Mijn naam is Erik Brons. Bijzonder genoeg heeft mijn baan in de psychiatrie een grote invloed gehad op mijn keuze voor fotografie. Ik begeleid mensen die om wat voor reden dan ook psychische klachten hebben gehad en bezig zijn met een rehabilitatie traject. Er kwam een fotograaf voorbij in mijn caseload. Deze man had een enorm talent voor straatfotografie en stadsgezichten, maar doordat hij last had van angsten durfde hij de straat niet op. Onderdeel van het traject was dat ik samen met hem mee ging met een paar fotoprojecten, waarbij hij moest ervaren dat het oké was om buiten te zijn en er geen nare dingen zouden gebeuren. Deze fotograaf wist mij met zoveel enthousiasme te vertellen over fotografie dat het me deed besluiten om zelf ook de camera te pakken. Vanaf dit moment was ik verkocht, ik heb de camera nooit meer weggelegd!

 

Wanneer was het moment dat jij bent begonnen met avondfotografie? En waardoor kwam dat?

Van een echt moment was denk ik geen sprake. Toen ik begon was het veel experimenteren: lange sluitertijden, dubbele belichtingen, scherpte diepte, gekleurd licht, lightpainting. Ik merkte al snel dat ik ’s avonds al heel snel spectaculaire resultaten kon krijgen. In eerste instantie was dat typisch bij zonsondergang, ik was direct gek op de dramatische luchten die ik daarmee kreeg. Langzaam aan bleef ik steeds langer op een locatie tot voorbij het blauwe uurtje en merkte dat daar voor mij het mooiste beeld te vinden was.

 

Erik Brons

Wat vind je leuk/uitdagend/etc aan avondfotografie?

Tegen de avond wordt de wereld het mooist: contrasten nemen toe, kleuren worden intenser, straatverlichting komt aan, er zijn prachtige spectaculaire luchten te zien. In mijn fotografie probeer ik een ideaal beeld te laten zien van hoe prachtig alles om ons heen kan zijn. Voor mij bestaat dat ideaal beeld in de avond en nacht. Oké, ook de ochtend is prachtig, maar laat ik eerlijk zijn… ik ben geen ochtendmens. Nu niet, nooit niet. Dan blijft de avond over.

Wat is jouw stijl? Waarmee onderscheid je je van anderen?

Ik probeer in een foto een ideaal beeld te vangen. Dit doe ik door het mooiste moment op te zoeken, maar ook door verschillende momenten vanaf het zelfde standpunt te combineren in een enkele foto, een HDR foto. Hierdoor krijg ik een beeld dat de beleving van het mooiste van de hele avond weergeeft. Stel je voor, de lucht van de zonsondergang, met een goed belichte voorgrond waar de stadslichten ook op te zien zijn. Dit is een combinatie van 3 foto’s: een donkere belichting voor de lucht, een lichtere belichting voor de voorgrond en een latere belichting voor de stadslichten:

 

Wat zoek jij in je foto? Wat vind je belangrijk om te laten zien?

Zoals ik zei, ik zoek naar een ideaal weergave van de werkelijkheid. Hiervoor maak ik gebruik van aardig wat nabewerking, maar wel met een oog op de realiteit. Alles wat je ziet op mijn foto’s is zoals ik het beleefde op dat moment. Ik verzin er niks bij, ik haal hooguit er iets vanaf, zoals een vervelende lantarenpaal of storend hartje.

Ik probeer mooie kleurcontrasten te vinden, bijvoorbeeld door gele verlichting te combineren met de lucht van het blauwe uurtje. Met de techniek die ik hiervoor heb laten zien kan ik ook juist de doortekening en neutrale kleuren van de dag behouden en toch de verlichting laten zien zoals die ’s nachts tevoorschijn komt. Zoals bij de foto hieronder, een combinatie van zonsondergang, kleuren en details van vlak na zonsondergang en de nachtelijke verlichting van de stad.

 

Erik Brons

Hoe bereid je je voor als je gaat fotograferen? En wat mag er absoluut niet missen in jouw cameratas als je op pad gaat?

Als het een onbekende locatie is bekijk ik deze vooraf in Google Earth. Perfect om van te voren ideeën op te doen voor mogelijke composities, veel steden zijn zelfs volledig uitgewerkt in 3D! Daarnaast zijn er apps die laten zien hoelaat de zon ondergaat en waar precies, zodat ik weet hoelaat ik waar moet zijn en hoe ik het licht kan gebruiken.

In en op mijn cameratas:

  • Een licht, compact, maar degelijk statief
  • Draadontspanner
  • Standaardzoom lens 16-50mm (aps-c)
  • Groothoek lens 12-24mm (aps-c)
  • Smartphone
  • 10 stops ND-filter
  • Polarisatiefilter

Eventueel:

  • Tweede camera body
  • Mini statief
  • Telezoom 50-150mm (apc-c)
Welke avondfoto heeft het mooiste verhaal? Welke avondfoto is jouw favoriet en waarom?

Meestal is de meest recente foto de favoriet bij mij. Laatst ben ik opzoek gegaan naar nieuwe locaties om Rotterdam vanaf te fotograferen. Tijds mijn workshops in Rotterdam had ik een flat gespot die me ideaal leek. Na wat google werk bleek het een studenten flat te zijn, en na wat heen-en-weer gemail bleek de beheerder met behulp van een kratje pils goed geneigd te zijn om me naar boven te laten.

Helaas was het die avond mistiger dan ik had verwacht. Ik had gehoopt op een spectaculaire zonsondergang. Achteraf heeft dit juist een uniek beeld opgeleverd waar ik ook blij mee ben. En tja… ik heb een goede reden om nog eens terug te komen.

 

Erik Brons

Welke tip wil je aan anderen meegeven?

Neem de tijd en geniet. Beleef wat je fotografeert, kijk rustig voor een mooie compositie, hoe je het beste je shot kunt framen. Vind je eigen stijl, iets dat van jou is en waar jezelf blij van wordt en laat je niet beperken door regels en conventies. Het gaat om jouw werk en jouw visie.

Wil je meer te weten komen over Erik Brons en meer van zijn werk zien? Bekijk dan zijn website en like zijn facebookpagina.