Een dorp in Zuid-Holland dat sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat: dat is Kinderdijk. Het staat bekend om de 19 molens gelegen midden in de polder. Het is een veel bezochte plek door toeristen, maar ook de fotograaf is er massaal te vinden. Kinderdijk is een échte tip voor de landschaps- en nachtfotograaf. Van 2 t/m 7 september worden de molens ook nog eens verlicht tijdens de Illumination Week, de Kinderdijk verlichtingsweek!

De Kinderdijk Verlichtingsweek is een jaarlijks terugkerend evenement. De molens worden letterlijk in de spotlights gezet waardoor ze lekker opvallen in het landschap en prachtig zullen weerspiegelen in het water. Je kunt er tijdens deze week verschillende workshops volgen, molens bezoeken, meevaren op een boat tour en natuurlijk de molens van Kinderdijk fotograferen.

De ingrediënten voor een gezellige tijd en prachtige foto’s zijn er, maar je bent niet alleen. Duizenden mensen zullen de Kinderdijk Verlichtingsweek bezoeken en daar zullen heel wat fotografen bij zitten.

 

Maarten Takens. Kinderdijk Verlichtingsweek

Foto: Maarten Takens.

Frans Berkelaar, Kinderdijk Verlichtingsweek

Foto: Frans Berkelaar.

 

Wees er op tijd bij!

Mooie foto’s maken moet niet moeilijk zijn. Het landschap is al prachtig van zichzelf. Maar wat als je écht wil opvallen met je fotografie? Jij bent absoluut niet de enige fotograaf die dit wil. Het belangrijkste is het tijdstip. Wees er vroeg bij, want wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Niemand kan jouw plekje inpikken als jij er al vroeg staat. Dit geeft je het voordeel dat je tijd hebt om je ideale compositie te bepalen. Daarnaast ben je op tijd voor het blauwe uurtje, het moment met het mooiste licht.

Het is ook belangrijk dat je de omgeving een beetje kent, want waar zijn de mooiste plekjes? Ontdek Kinderdijk via Google Earth, bekijk video’s op YouTube of bekijk foto’s van andere fotografen. Ben je in de gelegenheid om Kinderdijk een bezoek te brengen een avond van tevoren? Doe dat dan vooral! Dan heb je twee keer de kans om het perfecte plaatje te maken. Het allerbelangrijkste: vergeet vooral niet te genieten van het magische landschap.

Welke instellingen kan ik hanteren?

Een aantal snelle tips op een rij:

  • Gebruik een statief. Je gebruikt lange sluitertijden om genoeg licht op de sensor te laten vallen. Om geen bewegingsonscherpte te krijgen fotografeer je op statief
  • Zet beeldstabilisatie uit
  • Stel een diafragma in van f 8 tot f 11 voor de meeste scherpte en als je geen duidelijke voorgrond hebt. Heb je wel een duidelijke voorgrond? Stel dan je diafragma in op f 1.8 tot f 5.6 en stel scherp op de molens. Jouw voorgrond zal dan mooi onscherp zijn en diepte creëren
  • Zet je ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen
  • Kijk naar je lichtmeter voor de juiste sluitertijd
  • Hou goed je histogram in de gaten. De omgeving is donker, de molen erg licht. De molens kunnen al snel overbelicht raken.
  • Heb je moeite om de juiste balans in het licht te vinden met jouw camera? Maak dan een HDR foto.

Dit zijn de tips die je in de juiste richting zullen sturen. Wil jij tijdens het instellen van je camera niets vergeten? Download dan onze gratis Nachtfotogafie Checklist als geheugensteun en vink af wat je al gedaan hebt! Ga jij de Kinderdijk Verlichtingsweek fotograferen?

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie