Ronald combineert nachtfotografie met een flitser en gebruikt de flitser in combinatie met een lange sluitertijd. Hij heeft daarmee een bijzonder resultaat behaald. In dit artikel vertelt Ronald Uljee meer over hoe zijn foto tot stand kwam.

‘In de wintermaanden wordt het donker en grauw. Voor mij zijn dit toch lastige maanden om foto’s te maken. Ik ben meer gewend om actiefoto’s te maken. Mijn voornaamste onderwerpen zijn straaljagers, vogels en sport en snelle sluitertijden vereisen veel licht. Maar mijn interesse in fotografie is ook duidelijk aan het toenemen en wordt breder. De wintermaanden zijn dan ook perfect om aan de slag te gaan met avondfotografie. Omdat het vroeg donker was kon ik voor de avondklok nog prima foto’s maken, maar toch blijft actie mij trekken. Iedereen kent de beelden van snelwegen die met een lange sluitertijd beweging kennen door de lichtstrepen. Dat wilde ik eens met een trein gaan proberen. Zo gezegd, zo gedaan.’

 

Nachtfotografie met een flitser

Eerste resultaat zonder flits.

 

‘Een goede foto begint bij een goede locatie. Omdat we regelmatig fietsen in de buurt wist ik dat er een spoorovergang in de buurt was waar geen andere verlichting bij is. Dus niet te veel huizen of lantaarnpalen die het effect van een avondfoto kunnen hinderen. Eind januari ging ik naar die plek en al snel zag ik dat de slagbomen een mooie toevoeging aan de foto kon zijn. Ik heb mijn Nikon D7500 met Nikon 10-20 mm op een statief gezet en de camera op de bulb stand. De bulb stand gaf me de mogelijkheid om de sluitertijd zelf te bepalen. Als het belletje van de slagboom begon, starte ik met mijn sluitertijd. Ik sloot de sluiter als de trein langskwam. Het effect van de slagbomen was goed zichtbaar en knipperde ook nog, dus dat gaf een mooi effect. Gelukkig kwam de trein om de paar minuten langs dus ik kon het vaak proberen. Uiteindelijk was er slechts één foto waar ik tevreden over was. Zie foto hierboven.’

Flitsen op het tweede gordijn

‘Later ging ik nog eens kijken naar deze foto en eigenlijk ontbrak er nog wat; de trein was te weinig zichtbaar. In de nabewerking had ik wel geprobeerd om dit te optimaliseren, maar het was nog te weinig naar mijn mening. Ik ging nadenken hoe dit beter kan. Ten eerste vind ik dat het de ISO wel iets ophoog mocht. Maar vooral zocht ik de oplossing in het gebruik van de flitser. Deze moest de trein eenmalig meer oplichten. Als ik dat aan de zijkant deed zou de machinist er geen last van hebben. Maar met een lange sluitertijd is het wel belangrijk om de flitser te laten flitsen op het tweede gordijn. Dus dat de flits alleen aan het einde van de sluitertijd actief is, want dat is het moment dat de trein voorbij komt.

 

Nachtfotografie met een flitser

Het eindresultaat.

 

Met dat idee ging ik twee maanden later weer op pad naar dezelfde locatie. Inmiddels had ik ook een nieuwe camera, dus dat gaf extra motivatie (Canon R5 met 16-35 mm lens). Ook deze camera ging op het statief, maar nu met mijn raportageflister erop. De eerste resultaten waren niet zo best; te vroeg gestopt met belichten of de flitser die te weinig verschil gaf. Het eerste probleem was op te lossen door veel te proberen, maar het tweede kon ik oplossen met de instellingen van de flitser. De instelling moest van TTL naar Manual zodat ik de flits kan maximaliseren. Ook de zoom van de flitser ging op handmatig zodat de lens op 16 mm stond, maar de flitser op 105 mm. Zo wordt de flits meer gericht op de trein. Natuurlijk stond de flitser weer op het tweede gordijn.

Het was steenkoud, maar van alle pogingen was er dan toch een foto gelukt: nachtfotografie met een flitser. Met een beetje mazzel bleek het NS-logo ook nog midden op de foto te staan. De totale sluitertijd was 33 seconden (f 9.5 en ISO 640). Door het gebruik van een flitser kwam de trein veel beter in beeld en is de snelheid beter zichtbaar. Zo werd het een foto waar ik best trots op ben.’

Nachtfotografie met een flitser: is dat iets wat jij binnenkort ook gaat proberen?

 

Online cursus nachtfotografie

Leer van A tot Z hoe je de mooiste nachtfoto’s maakt:

  • Ruim 4 uur aan lesmateriaal
  • 10 uitdagende doe-opdrachten met feedback
  • In eigen tijd en tempo
Meer informatie