Met lightpainting wordt het mogelijk om met behulp van een lange sluitertijd en licht prachtige lichtkunstwerken te maken. Er zijn drie soorten lightpainting en die worden in dit artikel uitgelegd.

Met light painting kan je meerdere manieren toepassen om jouw lichtkunstwerk te maken. Elke manier heeft weer zijn eigen unieke effect. Door deze manieren met elkaar af te wisselen krijg je een mooie variatie foto’s. Je kunt lightpainting onderverdelen in drie verschillende categorieën:

  • Camerabeweging
  • Schilderen met licht
  • Tekenen en schrijven met licht

Online cursus lightpainting

Voordat we verder gaan: de informatie in dit artikel lees je ook terug in onze online cursus lightpainting. In de online cursus lightpainting leer je aan de hand van leerzame en uitgebreide praktijkvideo’s hoe je lightpainting in de praktijk brengt. Na het bekijken dan meer dan 2 uur aan lesmateriaal maak jij de mooiste lichtlunstwerken!

Ik wil meer weten over de online cursus

Camerabeweging

De eerste manier is camerabeweging. Bij camerabeweging beweeg je je camera tijdens het maken van een foto. In plaats van tekenen of schrijven met licht doe je het tekenen en schrijven met je camera. Stel jouw camera in op een sluitertijd van bijvoorbeeld 5 seconden en beweeg jouw camera rond tijdens het maken van de foto. Het resultaat zal je verbazen!

Probeer deze manier eens uit tijdens de winter met kerstverlichting, op de kermis of bij een druk kruispunt. Dit zijn geweldige plekken, omdat er veel lichtbronnen en kleuren aanwezig zijn. Je zal een gezellige wirwar van lichtstrepen te zien krijgen. Je weet van tevoren nooit hoe het resultaat gaat worden en dat maakt het leuk!

 

 

Misschien heb je het al eens gemerkt tijdens het maken van een nachtfoto. Je camera staat op statief en je maakt een foto. Tijdens het maken van de foto zakt de camera langzaam naar beneden doordat je je statief net niet helemaal goed vast hebt gedraaid. Je bekijkt je foto terug en ziet ineens allemaal strepen. Het resultaat is een verrassende lightpainting foto door camerabeweging. Dit gaat volledig onbewust, maar dat neemt niet weg dat dit ook hele mooie beelden kan opleveren. Je kunt dit effect natuurlijk ook bewust toepassen door je statief express te laten zakken.

Er is een variant op camerabeweging namelijk ‘camera throwing’. Deze manier is alleen geschikt voor mensen zonder angst. Bij camera throwing gooi je namelijk je camera in de lucht tijdens het maken van een opname. Ook met deze manier kan je hele verrassende foto’s krijgen, maar vang je camera natuurlijk wel weer op.

Schilderen met licht

Bij schilderen met licht beschilder je als het ware jouw onderwerp of omgeving met licht. Je schildert met licht om creatieve foto’s te maken of om een technisch probleem op te lossen. Bij nachtfotografie komt het namelijk vaak voor dat jouw onderwerp te donker wordt en verdwijnt in jouw foto. Het onderwerp is niet meer duidelijk zichtbaar en zonder duidelijk onderwerp zal het oog van je kijker blijven zoeken in je foto. Om jouw onderwerp letterlijk en figuurlijk terug in de spotlights te plaatsen kan je tijdens een opname je onderwerp met een zaklamp beschijnen.

 

 

Waar je tijdens de opname en het beschijnen op moet letten is dat je blijft bewegen met je lichtbron. Als je de lichtbron te lang op één plek houdt krijg je lichtvlekken te zien. Door egaal te bewegen met je lichtbron krijg je een gelijke belichting. Hoelang je moet schijnen is afhankelijk van de sluitertijd, de sterkte van je lichtbron en het omgevingslicht. Kies allereerst de juiste instellingen voor het maken van de foto. Stel je camera zo in dat jouw lichtmeter op 0 staat. Vervolgens ga je tijdens de opname schilderen met je lichtbron. Door een aantal testopnames te maken weet je hoelang je moet schilderen voor een juiste belichting. Schijn het licht alleen op de plekken waar je meer licht wilt.

Schilderen met licht wordt dus vooral gebruikt om een optimale belichting te krijgen, maar je kunt het ook voor creatieve doeleinden gebruiken. Beschilder bijvoorbeeld de bomen in je landschap, het wandelpad dat voor je ligt of de benaming op een brugleuning. Door hier en daar wat extra te belichten kan je een mooie diepte in je foto brengen.

Tekenen en schrijven met licht

De derde manier is de meest bekende manier van lightpainting, namelijk tekenen en schrijven met licht. Met behulp van een lichtbron en een lange sluitertijd wordt het mogelijk om bijvoorbeeld je naam te schrijven of om een figuurtje te tekenen. Die lichtbron hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met een simpele fietslamp, glowstick of sterretje kan jij geweldige lichtschilderijen maken. Je hoeft er ook niet voor naar buiten of naar de studio. Sluit de gordijnen, doe het licht uit en je kunt prima thuis aan de slag.

Tekenen of schrijven met licht kan je in je eentje doen, maar het is natuurlijk veel leuker om dat met meerdere mensen te doen. Door lightpainting met meerdere mensen te doen kan je elkaar aanwijzingen geven en verschillende kunstwerken in één foto laten zien. Welke manier van lightpainting is jouw favoriet?

 

 

Fotografie Startersboekje – 28 handige fotokaarten

Maak een vliegende start! Het Startersboekje bevat onderwerpen die voor iedere fotograaf belangrijk zijn:

  • Incl. handige spiekbriefjes
  • Incl. 12 compositie technieken en 16 praktijkvoorbeelden
  • Beschikbaar als e-book of boekje in a5 formaat
Meer informatie