De perfecte foto bestaat uit voorbereiding. Heel veel voorbereiding, blijkt ook uit onderstaand verhaal. Deze schitterende foto van Burg Eltz in Duitsland met daarboven de Melkweg is gemaakt door Michel Jansen, bekend onder de naam KvM art photography. De foto bestaat in totaal uit twee beelden. Michel legt kort uit hoe de foto tot stand is gekomen:

”Na het uitzoeken of alles gunstig staat zoals de maan en de Melkweg, waar we anno 2018 heerlijke apps voor hebben, hebben mijn fotomaatje en ik de fototas gepakt. Hop, naar Burg Eltz. Na een paar uurtjes te hebben gereden zijn we aangekomen. Eenmaal aangekomen trok de lucht helemaal dicht. Dan heb je daar enorm de pest in, maar na geduldig wachten werden we beloond. De lucht trok gelukkig helemaal open waardoor we de Melkweg duidelijk konden fotograferen.”

 

Burg Eltz Melkweg

 

”Ik heb eerst de voorgrond gepakt en ongeveer een kwartier na zonsondergang de eerste foto gemaakt. ik heb scherpgesteld op de Burg en de volgende instellingen gebruikt: ISO 500, f 8, 30 sec sluitertijd. Vervolgens heb ik de Melkweg gefotografeerd. Het scherpstellen deed ik op een fel vonkelende ster en heb vervolgens gefotografeerd op ISO 5000, f 2.8 en 13 seconden sluitertijd. Dit was om ongeveer 02:00u toen de planeet mars mooi boven de bergen achter Burl Eltz uit kwam. Deze twee foto’s zijn samengevoegd in Adobe Photoshop en nabewerkt in Adobe Lightroom naar eigen smaak. Ik heb dit gefotografeerd met een Sony A7mii met de Samyang 14mm 2.8 objectief.”

 

Burg Eltz Melkweg

Burg Eltz Melkweg

 

Blending in Photoshop, nabewerking in Lightroom

Zoals je kunt lezen bestaat de foto uit twee beelden. Daar is een goede reden voor. Voor beide foto’s zijn totaal verschillende instellingen gebruikt. De foto van Burg Eltz heeft een diafragma van f 8 voor optimale scherpte en een lagere ISO om ruis te voorkomen. Er was een sluitertijd van 30 seconden nodig voor een goed belicht beeld van de Burg, Bij de foto van de Melkweg is een sluitertijd gekozen van 13 seconden, meer dan de helft korter. De reden hiervoor is dat je niet wil dat de sterren kleine strepen worden door de lange sluitertijd en de draaiing van de aarde. Zie foto hierboven. Door de relatief korte sluitertijd moet de ISO verhoogd worden en het diafragma open staan om meer licht in de camera te krijgen.

Het is mogelijk om dit in één beeld te schieten, maar door twee aparte foto’s te maken en dit samen te voegen krijg je een veel mooier resultaat. Wat vind jij van de foto? Laat het ons en Michel weten door te reageren onder dit bericht of onze facebookpagina. Wil je meer zien van KvM art photography? Volg hem dan op instagram, facebook of twitter.

 

10 waardevolle tips om je scherpte te verbeteren

Gratis e-book: 10 waardevolle tips voor optimale scherpte

Zelfs de kleinste trilling kan voor onscherpe foto’s zorgen. Voorkom onscherpe foto’s door dit e-book in huis te halen! Deze 10 tips zullen jouw scherpte gegarandeerd verbeteren. Het e-book vertelt o.a. over:

  • Diafragma
  • Gebruiken van de spiegelopklapfunctie
  • Vind de sweet spot

Download hier het gratis e-book!