Kleuren in avondfotografie: behoud een natuurlijke blauwe lucht
Heb jij weleens het probleem dat jouw foto veel té blauw of té oranje wordt? Of dat de foto niet wordt zoals je die voor ogen hebt? In dit artikel gaan we het hebben over kleuren in avondfotografie. Lees hoe je die blauwe lucht kunt benadrukken en hoe jij de controle krijgt over de kleuren in jouw foto.
Licht verandert
Gedurende de dag veranderd het licht. Tijdens en na zonsondergang gebeurt dit in zeer korte tijd. Tijdens zonsondergang heb je te maken met oranje licht, het gouden uurtje. Dit loopt vervolgens over in blauw licht, het blauwe uurtje. Als het blauwe uurtje voorbij is verdwijnt het blauw uit de lucht en maakt het plaats voor het zwart van de nacht. Vaak heb je nog te maken met oranje/geel licht dat wordt veroorzaakt door lichtvervuiling. Zet jouw camera neer tijdens deze momenten van de dag en je ziet dat elke foto een compleet andere sfeer heeft, ondanks dat je compositie niet veranderd is.
Witbalans
De instelling die effect heeft op de kleuren in een foto is de witbalans. Witbalans wordt uitgedrukt in aantal graden Kelvin, de kleurtemperatuur. Met witbalans maak je het mogelijk om een juiste, realistische kleurweergave te krijgen of kan je verschillende sferen laten zien.
De meeste camera’s staan ingesteld op de automatische witbalans. De camera zal automatisch proberen om de juiste kleurweergave voor je te kiezen. Negen van de tien keer doet de camera dit goed, maar in bepaalde situaties krijg je een blauwe of oranje gloed te zien, een kleurzweem. Dit kan voorkomen als je bijvoorbeeld twee kleuren licht in je foto hebt of tijdens momenten zoals zonsondergang. Tijdens zonsondergang wil je graag warme tonen zien, maar je camera maakt dit vaak een stuk koeler. Tijdens het blauwe uurtje wordt de foto soms veel te blauw of juist te warm.
Heeft de camera moeite met het kiezen van de juiste witbalans? Of ben je zelf niet tevreden? Dan is het mogelijk om verschillende voorinstellingen te kiezen of om de witbalans handmatig in te stellen. Lees hier meer over witbalans.
Hoe krijg je zo’n mooie blauwe lucht?
Kleuren in avondfotografie is een delicaat karwei. Persoonlijk vind ik het mooi om een natuurlijke blauwe lucht te hebben in mijn foto’s. Dat lukt niet altijd vanwege de lichtvervuiling in ons land, maar ik streef er wel naar. Om de blauwe lucht meer te benadrukken stel ik mijn witbalans handmatig in tussen de 3000 en 4000 Kelvin. Dit is een koele witbalans en dat is juist wat je wilt hebben als je die natuurlijke blauwe licht wilt.
Ik fotografeer in RAW. Dat houdt in dat ik niet streng op de witbalans hoef te letten. Als ik thuis kom en niet helemaal tevreden ben met de kleuren pas ik dit in de nabewerking gemakkelijk aan. Als je enkel in JPEG fotografeert is het belangrijk dat je tijdens het fotograferen al een juiste witbalans hebt. Witbalans is achteraf lastiger aan te passen als je een JPEG bestand hebt. Lees hier de voor- en nadelen van fotograferen in RAW en JPEG.
Links zie je een foto gemaakt met 3200 Kelvin. Rechts zie je een foto gemaakt met 7500 Kelvin. Welke foto vind jij het mooist?
Lichtvervuiling en het gebruik van een nachtfilter
In Nederland hebben we een heel groot probleem, namelijk lichtvervuiling. Nederland is één van de meest vervuilende landen in Europa qua licht. Witbalans helpt bij het krijgen van een mooie blauwe lucht, maar het is niet altijd genoeg. Vooral bij het fotograferen van landschappen of de sterrenhemel zie je dat goed. Je hebt vaak een enorme geel/oranje vlek. Dit kan afkomstig zijn van een nabijgelegen stad of kas.
In dat geval is het mogelijk om een nachtfilter te gebruiken. Een nachtfilter helpt bij het verminderen van lichtvervuiling in je foto’s. Een nachtfilter filtert als het ware de lichtvervuiling of in ieder geval de kleur die lichtvervuiling heeft. Je hebt nachtfilters van o.a. Benro, NiSi en H&Y. Het filter zelf is magenta van kleur. Hieronder zie je een voorbeeld gemaakt met en zonder nachtfilter. Het resultaat is overduidelijk. 90% van de mensen die dit voorbeeld zien vinden de rechterfoto met nachtfilter het mooist en meest natuurlijk. Wat is jouw mening?
Kleuren in avondfotografie, het is ook deels een kwestie van smaak. Het belangrijkste is dat je nu weet hoe belangrijk licht is voor de sfeer in jouw foto en je weet dat je de kleuren in avondfotografie kunt aanpassen door middel van witbalans of het gebruiken van een nachtfilter. Mocht je foute kleuren hebben kan jij de controle weer terug krijgen. Ik wens je veel succes! Bij vragen mag je altijd contact opnemen of stel je vraag in de reacties.
Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte
Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:
- Diafragma
- Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
- Vind de sweet spot