Fotograferen op de kermis! De kermis is een perfect onderwerp voor avondfotografie. Het is kleurrijk, dynamisch en de lampen zijn alsmaar in beweging. Doordat de attracties bewegen en licht geven kan je op een leuke, spannende manier spelen met lichtstrepen! In dit artikel ga ik je op ideeën brengen en je natuurlijk een aantal tips geven.

Binnen 30 seconden een kunstwerk

Instellingen

Je wil graag de lichtstrepen van de kermis fotograferen. Om die lichtstrepen op foto te krijgen is het belangrijk om een lange sluitertijd in te stellen. Hoelang je je sluitertijd instelt is afhankelijk van het effect dat je wilt laten zien. Hoe langer de sluitertijd, hoe groter het effect van de lichtstrepen wordt. Probeer een beetje te spelen met je diafragma. Een open diafragma, laag getal, zorgt voor meer onscherpte. Zo kan je bijvoorbeeld spelen met het mooie bokeh-effect. Vooral op een kermis heb je hier veel mogelijkheid toe! Een meer gesloten diafragma, hoog getal, zorgt voor meer scherpte. Probeer de ISO-waarde zo laag mogelijk te houden om ruis te voorkomen.

Experimenteer lekker met je sluitertijd en diafragma. Maak de foto en je zal zien dat je al snel een kunstwerk van lichtsporen te zien krijgt. Of je er miljoenen voor kunt krijgen? Waarschijnlijk niet, maar dit geeft aan dat er niet veel nodig is om die lichtsporen te krijgen. Wat de camera doet is het licht opnemen. Als dit licht beweegt tijdens het maken van een foto, dan worden dit strepen.

 

Kermis fotograferen

 

Belichting
Lichtmeter onderbelicht, goed belicht, overbelicht

Lichtmeter.

Het is het mooist als je je camera volledig handmatig instelt. Op de kermis heb je zoveel verschillende soorten licht en contrasten dat jouw camera moeite kan hebben met de lichtmeting. Het kan zijn dat jouw foto’s daardoor te licht of te donker worden. Om tot een juiste belichting te komen kijk je naar je lichtmeter. Je lichtmeter op 0 (of 0,0), in het midden, dat is jouw uitgangspunt. Vanuit daar bekijk je of je foto lichter of donkerder moet worden. Is dat het geval, maak dan wat aanpassingen in je instellingen. Is je foto te donker? Stel dan een langere sluitertijd in op zet je diafragma meer open. Is je foto te licht? Verkort dan je sluitertijd of draai je diafragma meer dicht. Blijf lekker experimenteren!

Lees meer: Hoe bepaal ik mijn sluitertijd bij avondfotografie?

Witbalans

Fotografeer je in RAW? Dan kan je de witbalans op automatisch laten staan. Je kan dan achteraf in de nabewerking zonder problemen je witbalans naar wens aanpassen. Fotografeer je in JPEG? Dan is het verstandig om vooraf de witbalans aan te passen. Wil je lekker felle en warme kleuren? Kies dan de voorinstelling ‘Bewolkt’ of ‘Schaduw’ of stel het aantal Kelvin handmatig in rond 5000-7000 Kelvin. Hoe hoger het getal, hoe warmer de kleuren zullen worden. Wil je meer koele kleuren en meer blauw? Kies dan de voorinstelling ‘Halogeen / TL’ of stel het aantal Kelvin handmatig in rond 3000-4000 Kelvin.

 

Fotograferen op de kermis

Bart Telling

Zoom burst techniek: Foto: Bart Telling

 

Zoom burst

De Zoom Burst techniek is een waanzinnig mooie en creatieve techniek! Je maakt een zoom burst foto door tijdens je opname in- of uit te zoomen. Je krijgt dan een effect zoals je hierboven kunt zien. Door het in- en uitzoomen tijdens je opname krijg je gekke strepen te zien, maar kan je tegelijkertijd je onderwerp nog herkennen. Je laat op een unieke manier diepte zien. Voor het maken van een zoom burst foto is het aan te raden om dit vanaf statief te doen om mooie, rechte lijnen te krijgen.

Beweeg met je camera

Als je op een drukke kermis bent, dan begrijp ik dat je je statief liever thuis laat. Een kermis fotograferen terwijl men tegen je statief loopt is geen pretje. Geen probleem, je kan ook hele mooie, rare, creatieve foto’s maken door je camera zélf te bewegen. Beweeg jouw camera heen en weer terwijl de camera een foto maakt en word verrast door het resultaat. Weet je hoe dit heet? Dit heet light painting, schilderen met licht. Lees hier meer over light painting en ontdek de mogelijkheden.

 

Kermis fotograferen nacht

Fotograferen op de kermis

 

Uit de hand fotograferen?

Wil je je statief niet gebruiken en wil je ook niet schilderen met licht? Doordat er op een kermis vaak veel licht is is het mogelijk om scherpe foto’s uit de hand te schieten. Soms is het juist leuk om de mensen en de attracties te bevriezen. Dit vergt wel een andere aanpak en daar horen weer andere instellingen bij.

Wat belangrijk is is dat je een sluitertijd instelt waarmee je nog scherp uit de hand kunt fotograferen. Meestal is dat 1/60 van een seconde. Bij snel bewegende onderwerpen kan je kiezen voor een snellere sluitertijd zoals 1/100 of 1/125. Vervolgens is het belangrijk om een zo open mogelijk diafragma in te stellen. Hierdoor komt er zoveel mogelijk licht binnen in de camera. Is jouw foto nu te donker? Dan zet je je ISO-waarde net zo hoog totdat je een goed belicht beeld krijgt. Het zou heel goed kunnen dat je dan veel ruis te zien krijgt. Geen probleem. Een foto met ruis is beter dan een te donkere foto, want daar heb je natuurlijk niets aan. Tegelijkertijd kan ruis ook heel mooi zijn of helemaal niet storend zijn.

Ga jij met de kermis binnenkort fotograferen met deze tips? Deel jouw resultaten dan in onze facebookgroep!

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!