Fotograferen in de kou? Bereid je goed voor!
Fotografeer je veel in de winter omdat het langer donker is? Of plan je een bezoek aan IJsland om het Noorderlicht te fotograferen? Dan krijg je te maken met kou! Wanneer de zon zakt daalt ook de temperatuur en je staat vaak langere tijd stil. Dit heeft invloed op je apparatuur en op jezelf. Lees deze 8 handige tips om de kou te overleven.
Tip 1: Neem extra accu’s mee
Heb je weleens het idee dat je accu snel leeg loopt? Dat komt waarschijnlijk door de kou. De kou heeft namelijk een groot negatief effect op de levensduur van je accu. Zorg dus altijd voor minimaal één volle accu en neem voor de zekerheid een tweede accu mee. Vergeet dan niet om de accu op een warme plek te bewaren zoals in je jaszak of broekzak. Dan heb je er veel langer plezier van en kom je halverwege de avond niet voor verrassingen te staan.
Tip 2: Een zonnekap in de winter
Een zonnekap? Jazeker! Een zonnekap is er niet alleen om lensflares te voorkomen. Een zonnekap kan namelijk ook helpen bij lichte neerslag zoals miezer of sneeuw. De zonnekap zorgt ervoor dat neerslag niet op je lens terecht komt en kleine vlekjes veroorzaakt. Lees hier waar een zonnekap nog meer handig voor is.
Tip 3: Je camera kan beslaan
Dit heb je misschien wel een keer meegemaakt. Je wil fotograferen, maar je camera raakt steeds beslagen. Dat komt door de temperatuur. Als je lange tijd buiten hebt gestaan, dan voelt je camera ontzettend koud aan. Als je dan met je camera naar binnen loopt, dan is het verschil in temperatuur te groot en dan beslaan je camera en lens. Dat gebeurt in luttele seconden. Dit kan je voorkomen door je camera te laten ‘acclimatiseren’. Laat je camera langzaam wennen aan de nieuwe temperatuur. Ik doe dat persoonlijk door de camera gesloten in mijn tas te laten zitten en door veel geduld te hebben. Vergeet ook niet dat je adem condens kan veroorzaken, dus hou je adem in tijdens het fotograferen of adem weg van de camera.
Wees trouwens niet bang. Een camera kan extreme temperaturen aan. Camera’s kunnen tegenwoordig een temperatuur van -40 aan! Die temperaturen zullen we in Nederland niet bereiken en ook in landen zoals IJsland kan je zonder problemen fotograferen.
Extra tip: kijk ook eens naar dauwlinten. Dauwlinten plaats je rondom je objectief. Het wordt warm, waardoor de kans op condensvorming een stuk kleiner wordt. Lees er in dit artikel meer over.
Tip 4: Wat doe je met je handschoenen?
Ik zie regelmatig mensen lopen met dikke winterhandschoenen. Lekker warm natuurlijk, maar voor fotografie is het niet handig. Je kunt je camera niet meer goed instellen of je touchscreen bedienen. Het is daarom slim om wat dunnere handschoenen te kopen of handschoenen waarvan de vingertoppen open zijn. Zo kun je alsnog de knopjes bedienen en ook voelen wat je doet.
Tip 5: Leer je camera kennen
Een aanvulling op tip 5: goede kennis van je camera is een groot voordeel. Als jij je camera goed kent en weet waar alle knopjes zitten, dan heb je minder last van je handschoenen en hoef je niet te zoeken naar de knopjes of schuifjes op de camera.
Tip 6: Kleed je warm aan!
Deze tip is natuurlijk simpel: kleed je warm aan. Als je overdag of ‘s avonds op pad bent, dan krijg je het hoe dan ook koud in je spijkerbroek, je shirt, trui, vest én je winterjas, vooral als het gaat vriezen. Thermokleding, een sjaal en een muts zijn zeker geen overbodige luxe. Misschien vind je dat kou voor mietjes is, maar ik heb mezelf lekker getrakteerd op thermokleding en ik ga niet weg zonder mijn thermoskan met koffie of thee.
Tip 7: Koffie of een biertje?
Wanneer je een avondje fotograferen in de kou achter de rug hebt kan je er natuurlijk voor kiezen om meteen naar huis te gaan. Maar je kunt er ook voor kiezen om achteraf nog eens lekker wat te gaan drinken in een café en daar de avond af te sluiten. Daarnaast is een thermoskan een hele fijne vriend wanneer je gaat fotograferen in de kou.
Tip 8: Thuisblijven? Zeker niet!
Koude nachten betekent heldere hemel! Als het gaat vriezen is dat het perfecte moment om een mooi blauw uurtje te fotograferen of om de sterrenhemel in beeld te brengen. Dat betekent dus offers brengen!
Heb jij zelf tips om te fotograferen in de kou? Laat het ons en onze lezers weten!
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot