Fotografeer je in RAW en fotografeer jij met een automatische witbalans? Na het lezen van deze witbalans tip stop je daar direct mee!

Witbalans is een belangrijke instelling en heeft invloed op de kleuren in je foto. Door de juiste witbalans in te stellen krijg je een realistische kleurweergave. Je kunt echter ook kiezen voor een koelere of warmere witbalans, afhankelijk van welke sfeer je neer wilt zetten. Lees hier meer over witbalans.

Fotografeer in RAW

Door in RAW te fotograferen bevat jouw foto zoveel mogelijk informatie. Dit helpt jou enorm tijdens het nabewerken. Zo kan je bijvoorbeeld beter onder- of overbelichting corrigeren en achteraf zonder problemen de witbalans aanpassen. Is je witbalans tijdens het fotograferen niet helemaal perfect? Pas de witbalans dan gewoon aan in de nabewerking.

Veel fotografen weten dit en laten de witbalans daarom op automatisch staan. Dit is echter niet verstandig. Ik zal je vertellen waarom.

 

Warme en koude witbalans

De invloed van witbalans.

 

Verschillende kleuren

Je gaat een avond fotograferen. Elke foto die je maakt is gemaakt in dezelfde of soortgelijke lichtomstandigheden. Toch zal je merken dat je reeks foto’s bestaat uit foto’s met een verschillende witbalans. De ene foto is meer blauw, de ander meer oranje. Er kan zelfs een verschil in kleur zetten als je drie dezelfde foto’s achter elkaar maakt. Dit lijkt niet zo’n groot probleem, omdat je de witbalans van deze beelden in de nabewerking kunt aanpassen. Dit kost je echter enorm veel tijd, omdat je per foto de witbalans handmatig moet aanpassen. Heb je een selectie van 30 foto’s gemaakt, dan ben je wel even bezig…

Kies een vaste witbalans

Dit kan makkelijker. Het is namelijk verstandig om tijdens het fotograferen met een vaste witbalans te fotograferen, bijvoorbeeld TL of Gloeilamp. Dit heeft als voordeel dat je gehele reeks foto’s dezelfde kleuren heeft. Hierdoor kan je met slechts één klik de witbalans van de complete reeks foto’s naar wens aanpassen. Dit bespaart je een hoop tijd en moeite. Tijd en moeite die je bijvoorbeeld kunt steken in het kiezen van de juiste compositie.

Fotografeer dus niet meer met de automatische witbalans, maar kies een vaste voorkeuzestand, ook als die tijdens het fotograferen niet meteen de juiste is. Het zal je zeëen van tijd besparen. Was jij je bewust van deze witbalans tip?

 

Fotografie Startersboekje – 28 handige fotokaarten

Maak een vliegende start! Het Startersboekje bevat onderwerpen die voor iedere fotograaf belangrijk zijn:

  • Incl. handige spiekbriefjes
  • Incl. 12 compositie technieken en 16 praktijkvoorbeelden
  • Beschikbaar als e-book of boekje in a5 formaat
Meer informatie