De maan fotograferen is een leuke uitdaging. Wanneer is nu het beste moment om de maan te fotograferen? Aan de hand van een aantal voorbeeldfoto’s gaan wij jou laten zien dat je de maan altijd kunt fotograferen!

Voordat we met de inhoud gaan beginnen een aantal handige linkjes:

 

De maan kan je altijd fotograferen!

Dit klinkt meteen als het einde van het artikel, maar dat is het niet. Zodra de maan boven de horizon uit komt en het niet volledig bewolkt is kan je de maan altijd fotograferen. ‘s Nachts of overdag, volle maan of halve maan. Het tijdstip waarop je de maan fotografeert betekent veel voor de sfeer van je foto. Laten we eens kijken naar een aantal voorbeelden.

De maan ‘s avonds en ‘s nachts

‘s Avonds en ‘s nachts lijkt de maan extra helder vanwege de donkere luchten. Het is een groot contrast. De maan knalt uit je beeld tijdens het blauwe uurtje of bij een volledig zwarte achtergrond. Hierbij maakt het niet veel uit of het bewolkt of onbewolkt is. Een beetje bewolking kan de foto een beetje mysterieus maken en meer sfeer geven. Dan moet het natuurlijk niet volledig bewolkt zijn waardoor je de maan niet meer ziet 🙂

 

Maan achter de wolken

 

De maan overdag

Overdag is de maan vaak goed zichtbaar en kan je de maan prima fotograferen. De maan is dan niet zo helder als ‘s nachts waardoor overbelichting niet zo snel voorkomt. Er zit een mooie balans qua licht in de foto. Als je een hele blauwe lucht hebt zonder wolken kan de maan een mooie toevoeging zijn en de ruimte met alleen maar blauwe lucht opvullen. Onderstaande foto zonder maan zou natuurlijk helemaal niet mooi zijn, maar met de maan wordt het toch weer een ander plaatje.

 

Maan fotograferen overdag

 

Betrek het landschap bij je maanfoto

Een foto van alleen de maan is hartstikke leuk, maar je kan nog een stapje verder gaan. Door het landschap erbij te betrekken of een voorgrond aan je foto toe te voegen zet je de maan in een ander perspectief. De maan lijkt makkelijk twee keer zo groot met een voorgrond. Het maakt je foto ineens veel interessanter, al zijn de meningen hier natuurlijk over verdeeld. Het landschap kan je maanfoto versterken, maar het werkt andersom ook zo. De maan hoeft niet altijd het punt van aandacht te zijn, maar kan alsnog een leuke toevoeging zijn in je landschapsfoto.

Wil jij ook zo’n foto maken? Dan is een goede planning en voorbereiding ontzettend belangrijk! Lees het artikel over The Photographer’s Ephemeris als je je ideale foto wilt plannen.

 

 

Let goed op overbelichting

Dit komt vooral ‘s avonds en ‘s nachts voor, zeker als de maan hoog aan de hemel staat. De maan wordt dan heel helder waardoor het moeilijker wordt om overbelichting te voorkomen. De maan is namelijk vaak helderder dan de voorgrond, het landschap. Wat je dan krijgt is een goed belichte voorgrond en een overbelichte maan of een goed belichte maan en een onderbelichte voorgrond. Een onderbelichte voorgrond kan heel mooi zijn. Jouw voorgrond wordt dan meer een silhouet. Wil je zowel de maan als de voorgrond goed belicht, dan zijn daar twee oplossingen voor.

De eerste oplossing is door twee verschillende belichtingen te blenden (samen te voegen) tot één foto. Maak een foto met een goed belichte voorgrond en een foto met een goed belichte maan. Vervolgens blend je de goede voorgrond met de goede maan (lucht). Een andere oplossing is door overdag te fotograferen of tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Er is dan meer balans in het licht en een veel kleiner contrast tussen licht en donker. Je hebt dan een kleinere kans op overbelichting. Als je in RAW fotografeert kan je lichte onder- of overbelichting nog prima nabewerken.

 

Voorgrond als silhouet.

Goed belicht landschap, overbelichte maan.

 

Hopelijk heeft dit artikel jou geïnspireerd om de maan te fotograferen op verschillende tijden van de dag en niet alleen maar ‘s avonds of ‘s nachts. Veel succes!

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!