Jeroen van Rooijen is onlangs afgestudeerd aan de Fotovakschool. Jeroen heeft voor zijn eindproject de industrie in Nederland gefotografeerd en wil daarmee aandacht geven aan klimaatverandering. In dit blog vertelt Jeroen meer over zijn serie nachtfoto’s Climate Conflict.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Jeroen van Rooijen en ik ben landschapsfotograaf. Ik haal veel inspiratie uit de natuur. In de natuur voel ik mij voor heel even vrijer en gelukkiger dan ooit. De realiteit van alledag is daarentegen veel harder. Tegenwoordig is de menselijke stempel op de natuur sterk aanwezig, onder andere in de vorm van klimaatverandering. Als fotograaf wil ik de wereld zoals hij is opgebouwd en de manier waarop wij er als samenleving mee omgaan, overbrengen in verhalen die emotie opwekken. Het landschap is van nature fraai, maar de mens beïnvloedt het. Deze wisselwerking wil ik in beeld brengen.

Voor je afstudeerproject heb je grote klimaatvervuilers uit de industrie en energiesector gefotografeerd. Waarom koos je voor dit onderwerp?

Als landschapsfotograaf richtte ik mij op mooie landschappen. Ik fotografeerde bijvoorbeeld gave bergtoppen en heidelandschappen en creëerde dan het liefst een compositie zonder menselijke elementen. Voor mijn afstudeerserie heb ik juist die menselijke elementen opgezocht. De invloed van de mens bijna overal doorgedrongen. Dat bracht mijn op de strijd die momenteel gaande is op het gebied van de industrie en klimaatverandering. Met die gedachte in mijn achterhoofd voelde het alleen fotograferen van de grootsheid van de natuur, als een klein hoofdstuk in een groot boek.

Juist door de grootste vervuilers esthetisch te fotograferen probeer ik mensen ertoe te brengen en te gaan kijken naar een onderwerp waarvan we liever wegkijken.

 

Jeroen van Rooijen Climate Conflict

Jeroen van Rooijen Climate Conflict

 

Wat wil je met je serie laten zien of vertellen?

Mijn serie genaamd ‘Climate Conflict’ gaat over de grote klimaatvervuilers uit de industrie en energiesector. Onze samenleving is onafscheidelijk verbonden met de industrie. Het bijkomende effect is klimaatverandering, een probleem waar ik mij grote zorgen om maak. De industrie en de energieproducenten zijn samen goed voor ongeveer de helft van de Nederlandse nationale CO2- uitstoot. De twee grootste uitstoters van Nederland, TATA Steel en RWE stoten samen al meer uit dan al het aardgasgebruik van de huishoudens in Nederland bij elkaar. De CO2-uitstoot in deze sectoren is erg hoog en daar moet verandering in komen.

Tata Steel is daarnaast ook verantwoordelijk voor onder andere bovengemiddeld veel kankergevallen in de directe omgeving dan in de rest van Nederland.
De vraag is of de grote overlast zoals CO2-uitstoot, sociale overlast en gezondheidsrisico’s de moeite van de economische winst waard zijn?

Waarom heb je de foto’s tijdens de nacht gemaakt?

Het ‘s nachts fotograferen van industrie geeft zo’n mysterieuze en indrukwekkende sfeer die de foto’s voor mij tot leven laten komen. Het contrast tussen de verlichting van de industrie en de donkere lucht maakt het fotogeniek. Daarnaast wil ik het onderwerp klimaatverandering aanbrengen en de discussie er over openen. De urgentie van klimaatverandering is hoog. Juist door de grootste vervuilers esthetisch te fotograferen probeer ik mensen ertoe te brengen en te gaan kijken naar een onderwerp waarvan we liever wegkijken.

Wat waren de uitdagingen die je tegenkwam tijdens het fotograferen?

De grootste uitdaging was om interessante composities te maken. Meestal ga ik van tevoren locatie scouten om erachter te komen wat de goede fotoplekken zijn. Als het eenmaal donker is ziet het er totaal anders uit. Het is dan meer fotograferen op gevoel. Daarnaast zijn sommigen terreinen niet toegankelijk voor onbevoegden en afgeschermd met een hek wat het extra uitdagend maakt.

Een ander aspect om rekening mee te houden van het fotograferen van industrie bij nacht is de juiste belichting. Om zowel detail in de industrie als de lucht te houden heb ik gebruik gemaakt van HDR-bracketing. Het is een techniek om verschillende belichte foto’s te maken die in de postproductie worden samengevoegd tot één goede belichte foto. Zo kan ik zoveel mogelijk detail verwerken in één beeld.

 

Jeroen van Rooijen Climate Conflict

Jeroen van Rooijen Climate Conflict

 

Wat vind je leuk aan nachtfotografie?

Nachtfotografie vind ik een van de gaafste aspecten binnen fotografie. Het grote voordeel van fotograferen in de nacht is dat je altijd sfeer krijgt. Het is dan aan mij om die sfeer weer eigen te maken. Met de extra creatieve mogelijkheden, zoals het gebruik van een lange sluitertijd, ontstaan er dingen die je met het blote oog niet kan zien. Bijvoorbeeld de vervuilende rookpluimen in een aantal van mijn beelden.

Daarnaast brengt het ook een avontuur met zich mee om ’s avonds op pad te gaan om nachtfoto’s te maken. Het is een totaal andere beleving dan overdag fotograferen.

Expositie

Mijn project wordt geëxposeerd tijdens AREA 2021 en is te zien vanaf zondag 5 september t/m zaterdag 11 september in Loods 6 te Amsterdam. Naast mijn project is ook het werk van mijn medestudenten te zien. Voor meer informatie kun je terecht op www.area-2021.com. Volg Jeroen op Instagram.

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie