tientjes. Dat was een ramp! Ik had veel last van trillingen, kon er lastig mijn compositie mee bepalen en het statief ging al snel kapot. De camera zakte steeds naar beneden. Ik draaide het statief noodgedwongen steeds strakker vast totdat de limiet was bereikt en knak, het ging kapot. De kop zit geïntegreerd in het statief en is niet te vervangen, dus het complete statief kon de prullenbak in.

Hiervan heb ik geleerd dat een statief een investering is en dat goedkoop in mijn geval duurkoop is. Door niet te besparen op een statief heb ik er veel langer veel meer plezier van. Voor elk soort fotograaf is het juiste statief te vinden. Ook voor jou! Ik heb in ieder geval mijn match gevonden en dat is Leofoto. Ik kan erop vertrouwen dat het gemakkelijk 10 jaar mee gaat (je hebt namelijk 10 jaar (!) fabrieksgarantie) en dat het met mijn fotografie mee groeit. Als je op zoek bent naar een nieuw statief, hou dan zeker Leofoto in gedachten.

Hulp nodig bij het vinden van een goed statief?

Ik heb een serie artikelen geschreven die jou zullen helpen bij het vinden van het juiste statief voor jou:

Deze info en nog veel meer handige weetjes vind je ook terug in mijn gratis boek ‘Waar let je op bij de aankoop van een statief’.

Leofoto wordt geleverd door Degreef & Partner.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!