Het statief is je allergrootste vriend bij nachtfotografie. Zorg ervoor dat je een goede keus maakt als je gaat zoeken naar een goed statief! Daar lees je in ons gratis e-book veel meer over. In dit artikel gaan we het specifiek hebben over het gewicht van het statief en waarom het belangrijk is om daarop te letten.

Draaggewicht / Belastbaar gewicht

Het draaggewicht van een statief vertelt je hoeveel gram het statief maximaal kan dragen. Het wordt daarom vaak het belastbare gewicht genoemd. Stel je voor, jouw apparatuur weegt in totaal 1500 gram. Let er dan goed op dat jouw statief dit gewicht ook aan kan. Als jij apparatuur op het statief gaat schroeven dat in totaal meer weegt dan het maximale draaggewicht van het statief, dan gaat het statief gegarandeerd vroeg of laat stuk met wellicht desastreuze gevolgen.

Dit is mijn persoonlijke ervaring. Doordat mijn statief het gewicht niet meer aan kon begon het statief steeds langzaam naar beneden te zakken. Dit gebeurde ook tijdens opnames waardoor ik onscherpe en onbruikbare beelden had. Om het zakken te voorkomen moest ik het statief steeds strakker aandraaien. Dit deed ik vaak genoeg om de hendel van het statief uiteindelijk kapot te draaien. Balen! Ik had een statief met een geïntegreerde kop. Ik kon het statief weggooien en moest helaas een nieuwe aanschaffen. Dit is slechts een voorbeeld. Het kan ook op andere manieren kapot gaan als het statief wordt overbelast.

Wees niet eigenwijs! Onderschat het niet en bescherm je apparatuur en het statief door goed op het draaggewicht te letten. Ga daarbij altijd uit van de zwaarste combinatie die je hebt. Denk aan je camera, je zwaarste lens en eventueel een flitser als je die gebruikt in combinatie met statief. Hou ook de toekomst in gedachten. Je zal gaan groeien in je fotografie en jouw apparatuur groeit met je mee (en daarmee ook het gewicht).

 

Camera op statief

 

Gewicht van het statief

Het totale gewicht van het statief zelf is ook een belangrijke factor. Hoe zwaarder een statief is, hoe beter de stabiliteit, maar last krijgen van nek, schouders of rug door het sjouwen wil je voorkomen. Gelukkig heb je hierin voldoende keus.

Ben je vaak en lang onderweg of ga je op vakantie? Kies dan voor een reisstatief. Een reisstatief is relatief klein, licht van gewicht en gemakkelijk mee te dragen aan bijvoorbeeld je rugzak. Je levert vaak wel wat in qua maximale hoogte van het statief vanwege het compacte formaat. Is dit nog niet genoeg? Kies dan voor een carbon statief. Dit is het lichtste materiaal dat er is, maar oersterk. Ondanks dat carbon statieven over het algemeen een stuk duurder zijn dan statieven gemaakt van aluminium zijn er ook carbon statieven die relatief betaalbaar zijn.

Sta je vaak stil tijdens fotograferen zoals een architectuurfotograaf of sta je vaak in de studio? Dan is stabiliteit voor jou belangrijker dan mobiliteit. Een studio huur je voor een dag of halve dag. Je zet dan je statief neer en je bent vrijwel meteen klaar om te gaan. Een architectuurfotograaf neemt het statief vaak mee in de auto op weg naar de volgende klus. Het statief komt er pas weer uit als ze op de plek van bestemming zijn. Je bent dan niet de hele dag aan het sjouwen. Dan is een zwaar statief zeker aan te raden.f

Ben je je aan het orienteren voordat je de juiste keus maakt? Heel goed! Zie het statief als een investering en onthoud: goedkoop is duurkoop. Download hieronder ons gratis e-book volop tips zodat jij de juiste keus maakt bij het kiezen van een statief.

 

Waar let je op bij aankoop van een statief

Gratis e-book: waar let je op bij aankoop van een statief?

We zien het constant tijdens onze workshops. Statieven die eigenlijk te licht zijn en te onstabiel om scherpe foto’s mee te maken. Het is begrijpelijk, want de aankoop van een camera is al duur genoeg. Waar moet je op letten tijdens de aankoop van een goed statief? In dit gratis e-book gaan we hier dieper op in met o.a. tips over:

  • Soorten statiefkop
  • Minimale en maximale hoogte
  • Gewicht en materiaal

Download hier het gratis e-book!